نقد و واكاوي عملكرد دولت در طول سه سال و اندي گذشته ميتواند در جهت اصلاح رويه مورد استفاده قرار گيرد. البته نقدي منصفانه و مبتني بر واقعيات و نه سياه نمايي و جنجالآفريني كه اولي در مرام تعقل گرايان و متخصصان است و دومي شيوه و رويه تندروها و كساني كه بقايشان در گروی تنش و جنجال است. بايد اذعان داشت در فضاي نقد آگاهانه و عالمانه است كه نقايص جبران شده و بسترسازي در مسير رشد و تعالي كشور فراهم ميشود. در راستاي بررسي و واكاوي عملكرد دولت يازدهم، به گفتوگو با سيده فاطمه مقيمي ـ فعال اقتصادی و سياسي اصلاحطلب ـ پرداختهایم كه در ادامه ميخوانيد.
• كژال ذوالفقارينيا
• انتخابات رياستجمهوري دوازدهم نزديك است. مجموعه دولت تدبير و اميد در اين ماههاي باقيمانده چه تمهيداتي بايد انديشه كند؟ در انتخابات يك مجموعه صنفي، انتخابات مجلس، انتخابات شوراهاي شهر و روستا يا انتخابات رياستجمهوري كه بزرگترين انتخابات در كشور است، نامزدها براي جلب نظر راي دهندگان وعدههایی را عنوان ميكنند كه در ميان مردم ايجاد انتظار ميكند؛ انتظار براي عملياتي كردن اين وعدهها و شعارها. برخي از دولتها چه در ايران چه در نقاط ديگر جهان، از اين وعدهها تنها براي كسب راي بهره ميبرند، اما عملا در دوران قدرت ارادهاي در تحقق شعارهاي خود ندارند، اما در دولت تدبير و اميد چنين نشد و رئيسجمهور دولت يازدهم تلاش كرد تا شعارهايش از مرحله حرف به مرحله عمل نزديك شود و بر اين اساس است كه شاهديم حدود ۶۰ درصد وعدههاي انتخاباتي رئيسجمهور به منصه ظهور رسيده است كه البته توقع ما از ايشان تحقق ۸۰ درصدي شعارها بود و با اينكه وقت كم است اما اين بدان معنا نيست كه نميشود در ماههاي باقيمانده گامهاي موثري برداشت، بلكه برعكس معتقدم كه در اين ماههاي پاياني زمان باقي است تا اقداماتي به ويژه درحوزه بهبود وضعيت معيشت و رونق اقتصادي مردم انجام شود.
• يكي از مواردي كه مخالفان دولت بيش از همه آن را برجسته جلوه ميدهند، بهبود وضعيت معيشت و رونق كسب و كار در جامعه است؛ به ويژه در اقشار ضعيف جامعه. راهكارهايي كه ميتواند به برون رفت از اين شرايط منجر شود چيست؟ من معتقدم كه در بحث شعارهاي انتخاباتي بايد يك نكته را در نظر گرفت و آن اين است كه نامزدها بايد شعارهايي را مطرح كنند كه متناسب با شرايط باشد و توان و ظرفيت در اجراي آن وجود داشته باشد و نه اينكه شعارها به گونهاي باشد كه به مذاق مردم شيرين آيد و بعد زماني كه كارنامه آن فرد را ورق ميزنند شاهد اجرايي نشدن آن باشند. چنان كه تاكيد كردم دولت آقاي روحاني در انتخاب شعارهايش بسيار عقلايي و اخلاقمدارانه عمل كرد و از دادن وعدههاي تو خالي به مردم پرهيز كرد. تا به امروز هم تلاش كرده تا وعدههايش را عملياتي كند و در حوزه سياست خارجي و سياست داخلي توفیقهاي بسياري داشته است. از جمله بهبود روابط و تعاملات با جهان، انعقاد توافق برجام، ايجاد امنيت اجتماعي، تنشزدايي در جامعه و غيره. با اينهمه و با هدف اصلاح رويه، مواردي كه مورد مطالبه مردم است بايد با سرعت و جديت پيگيري شود تا در دوره بعد دكتر روحاني تاييد حضور مجدد در جايگاه رياستجمهوري را از مردم بگيرد.
• به عنوان يك فعال اقتصادي، در خصوص راهكارهاي بهبود وضعيت اقتصادي مردم يا برنامههايي كه اگر دولت پيگيري كند، ميتواند در حوزه اقتصاد كارآمدتر و پوياتر عمل كند توضيحاتي ارائه دهيد؟ يكي از اهداف دولت در راستاي رسيدن به توافق هستهاي با غرب و امضاي برجام، گشايشهايي بود كه در حوزه اقتصاد حاصل ميشد، اما با گذشت يك سال از اين توافق هنوز آثار آن به شكل ملموس محقق نشده است، به طور مثال در بحث اعتبارات اسنادي، مبادلات بانكي و نقل و انتقالات ايران با جامعه جهاني و غيره. با اينهمه دولت موفقيتهاي بسياري هم كسب كرده است كه بايد شفافسازي شود. به طور مثال تكرقمي شدن نرخ تورم يكي از اين موفقيتهاست. اما در بحث حمايت از توليدكنندگان داخلي، صنعتگران و كارآفرينان كه منجر به توسعه صادرات و ارزآوري ميشود بايد جديتر عمل شود و دولت و تيم اقتصادي آن برنامههاي جديدي تدوين كنند تا همان گونه كه امنيت اجتماعي در كشور وجود دارد، رفاه اجتماعي و اقتصادي هم حاصل شود و در پايان چهار سال كارنامه خوبي از دولت بر جاي بماند. همچنين دولت در اين زمان باقيمانده بايد سياستها و برنامههايش در حوزه كاهش نرخ بيكاري، افزايش اشتغال و حمايت از بخش خصوصي را پياده كند؛ چرا كه الان وقت اجراست. البته در اين راه همراهي همه بخشها و دستگاهها الزامي است.
• پشتوانه مردمي و اجتماعي روحاني و طيفهاي حامي او در انتخابات سال ۹۲ منجر به انتخاب او شد. در انتخابات پيش رو هم آيا رئيسجمهور ميتواند اين پشتوانه را با خود همراه كند؟ در انتخابات سال ۹۲ شاهد بوديم كه همه آحاد جامعه از اقشار گوناگون به صحنه آمدند و با راي خود نشان دادند كه طرفدار دولت تدبير و اميد هستند. بر اين اساس معتقدم در شرايط كنوني هم دولت پشتوانه مردمي خود را دارد و برخلاف عدهاي كه تنها گروه و طيف خاصي را خطاب قرار ميدهند، دولت روحاني يك دولت همه جانبهنگر است و براي تك تك آحاد جامعه ارزش قائل است و براي تامين منافع آنان تلاش ميكند و بر اين اساس تلاش عدهاي كه ميخواهند چنين نشان دهند كه دولت يازدهم تنها قشر خاصي از مردم را در نظر ميگيرد، شكست خواهد خورد.