بادام زمینی در "آستانه" فراموشی
بادام زمینیهایی که از چین و هند بهصورت قاچاق از مرزهای زمینی وارد میشد، بالاخره توانستند قطب تولید آن را در آستانه اشرفیه (گیلان) فتح کنند و پرچم خود را در بازارهای داخلی برافرازند...
بادام زمینیهایی که از چین و هند بهصورت قاچاق از مرزهای زمینی وارد میشد، بالاخره توانستند قطب تولید آن را در آستانه اشرفیه (گیلان) فتح کنند و پرچم خود را در بازارهای داخلی برافرازند؛ آنهم در شرایطی که طعم و کیفیت بادام زمینیهای آستانه بسیار بهتر از مشابه چینی و هندی آن است.
به گزارش "لاهیگ" به نقل از "گسترش صنعت"، اما خشکبار داخلی با وجود قیمت بالا نتوانست مشتری را به خود جذب کند و گوی سبقت را از حریف بیگانه برباید. به گفته کارشناسان، بر اساس آمار اداره جهاد کشاورزی آستانه اشرفیه، تا کنون میزان تولید سالانه بادام زمینی در این شهرستان حدود ۱۰ هزار تن بوده است که این رقم شامل ۹۵ درصد تولید کشور است، اما در بازارسازی و حتی صنایع تبدیلی آن محصول کشاورزی غفلت شده است، تا جایی که تولیدکنندگان کشت آن را بهصرفه نمیدانند. این درحالی است که دو کارخانه تبدیلی این محصول در آستانه وجود دارد که برای ۷۰ نفر اشتغال ایجاد کرده است و در صورت حمایت مالی با وجود توان تولید بالای این محصول در استان گیلان، امکان ایجاد اشتغال تا ۲۰۰ نفر نیز وجود دارد.
اما نکته حائز اهمیت آن است که قاچاق بیرویه و بیکیفیت این محصول، جدای از آنکه سلامت اجتماعی را به خطر انداخته است، در بخش صنعت، فروش داخلی و اشتغال این محصول نیز مشکل ایجاد کرده است. این در صورتی است که اگر آنطور که باید در شناساندن بادام زمینی آستانه به بازارهای جهانی، اقدامات کارشناسی شده انجام شود، این محصول میتواند مانند پسته و زعفران ایرانی از شهرت جهانی برخوردار شود.
نماینده مردم آستانه اشرفیه در مجلس شورای اسلامی به "گسترش صنعت" میگوید: ۹۵ درصد بادام زمینی کشور در شهرستان آستانه تولید میشود که بر اساس آمار اداره جهاد کشاورزی، میزان تولید سالانه آن حدود ۱۰ هزار تن است، اما با وجود تغییر کاربریهایی که در اراضی کشاورزی انجام شده، آنچه در عمل تولید میشود، کمتر از این رقم اعلامی است و در واقع بیشتر از ۷ هزار تن نمیتواند باشد.
محمدحسین قربانی میافزاید: سرانه مصرف بادام زمینی کشور در حدود ۳۰ هزار تن است که برای جبران این مازاد نیاز ناچار به واردات این محصول از کشورهای چین و هند هستیم، اما با وجود تعرفه گمرکی بالایی که درنظر گرفته شده است، اکنون این کالا بهصورت قاچاق به کشور وارد میشود و این امر مشکلات بهداشتی را درپی دارد؛ چرا که کنترل و نظارتی بر قاچاق بادام زمینی نمیشود. در صورتی که نباید برای اشتغال و سودآوری مرزنشینان، بحث سلامت را نادیده بگیریم. ضمن آنکه ورود کالای قاچاق بدون نظارت، آسیب جدی به بخش تولید میزند؛ چرا که قیمت محصولات داخلی را کاهش داده و صرفه اقتصادی را برای تولیدکننده از بین میبرد. بنابراین باید نظارت جدی در واردات محصولات غذایی به هر طریقی انجام شود تا بخش تولید و سلامت اجتماعی در خطر نباشد.
وی تصریح میکند: با حمایت بخش کشاورزی در شهرستان آستانه کارخانهای با عنوان "بستهبندی آجین" احداث شد که بادام زمینی تولید شده در این شهرستان را فرآوری، بستهبندی و صادر میکند. همچنین کارخانهای دیگر توسط بخش خصوصی با ظرفیتی بالا و عنوان "کیا" مشغول به فعالیت است. البته اشتغال فعلی این دو کارخانه در حدود ۷۰ نفر است، اما در صورتی که مورد حمایت واقع شود، قابلیت افزایش به ۲۰۰ نفر را دارد.
عضو هیأت رئیسه کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی میافزاید: با وجود آنکه این دو کارخانه تماماً از بادام زمینیهای تولید شده در استان استفاده میکنند و نقش مهمی در توسعه بخش تولید دارند، اما یکی از آنها با مشکل کمبود سرمایه در گردش مواجه شد و سیستم بانکی از آن حمایت نکرد و اشتغال مورد انتظار ایجاد نشد. در صورتی که حمایت از این صنایع تبدیلی در رونق تولید داخلی و بازگشت با جدیت کشاورزان به مزارع نقش مهمی دارد؛ چرا که با رونق تولید، اشتغال پایدار ایجاد شده و ارزش افزوده در شهرستان حفظ میشود.
قربانی میگوید: بادامزمینی با قابلیتهایی که دارد میتواند در صنایع تبدیلی مورداستفاده قرار بگیرد و با تولید داخلی کره بادامزمینی، استفاده از آن در صنایع غذایی و فرآوری پوست آن با احداث صنایع موردنیاز در استان کشور را از واردات مشابه خارجی آن بینیاز کرد. بنابراین باید در این زمینه سرمایهگذاری بیشتری انجام شود که نیازمند حمایت دولت در بخش تولید و صنعت است، چراکه ظرفیتهایی که در بخش تولیدی بادامزمینی وجود دارد تاکنون آنطور که باید مورداستفاده قرار نگرفته است.
حسین دارا، عضو اتاق بازرگانی رشت به صمت میگوید: در شناساندن کیفیت بادامزمینی آستانه اشرفیه غفلت و به فروش داخلی آن بسنده کردیم که همین عامل باعث شد تا بازار فروش داخلی هم آسیبپذیر شود، به طوری که اکنون از کشور چین بادامزمینی وارد میشود. با وجود آنکه کیفیت پایینتری نسبت به بادامزمینی آستانه دارد که این تفاوت در طعم و مزه کاملا مشخص است.
او ادامه میدهد: بیشترین مصرف بادامزمینی در داخل منحصر به ایام نوروز و شب یلدا میشود، ضمن آنکه در بحث بستهبندی در این حوزه غفلت شده است همچنین قیمت این محصول در شهرستان آستانه که مرکز تولید آن است با قیمتی حدود ۱۵ تا ۲۰ هزار تومان عرضه میشود که نسبت به مشابه بادامزمینی چینی گرانتر است.
دارا تاکید میکند: باید در شناساندن کیفیت بادامزمینی آستانه و نیز توسعه بازارهای خارجی تلاش بیشتری شود، چراکه ظرفیت آن در این بخش وجود دارد. همانطور که پسته و زعفران ایران در دنیا شناخته شده است باید در توسعه تجارت بادامزمینی اقدامات کارشناسی انجام شود.
کارشناسان بر این اعتقادند که برای رفع مشکلات بادامزمینی در شهرستان آستانه اشرفیه در مرحله نخست باید از تغییر کاربری اراضی زیر کشت این محصول جلوگیری شود و همچنین برای بازگشت بادام زمینی به جایگاه قبلی خود که نقش عمدهای در صنایع غذایی دارد از ورود بیرویه و قاچاق آن خودداری کرد که این امر نیازمند بازنگری در تعرفههای گمرکی و اعمال نظارتهای دقیقتر در مبادی ورودی است.ضمن آنکه با توسعه تبلیغات در شناساندن کیفیت این محصول در بازارهای جهانی، زمینه برای تجارت بادامزمینی آستانه فراهم شود. این درحالی است که بادامزمینی دومین محصول استراتژیک در این شهرستان بعد از برنج است که سهم عمدهای در اشتغالزایی دارد و ظرفیت ایجاد صنایع جانبی مرتبط نیز در این شهرستان وجود دارد.