كدخبر: ۶۷۵۷
تاريخ انتشار: ۰۱ دي ۱۳۹۲ - ۱۵:۵۴
send ارسال به دوستان
print نسخه چاپي
دیلمان و حماسه سیاسی و اقتصادی
جابر زمانی جلیسه
در سال "حماسه سیاسی و حماسه اقتصادی" در تمامی نقاط مختلف ایران، ملت یک‌صدا به ندای رهبری لبیک گفته و با حضور پرشور خود در پای صندوق‌های رأی در 24 خرداد 1392 فریاد اعتدال و تدبیر و عقلانیت را رساتر از گذشته سر داده و حماسه سیاسی را شکل دادند.
مردم استان گیلان و به‌خصوص مردم دیلمان نیز سهم خود را به‌خوبی هرچه بهتر ایفا کردند و کلید حل مشکلات را به رئیس جمهوری کارآزموده و توانمند سپردند و امیدوارند با فضل پروردگار و عنایات خاص امام زمان(عج) و منویات مقام معظم رهبری و با همت همین مردم همیشه در صحنه، به‌زودی شاهد جشن خلق حماسه اقتصادی نیز باشند. همچنین فرزندان گیل و دیلم در خلق این حماسه و این انتخاب به خود می‌بالند و افتخار می‌کنند که در دولت "تدبیر و امید"، مردی از سرزمین گیل و دیلم ـ دکتر محمدباقر نوبخت ـ که میراث‌دار دیلمانی‌ها، چون مهیارها و سُلارهاست، مظهر امید و بازوی توانمند دولت دکتر حسن روحانی است.
پس از انقلاب شکوهمند اسلامی ایران، از لحاظ سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و ... جهش‌های بلندی به‌سوی قله‌های پیشرفت و ترقی طی کرده‌ایم و به تبع آن، بخش دیلمان نیز از لحاظ عمرانی، از قبیل برق، آب، راه و جاده، معادن شن و ماسه و خصوصاً کارخانه بزرگ سیمان مدیون انقلاب، امام و خون شهیدان و ایثارگران است، که "شکر نعمت، نعمت را افزون کند."
اما مشکلات عدیده‌ای که بخش دیلمان ـ این دیار متمدن بزرگمردان تاریخ ـ با آن می‌سوزد و می‌سازد، فاصله بین زمین تا آسمان است. در بخش آب، هنوز برخی از روستاها با تانکر آب‌رسانی می‌شود. در بخش گاز، با توجه به وعده و وعیدهای مسئولان، هنوز گازرسانی در این بخش به‌صورت ضعیف پیگیری می‌شود. در بخش تلفن ثابت و همراه، با توجه به پیشرفت‌های فراوان مخابراتی، آنتن‌دهی تلفن همراه و سیار روستایی با مشکلات عدیده‌ای مواجه است که با توجه به فصل سرما و کوهستانی و برف‌گیر بودن منطقه، برف‌روبی و بازگشایی راه‌ها در برخی از موارد به کندی صورت می‌گیرد.
اما نکته بسیار مهم و اساسی که روزی امید مردم بخش دیلمان بود و بارها از زبان مسئولان نوید آن را می‌شنیدیم، کارخانه بزرگ سیمان دیلمان است. از زمان آغاز به کار ساخت و خصوصاً افتتاح این کارخانه، افاضه می‌فرمودند که دیلمان از لحاظ اقتصادی و اشتغال جهش بلندی خواهد کرد، مردم نیز لحظه‌شماری می‌کردند و شاید تنها مطالبه و امیدشان، پیش از هر مطالبه دیگری از مسئولان، پیگیری راه‌اندازی کارخانه سیمان بود.
در بحث اشتغال در کارخانه سیمان، همین بس که افرادی تحصیل‌کرده در منطقه داریم که هنوز بیکار و یا در شهرها و استان‌های دیگر جویای کار هستند، چه رسد به دیگر هم‌کیشان که به‌علت فقدان مدرسه‌ای با مقاطع بالاتر و عدم دسترسی به دانشگاه در منطقه، در صورتی که استعداد و شایستگی آن را داشتند، اما در دیلمان و روستاهای خود ماندند و به اصطلاح چراغش را روشن نگه داشتند و به کشاورزی و دامداری پرداختند که آن نیز حال و روزش مشخص است.
در ارتباط با کارخانه سیمان نوید اشتغال بالغ بر 2000 نفر اکثریت بومی جوانان منطقه و ساخت جاده‌هایی با عرض خیلی بیشتر و ساخت اتوبان‌ها و بزرگراه‌هایی که به شهرهای لوشان و قزوین و نهایتاً به پایتخت متصل می‌شود را می‌دادند، اما همه شاهد آن هستیم که نه‌تنها جاده‌ها عریض‌تر و اتوبان‌ها جدیدالاحداث نشدند، بلکه داشته اندک منطقه، یعنی جاده‌هایی با عرض کم و آسفالت آن نیز بر باد یک‌سری از سوء مدیریت‌ها و مطالعه برخی‌ها گشت و حال و روز محیط زیستش نیز مشخص است که دچار تغییرات ناخوشایند شده است.
چرا روستاییان و جوانان و غیور مردان دیلمانی با وجود کارخانه سیمان در بیخ گوش‌شان و این ظرفیت که کفایت نمی‌کند، اما مرهم کوچکی هست، بیکار باشند و یا در سطوح پایین به‌کار گرفته شوند و صورت‌شان را به ضرب سیلی سرخ نگه دارند، اما فقط بوی بد فعالیت کارخانه و خاک سیمان و تخریب محیط زیست منطقه و خرابی جاده‌ها نصیب‌شان شود؟! خالصانه و خاضعانه از همه مسئولان و آن‌هایی که به قولی "اگر از دستت برآید، کاری بکن" تقاضا دارم نگذارند که شاهد این‌همه مشکلات برای این دیار متمدن باشیم.
روزی دیلمان پایتخت ایران بود و حال آن‌که حتی شبیه یک روستای مدرن هم نیست. در بخش روستاها با این‌که شورای روستا و دهیاری و ... شکل گرفته است (که یکی از وجه تمایز این انتخابات با انتخابات دیگر ریاست جمهوری، تلاقی آن با انتخابات شوراها بود و برای منتخبان شوراها نیز آرزوی توفیق دارم و می‌دانم که آن‌ها نیز سنگینی این بار را بر دوش خود احساس می‌کنند)، بودجه‌رسانی به روستاها به‌صورت کافی صورت نمی‌گیرد و یا حداقل، نوش داروی پس از مرگ سهراب است.
در مورد مشکلات داخل شهر نیز هنوز شهر دیلمان دارای ساختمان شهرداری نیست و در مورد ساختمان آتش‌نشانی آن که آتش‌نشانان با آن روحیه فداکاری و گذشت که جزء مشاغل سخت و خطرناک نیز به حساب می‌آید و در ساعت محدودی که به استراحت خوب نیاز دارند، به اصطلاح شاید شبیه یک "دکه سیگار فروشی" در کنار خیابان به‌سر می‌برند و این نه زیبنده شهر است و نه درخور شأن آتش‌نشانان فداکار!
آثار باستانی بخش دیلمان نیز با سوء مدیریت درحال نابودی است که به‌عنوان مثال، یکی از کهن‌ترین آن‌ها، امامزاده طورار واقع در روستای جلیسه و قلعه گرماور که علاوه بر به یغما رفتن آن به‌دست یک‌سری افراد سودجو، بحث‌هایی به گوش می‌رسد که شهرستان املش، مالکیت آن را از آن خود می‌داند که این نیز ناصحیح است. همچنین بیمارستان دیلمان نیز که یکی از موضوعات حیاتی منطقه به‌شمار می‌رود، هنوز به پیشرفت مطلوب نرسیده است.
اما هدف از بیان این مشکلات این است که در وهله اول باید آسیب‌شناسی شود و سپس انشاء الله بتوانیم در حد وسع که تکلیف نیز بیش از آن نیست، پیشنهاداتی را مطرح کرده باشیم و با این فضای خوبی که در جامعه شکل گرفته است، بتوانیم کلید حل مشکلات دیلمان را بسازیم:
1- دیلمان با توجه به روستاهای فراوانی که در این بخش وجود دارد و بالتبع دامداری و کشاورزی نیز در آن رواج زیاد دارد و پتانسیل خوبی است، اما با این‌همه مشکلات و زحمت زیاد که مردم عمر و وقت خود را صرف آن می‌کنند، در نهایت، عایدی برای خود نمی‌بینند که می‌توان با احداث و راه‌اندازی یک کشتارگاه مناسب در بخش، از دلال بازی و سودجویی برخی‌ها جلوگیری نمود و با خرید مناسب و سریع گوشت از دامداران و همچنین مبحث اصلاح نژادی گاو و گوسفند و ...، به پرورش دام و طیور تشویق شوند و در راستای اقتصاد مقاومتی، یک منبع مناسب تولید گوشت در منطقه و استان باشد.
2- طراحی چندین سد خاکی مناسب و زودبازده، جذب و نظارت صحیح بر تسهیلات کشاورزی و نحوه صحیح به‌کارگیری آن، ترویج کشاورزی نوین در منطقه، نهادینه کردن بیمه‌های کشاورزی و ...
3- در بخش گردشگری با دعوت از سرمایه‌گذاران برای ساختن هتل، سوئیت و رستوران‌های مدرن و همچنین با استفاده از تسهیلات کافی در این بخش، گردشگری می‌تواند نقش به‌سزایی در اقتصاد منطقه و شناساندن دیلمان داشته باشد
4- با توجه به این‌که از لحاظ جغرافیایی، دیلمان به شهر لوشان و قزوین نزدیک است، متأسفانه این موضوع مانند موضوعات دیگر دچار غفلت شده است. به‌عنوان نمونه، در زلزله سال 1369 مسیرهای کلیشم و جلیسه و پیرکوه جزء مسیرهای اولیه جهت امدادرسانی به منطقه زلزله‌زده بودند که ساخت اتوبان‌های مناسب از کارخانه سیمان به پیرکوه و کلیشم و نهایتاً به شهرهای لوشان و قزوین و یا مسیرهای دیگر، برای منطقه می‌تواند کارساز واقع شود
5- پیگیری طرح‌های هادی روستایی که هنوز حداقل‌ها در این منطقه شکل نگرفته است
6- ایجاد شعبه سازمان‌های تأمین اجتماعی، خدمات درمانی، دادگستری و ... در بخش با توجه به فاصله زیاد و کوهستانی بودن بخش با شهرستان از نیازهای اساسی منطقه به‌شمار می‌‌رود
7- در بخش ورزشی، ترویج ورزش زورخانه‌ای (باستانی)، احداث زمین و سالن‌های مناسب ورزشی، رونق کشتی و ورزش‌های بومی و باستانی دیگر، تدارک مسابقات و جام‌های ورزشی مناسب و درخور شأن
8- در بخش فرهنگی، روشن‌گری سیاسی و مذهبی با تدارک همایش‌های بزرگ استانی و کشوری در منطقه و دعوت از سخنرانان و متفکران و نخبگان جهت تشریح هرچه بیشتر معارف اسلام و مذهب شیعه و ...
9- دعوت از نخبگان و استفاده از نقطه نظرات و تجربیات آن‌ها که همه و همه این مسائل با توجه به پتانسیل موجود در منطقه می‌تواند در جهت خلق حماسه سیاسی و حماسه اقتصادی مثمر ثمر واقع شود.

• مسئول ستاد انتخاباتی دکتر حسن روحانی در بخش دیلمان
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان:
علی (از میکال): با تشکر از آقای زمانی. واقعاً که حرف دل ما جوانان شاغل در کارخانه سیمان را گفتید. بعضی‌ها از شهرهای دیگر می‌آیند در کارخانه، اندازه ما هم کار نمی‌کنند و به ما دستور هم می‌دهند، چون آن‌ها از شهر آمده‌اند و پارتی آن‌ها نیز کلفت و ما بچه روستایی‌ها هم کار کنیم و هم توسری بخوریم!!!
نام:
ايميل:
* نظر:
طراحی و تولید: "ایران سامانه"