كدخبر: ۶۶۸۱
تاريخ انتشار: ۳۰ آبان ۱۳۹۲ - ۱۲:۴۶
send ارسال به دوستان
print نسخه چاپي
مدیر گروه علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت:
خودباوری و نگاه به درون، اساس پیشرفت اسلامی‌ ـ ایرانی است
دکتر مجید استوار عصر روز چهارشنبه در نشست جنبی نهمین نمایشگاه بزرگ کتاب گیلان با موضوع "سبک زندگی ایرانی ـ اسلامی" گفت: در حال حاضر با ما با سه لایه فرهنگی ایرانیت، اسلامیت و تجدد روبه‌رو هستیم و جمهوری اسلامی تلاش می‌کند از هر سه لایه فرهنگی بهره گیرد.
مدیر گروه علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت گفت: سبک زندگی به مجموعه‌ای از طرز تلقی‌ها، ارزش‌ها، شیوه‌های رفتار و سلیقه‌ها اطلاق می‌شود که تمامی شرایط زندگی انسان را دربر می‌گیرد.
به گزارش "لاهیگ"، دکتر مجید استوار عصر روز چهارشنبه در نشست جنبی نهمین نمایشگاه بزرگ کتاب گیلان با موضوع "سبک زندگی ایرانی ـ اسلامی" افزود: پیمایش‌های علمی ثابت کرده‌اند که همه فعالیت‌های فرهنگی، نظیر بازدید از موزه‌ها، رفتن به کنسرت‌ها، نقاشی، مطالعه، ادبیات و تفریح پیوند تنگاتنگی با سطح تحصیلات و خاستگاه اجتماعی افراد دارد. بنابراین پیشینه خانوادگی و آموزش رسمی در مصرف کالای فرهنگی نقش مهمی دارد.
وی اضافه کرد: اما یک ویژگی دیگر در فعالیت‌های فرهنگی بنیادین و تأثیرگذار است و آن ذوق و سلیقه در فرآیند مصرف کالای فرهنگی است که به مثابه تمایز و نشانه‌های افراد و طبقات به‌کار می‌رود. از نگاه بوردیو ـ جامعه‌شناس فرانسوی ـ افراد و سوژه‌های اجتماعی با تمایزات شناخته می‌شوند و به واقع نبرد در میدان‌های فرهنگی بر اساس همین ذوق و سلیقه صورت می‌گیرد و همین ذوق و سلیقه، سبک زندگی را مشخص می‌سازد.
استادیار گروه علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت اظهار کرد: رهبری معظم انقلاب در 23 مهر 1391 در خراسان شمالی بحث مهمی را درخصوص مفهوم پیشرفت ایرانی ـ اسلامی بر اساس سبک زندگی تمدن‌ساز نوین اسلامی بیان کردند و معتقدند که ایمان و تقلید نکردن از غرب، لازمه شکل‌گیری و تقویت فرهنگ زندگی اسلامی است.



استوار در ادامه سبک زندگی ایرانیان را در سه دوره تاریخی برشمرد و گفت: 1- دوره قاجار با سبک زندگی سنتی، 2- دوره پهلوی با سبک زندگی متجدد و 3- دوره جمهوری اسلامی با سبک زندگی اسلامی ـ ایرانی. از اواخر قرن نوزدهم در دوره قاجار، زندگی سنتی ایرانیان دستخوش تغییر بنیادین شد و با ورود تجدد، آرامش و سکون زندگی سنتی از هم گسیخت و تجدد مهمان تازه وارد و ناخوانده‌ای بود که بدون دعوت و با جنگ و نزاع وارد ایران شد. قاجارها صرفاً تماشاچی عرصه‌های این تغییر بودند و با به‌کارگیری بی‌مایگان در حکمرانی، سرانجام فرو پاشیدند.
وی افزود: با آغاز قرن بیستم و روی کار آمدن رژیم پهلوی، این رژیم با تلفیق تجدد و ایرانیت، سبک زندگی ایرانی را از بنیاد دگرگون ساخت و در معماری و مصرف کالاهای فرهنگی رویکردی تجدد گرایانه در پیش گرفت و تغییراتی در آموزش و لباس و فرهنگ روزمره ایرانیان پدید آورد. در اواخر دوره پهلوی نیز تجددگرایی فزاینده در همه عرصه‌های فرهنگی و سیاسی، نشان از غرب‌گرایی فزاینده رژیم پهلوی داشت.
عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت با اشاره به این‌که، ذائقه و سلیقه ایرانیان به اسلام و ایران، علاقه‌ای تاریخی داشت و عملکرد رژیم پهلوی، شکاف سیاسی میان مردم و حکومت را افزون ساخت، تصریح کرد: با پیروزی انقلاب اسلامی و گفتمان امام خمینی(ره)، سبک زندگی اسلامی ـ ایرانی مورد توجه ذائقه و سلیقه ایرانیان قرار گرفت و همسویی تاریخی اسلامیت و ایرانیت در عمل از سوی نخبگان حاکم مفصل‌بندی شد.
استوار خاطرنشان کرد: در حال حاضر با ما با سه لایه فرهنگی ایرانیت، اسلامیت و تجدد روبه‌رو هستیم و جمهوری اسلامی تلاش می‌کند از هر سه لایه فرهنگی بهره گیرد. بر این مبنا خودباوری و نگاه به درون و توانایی فردی و مقلد نبودن، اساس پیشرفت اسلامی ـ ایرانی است که مورد توجه رهبری انقلاب قرار گرفته است.
مدیر گروه علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت در پایان به سئوالات حاضران در نشست جنبی نهمین نمایشگاه بزرگ کتاب گیلان پاسخ گفت.
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان:
محمد آوندی: در زمینه تحکیم مبانی فرهنگ ایرانی با فرهنگ اسلامی کار چندانی صورت نگرفته و بهتر است بگوییم هیچ کاری نشده است. در برخی محافل فقط به تبلیغ و ترویج فرهنگ اسلامی پرداخته می‌شود و در برخی دیگر از محافل فقط صحبت از فرهنگ ایرانی است. به نظرم هر دو طرف به میزان مساوی در این موضوع مسئول و مقصر هستند. اگر ارزش‌ها و هویت هریک از این دو فرهنگ مورد بی‌مهری قرار گیرد، در آینده با چالش مهمی روبه‌رو خواهیم شد. البته کار در حوزه تحکیم و تلفیق فرهنگ ایرانی و اسلامی هم نیاز به اطلاعات گسترده در هر دو حوزه دارد و هم نیاز به شهامت و شجاعت. تا خیلی دیر نشده باید گام‌های اساسی و سریع در این زمینه برداشته شود.
نام:
ايميل:
* نظر:
طراحی و تولید: "ایران سامانه"