پایگاه خبری تحلیلی لاهیگ با افتخار همراهی بیش از یک دهه در عرصه رسانه های مجازی در استان گیلان      
کد خبر: ۸۴۵۵
تاریخ انتشار: ۱۹ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۰:۱۳

چای گیلان با صندوق حمایتی دم می‌کشد

در دو سال گذشته از سوی دولت "تدبیر و امید" حمایت‌های جدی از مجموعه صنعت چای به عمل آمده است که از جمله این اقدامات حمایتی می‌توان به تأمین به موقع بهای برگ سبز چای با وجود همه مشکلاتی که کشور در تأمین نقدینگی با آن ها مواجه بود، با تشکیل "صندوق حمایت از صنعت چای کشور" اشاره کرد.
در دو سال گذشته از سوی دولت "تدبیر و امید" حمایت‌های جدی از مجموعه صنعت چای به عمل آمده است که از جمله این اقدامات حمایتی می‌توان به تأمین به موقع بهای برگ سبز چای با وجود همه مشکلاتی که کشور در تأمین نقدینگی با آن ها مواجه بود، با تشکیل "صندوق حمایت از صنعت چای کشور" اشاره کرد.
به گزارش "لاهیگ" به نقل از "صمت"، همچنین اختصاص اعتبار برای طرح به‌زراعی باغ‌های چای و بعضی از اقدامات دیگر، در نهایت منجر به بازگشت روحیه نشاط و امید به چایکاران شده است.

تولید ۱۹ هزار تن چای خشک در گیلان
رییس سازمان چای کشور می‌گوید: در امسال حدود ۱۹هزار و۶۰۰ تن چای خشک در استان گیلان تولید شده است که این میزان در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۳۳درصد افزایش داشته و در مقایسه با سال ۹۲، به دلیل شرایط آب‌وهوایی نامناسب و خشکسالی حدود ۲ درصد کاهش را نشان می‌دهد.
محمد ولی روزبهان در گفت‌وگو با صمت می‌افزاید: صنعت چای‌سازی در سال‌های گذشته با این مشکل روبه‌رو بوده که تولیدات این محصول به فروش نمی‌رسید و یا با قیمت‌های پایین‌تر از قیمت تمام شده تولید فروخته می‌شد، اما خوشبختانه در امسال باتوجه به کمک‌هایی که دولت در اختیار این صنعت گذاشت و هچنین اقداماتی که سازمان چای به عنوان متولی صنعت چای کشور به انجام رساند و تلاش‌هایی که کارخانه‌های چای‌سازی و چایکاران در تولید محصول کیفی در مقایسه با سال‌های قبل داشتند؛ موجب شد تا محصول کیفی بسیار خوبی داشته باشیم. بیش از ۹۵درصد این محصول در سال۹۴ تاکنون به فروش رفت و مردم از یک محصول ارگانیک و سالم و بهداشتی استفاده کردند.
وی بیان می‌کند: یکی از دلایلی که تولیدات محصولات ایرانی بیش از سال گذشته بوده و بسیار سریع همه محصولات به فروش رفته، این است که مصرف‌کننده ایرانی این بینش و آگاهی را پیدا کرده که چای ایرانی تنها چای در جهان است که برای تولید آن به هیچ عنوان از سم استفاده نمی‌شود، البته هر محصول موقعی ۱۰۰درصد ارگانیک است که در تولید آن از کود استفاده نشود ولی چایکاران گیلانی به صورت محدود از کود شیمیایی استفاده می‌کنند، دلیل استفاده نکردن از کود شیمیایی هم این است که شرایط آب‌وهوایی مناطقی که درآن چای کاشته می‌شود، بیشترسرد و یخبندان است وآفات گیاهی نمی‌توانند در آب و هوای سرد به خوبی رشد کنند. رییس سازمان چای کشور تصریح می‌کند: در مناطق چایکاری کشورهایی مثل هندوستان، سریلانکا، بنگلادش و کنیا، زمستان سخت ندارند و دما به زیرصفر نمی‌رسد ولی در مناطق چایکاری گیلان به دلیل اینکه در ارتفاع واقع شده‌اند دما به زیرصفر می‌رسد.
روزبهان بیان می‌کند: خوشبختانه این شرایط باعث شد در امسال مصرف‌کننده به این نتیجه برسد که چای ایرانی را مصرف و خریداری کند. برای نخستین‌بار در سال‌های گذشته کارخانه‌ها بهای خرید برگ سبز را در حدود ۴۰میلیارد تومان پرداخت کردند. همچنین در این زمینه توانستیم این بودجه را به بهایی که از طرف دولت به صورت یارانه تعیین شده اضافه و به چایکاران پرداخت کنیم.
وی با بیان اینکه میزان تولید بسیارکمتر از نیاز داخلی است، اظهار می‌کند: همان‌طور که می‌دانید بیش از ۸۰درصد چای مصرفی را وارد می‌کنیم، البته در طول ۱۵سال گذشته این شرایط بیشترحاد شده است. در ۱۵ سال گذشته حدود ۶۵درصد مصرف کشور را تولید می‌کردیم ولی این ارقام به زیر۲۰درصد رسیده و مجبور هستیم هر سال بخشی ازمحصول چای را وارد کنیم.
رییس سازمان چای کشور بیان می‌کند: تجارت خارجی و صادرات خونی است که در رگ‌های صنعت وارد می‌شود اما از آنجایی که ایرانیان تمایل به مصرف چای باکیفیت داخلی دارند بخش عمده‌ای از این محصول در بازار داخلی مصرف می‌شود و مازاد تولید این محصول را به کشورهایی نظیر روسیه، عراق، افغانستان، ترکیه و لهستان صادر می‌کنیم.
روزبهان تاکید می‌کند: بعضی از محصولات باکیفیت و خوب به عنوان چای سفید مطرح است و با قیمت کیلویی بالای یک‌میلیون تومان تولید می‌شود و کشورهای عربی و حاشیه خلیج‌فارس مصرف‌کننده این نوع از چای کشور هستند. البته تولید این چای در مقیاس بسیار کمی انجام می‌شود که بخشی از این تولید در داخل کشور مصرف و بخشی دیگر از این محصول صادر می‌شود.
وی می‌افزاید: اقدام بسیار موثری که سال گذشته چایکاران انجام دادند و در امسال هم ادامه دارد این است که روند کاهشی سطح زیرکشت متوقف شد، همچنین سال گذشته ۴۰هزار هکتار از باغ‌های چای رها شده دوباره به چرخه تولید برگشتند و چایکاران با احیای دوباره زمینه تولید بیشتر را به وجود آوردند.

اشتغالزایی ۲ هزار نفر در باغ‌های چای
به گفته رییس سازمان چای کشور، خوشبختانه با افزایش محصولی که امسال در مقایسه با سال گذشته داشتیم حدود ۲۰میلیون دلار صرفه‌جویی ارزی برای چایکاران به وجود آمده است. ضمن اینکه حدود ۳ هزارهکتار از باغ‌ها، می‌تواند برای ۲هزار نفر اشتغال ایجاد کند. نه اشتغالی که در فروش محصول با سختی و مشکل مواجه باشیم؛ اشتغالی که محصول دست به‌دست می‌چرخد و مصرف‌کننده از آن بهره‌مند می‌شود.
روزبهان می‌گوید: خوشحالیم که در صنعت چای کشور در زمینه منویات رهبر معظم انقلاب که اقتصاد داخلی با عنوان اقتصاد مقاومتی است، قدم کوچکی برداشتیم که امید است با برداشتن قدم‌های بزرگتر در یک دوره زمانی از سوی وزارت جهاد کشاورزی و سازمان چای اقدامات موثری انجام گرفته و هدف‌های بزرگتری انجام برسد.
رییس سازمان چای کشور تصریح می‌کند: در چند سال گذشته بعد از اصلاح ساختار فروش چای تولیدی به به صورتی که از سال ۸۹ دولت و فقط برگ سبز را به‌طور تضمینی خریداری و با یارانه به کارخانه‌های چای‌سازی تحویل می‌دهد، خوشبختانه کارخانه‌ها برای اصلاح سیستم تولید و به تعبیری بازرگانی چای اقدام کردند و نتیجه این است که دیگر محصول در باغ‌ها باقی نمی‌ماند. به طوری که حدود ۹۵ درصد چای تولیدی امسال به فروش رفته است. وی با اشاره به اینکه بسیاری از
نشان(برند)های محصولات ما در کشور شناخته شده هستند، می‌افزاید: مصرف‌کننده به نشان(برند) اعتماد می‌کند و مطمئن است که براساس استانداردی که تولید می‌شود می‌تواند چای خوب و باکیفیتی را در دوره‌های زمانی متفاوت دریافت کند. مسئولان کارخانه‌ها در حال تجهیز و نوسازی کارخانه‌هاهستند، که با حمایت صندوق حمایت از صنعت چای کشور در امسال و سال گذشته بسیاری از کارخانه‌ها اقدام به نوسازی و خریداری دستگاه‌های جدید در راستای فرآوری و بسته‌بندی مطلوب‌تر کردند که می‌تواند نوید یک آینده روشن برای صنعت چای باشد.

۸۰ واحد تولیدی چای در گیلان
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان گیلان می‌گوید: مشکلات چایکاران گیلان در حوزه کشاورزی، تامین برگ سبز است، بخشی از این مشکلات را می‌توان در زمینه فرآوری و واحدهای تولیدی دانست. بیشتر این واحدها قدیمی هستند و نیاز به بازسازی دارند به همین دلیل قیمت تمام شده محصولات نهایی آنها بالاست بنابراین صاحبان واحدهای تولیدی قدیمی برای فروش چای تولید شده با مشکل مواجه می‌شوند.
علی منتظری در گفت‌وگو با صمت می‌گوید: مشکل دیگر وجود فرهنگ مصرف چای خارجی است که در بعضی موارد ذائقه ایرانی‌ها به سوی چای خارجی سوق پیدا کرده و کمتر چای ایرانی مصرف می‌کنند که برای رفع این مشکل نیاز به فرهنگ‌سازی داریم.
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان گیلان تصریح می‌کند: استان گیلان ۸۰واحد تولیدی چای دارد. برای رسیدن به جایگاه مطلوب صادرات در استان، پیگیر بحث به‌زراعی هستیم. دراین زمینه بوته‌های چای باید به‌زراعی و اصلاح شود. همچنین بعضی از واحدهای تولیدی نیاز به بازسازی دارند. البته تعدادی از واحدها هم بازسازی شده‌اند به طوری که این واحدها پس از بهسازی می‌توانند به گردونه رقابت وارد شوند. منتظری بیان می‌کند: اگر زمینه‌ای برای صادرات بیشتر چای فراهم شود، استان گیلان می‌تواند در بازارهای جهانی و بین‌المللی رقابت کند. چای گیلان یک چای کاملا طبیعی بوده و به هیچ عنوان قابل مقایسه با چای کشورهای دیگر نیست، بنابراین اگر در زمینه بسته‌بندی این محصول تلاش شود، شاهد افزایش چشمگیر صادرات خواهیم بود.
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت گیلان با بیان این مطلب که چای‌های خارجی دارای اسانس هستند، خاطرنشان می‌کند: یکی از مهم‌ترین مزایای چای ایرانی، طبیعی بودن آن است تا جایی که چای ایرانی به صورت ارگانیک تولید شده و فاقد هر گونه اسانس است بنابراین اگر با فرهنگ‌سازی و تبلیغات مناسب بتوانیم تمامی مزایای چای ایرانی را به مصرف‌کنندگان این محصول در دنیا معرفی کنیم، چای ایرانی در بازارهای هدف می‌تواند ماندگار شده و به جایگاه مطلوبی برسد.

نکته پایانی
به گفته کارشناسان، تحریم‌ها درحوزه صادرات چای گیلان تاثیری نداشته است، ما در استان گیلان بیشتر صادرکننده این محصول هستیم تا واردکننده، اما در هرصورت لغو تحریم‌ها می‌تواند تعامل بیشتری میان تولیدکنندگان و صادرکنندگان چای ایرانی با مصرف‌کنندگان خارجی این محصول به‌ویژه کشورهای اروپایی که دنبال محصول ارگانیک هستند، ایجاد کند.
نظرات بینندگان