رئیس سازمان غذا و دارو:
80 درصد چای مصرفی مردم محصولات مضر اسانسدار خارجی است
رسول دیناروند گفت: طی چند دهه گذشته بهصورت برنامهریزی شده، ذائقه مردم به سمت مواد ناسالم هدایت شده است.
رئیس سازمان غذا و دارو گفت: بیش از 80 درصد چای مصرفی مردم، محصولات وارداتی است که با استفاده از اسانسهای مضر شیمیایی طعمدار شده است.
رسول دیناروند در گفتوگو با خبرگزاري ایرنا افزود: طی چند دهه گذشته بهصورت برنامهریزی شده، ذائقه مردم به سمت مواد ناسالم هدایت شده است. بهعنوان مثال، در مورد چای، ذائقه مردم را به سمت چایهای خارجی طعمدار و عطری هدایت کردهاند و اکثر مردم دیگر چایهای عادی و سالم را مصرف نمیکنند.
وی اضافه كرد: این اتفاق برای خیلی از محصولات غذایی دیگر هم افتاده است؛ بهطوری که بسیاری از مردم تمایل بیشتری دارند تا محصولات غذایی که رنگ، اسانس، نمک یا شکر بیشتری دارند، مصرف کنند.
رئیس سازمان غذا و دارو تصريح كرد: در مورد چای نیز متأسفانه بیش از 80 درصد مصرف مردم از چایهای دارای اسانسهای شیمیایی و طعمدار خارجی است و بخش عمده چای تولید داخل مصرف نمیشود و پس از مدتی از بین رفته و به چای سنواتی فاسد و تاریخ گذشته تبدیل میشود که دیگر کاربردی برای تولید نوشیدنی برای انسان ندارد.
ديناروند گفت: اصلاح ذائقه مردم کار بسیار سختی است و با یک برنامه یک روزه، یک شبه یا یک ساله شدنی نیست؛ اما وزارت بهداشت برنامههایی دارد تا به تدریج و یک برنامه چند ساله با اصلاحاتی که در صنعت غذا انجام میدهد، ذائقه مردم را به سمت مواد غذایی سالمتر هدایت کند.
مسأله چایهای فاسد سنواتی در سالهای اخیر یکی از مباحث بحث برانگیز بوده است؛ زیرا بهعلت نبود بازار مناسب برای چای ایرانی، گاهی این چایها بین هفت تا 16 سال در انبارها میماندند و فاسد میشدند و در برخی گزارشها تا بیش از 200 هزار تن چای سنواتی در انبارهای شمال کشور برآورد شده است. حتی به گفته رئیس اتحادیه چایکاران کشور، در مواردی، برخی از چایهای سنواتی و فاسد از کشور خارج شده و با بستهبندی چای خارجی دوباره وارد بازار کشور شده است که لطمه بزرگی به چای ایرانی زده است.
سازمان غذا و دارو پیش از این اعلام کرده بود که مدت زمان قابل قبول برای استفاده از چای بهعنوان نوشیدنی حداکثر سه سال است و بعد از آن نباید بهعنوان نوشیدنی چای و استفاده انسانی از آن استفاده شود.
به همین علت، دولت یازدهم در مصوبهای که تیر امسال به تصویب رسید، قرار بر این شد که همه موجودی چای سنواتی با توجه به گذشت سه سال از تاریخ تولیدشان قابلیت مصرف انسانی نداشته باشد و باید صرفاً برای صادرات و از طریق مزایده بهعنوان مصرف صنعتی در قسمتهای مختلف به فروش برسد.
در این مصوبه تأکید شده است: خریداران چای سنواتی متعهد میشوند با نظارت نمایندگان سازمان ملی استاندارد ایران، گمرک جمهوری اسلامی ایران و سازمان غذا و دارو نسبت به بستهبندی و مهر و موم (پلمپ) چای سنواتی در داخل انبارها و حمل مستقیم آنها به گمرکات مرزی برای خروج از کشور و صادرات اقدام کنند و مراقبت لازم را برای جلوگیری از بازگشت مجدد این چای به داخل کشور انجام دهند.