در سایه "تدبیر" دولت، "امید" به میان چایکاران بازگشت
چایکاری در سالهای گذشته رو به افول رفته و کشاورزان را رمقی برای ادامه کار در باغها نمانده بود که با تدبیر دولت در افزایش قیمت خرید تضمینی برگ سبز چای، امیدها در چایکاران دوباره زنده شد.
چایکاری در سالهای گذشته رو به افول رفته و کشاورزان را رمقی برای ادامه کار در باغها نمانده بود که با تدبیر دولت در افزایش قیمت خرید تضمینی برگ سبز چای، امیدها در چایکاران دوباره زنده شد.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، سرانه مصرف سالانه چای در کشور حدود یکصد هزار تن است که از این میزان، حدود 30 هزار تن چای خشک در استان گیلان تولید و روانه بازار میشود.
استانهای گیلان و مازندران 34 هزار هکتار باغ چای دارند که دو هزار هکتار آن در غرب مازندران و مابقی در استان گیلان واقع است.
یکی از مهمترین مشکلاتی که در سالهای اخیر، کشاورزان چایکار با آن دست به گریبان بوده و اشتیاق را از آنان برای رفتن به مزارع و کشت چای گرفته بود، قیمت اندک برگ سبز چای و عدم پرداخت بهموقع بهای برگ سبز بوده است.
همین مسأله موجب شده بود که چایکاران رغبت چندانی به کشاورزی نداشته باشند و بیشتر، مطالبات گذشته خود را پیگیری کنند. این موضوع از یکسو خلل جدی در رونق اقتصاد کشاورزی منطقه ایجاد کرده بود و از سوی دیگر، خطر مهمتری را بهوجود آورده بود و آن، از بین رفتن باغات چای بود.
دولت "تدبیر و امید" با رویکردی هوشمندانه، سعی در مدیریت این موضوع انجام داد و در همین راستا، با اختصاص یک هزار و 600 میلیارد ریال اعتبار کوشید وضعیت چایکاری را بهبود بخشد.
از این میزان اعتبار، یک هزار میلیارد ریال بابت خرید تضمینی برگ سبز چای اختصاص داده شده و 600 میلیارد ریال نیز برای بهزراعی و هرس باغات چای است.
این مسأله، واقعیتی انکارناپذیر است که بیتوجهیهای قبلی به موضوع چایکاری و باغات چای، بهتدریج این زمینه را فراهم میکرد که کشاورزان، عطای چایکاری را به لقایش ببخشند و همین امر در درازمدت، پتانسیل باغهای چایکاری را از بین میبرد.
از همینرو، درنظر گرفتن اعتباری برای بهزراعی باغات و هرس اراضی چایکاری، تشخیص صحیح و بههنگام آفتی است که باغهای چایکاری را بهشدت تهدید میکرده است.
موضوع دیگر، پرداخت بهموقع بهای برگ سبز چای خریداری شده از کشاورزان چایکار است که مؤلفه انگیزشی مؤثری در امیدبخشی به چایکاران برای ادامه کشاورزی و رونق اقتصاد منطقه است تا از این رهگذر، علاوه بر جان گرفتن دوباره موضوع بازرگانی چای، نیاز کشور به واردات این محصول نیز تا حدودی کاهش یابد.
نماینده مردم رودسر و املش در مجلس شورای اسلامی به اهتمام جدی دولت یازدهم برای فراهم کردن شرایط لازم بهمنظور احیای صنعت چای اشاره و بیان کرد: دولت روحانی نسبت به چای احساس مسئولیت میکند و معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور هم بهدلیل اینکه نسبت به مسائل چای مطلع و واقف است، بهطور کامل از چای و چایکاران حمایت میکند.
محمدمهدی رهبری املشی در گفتوگو با خبرگزاری ایرنا افزود: در چند سال اخیر، روحیه نشاط و سرزندگی بین چایکاران از بین رفته بود، اما با قرار گرفتن حل مشکل صنعت چای در دستور کار دولت و افزایش نسبی قیمت خرید برگ سبز چای، امسال وضع معیشت کشاورزان چایکار بهتر میشود.
وی ادامه داد: افزایش قیمت برگ سبز چای موجب شد زمینهایی که پیشتر حالت بایر داشت، بهصورت دائر درآید و سطح زیر کشت برگ سبز چای افزایش چشمگیری یافته و معتقدم نسبت به سال قبل، تولید کنونی برگ سبز حدود سه برابر و حتی بیش از این افزایش داشته باشد.
رهبری املشی تصریح کرد: انتظار متقابل مسئولان از کشاورزان چایکار نیز این است که در تولید کیفیتر محصول چای گامهای اساسی بردارند تا دولت نیز بتواند در سالهای آتی، اقدامات مؤثرتری برای قیمت برگ سبز چای انجام دهد.
این عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی افزود: با تولید چای مرغوب میتوانیم همراه و همگام با دولت، از واردات چای خارجی جلوگیری کنیم.
وی تصریح کرد: دولت در سال جدید قیمت هیچ محصولی را به اندازه برگ سبز چای افزایش نداده و این اقدام عملی، نشانه حمایت جدی دولت از چایکاران است.
شهرستان رودسر با حدود شش هزار هکتار باغ چای و بیش از هفت هزار بهرهبردار، حدود 20 درصد چای داخلی کشور را تأمین میکند. املش نیز پنج هزار و 200 هکتار باغ چای دارد و 33 کارخانه فعال چایسازی این شهرستان، خرید برگ سبز چای و فرآوری آن را انجام میدهند.
در همین زمینه، یک چایکار رودسری اظهار کرد: امسال رغبت چندانی برای چایکاری نداشتم؛ چرا که نسبت به پرداخت برگ سبز چای فروخته شده خود، واقعاً گلایهمندم.
حسین جاناحمدی در گفتوگو با خبرگزاری ایرنا افزود: بهای برگ سبز چای به کندی و در چندین مرحله به کشاورزان چایکار پرداخت میشد، ضمن آنکه قیمت اندک آن نیز، چایکاری را با زیانهای اقتصادی بسیاری همراه میکرد.
وی در پاسخ به این سئوال مبنی بر تأثیر افزایش 50 درصدی قیمت خرید تضمینی هر کیلوگرم برگ سبز چای درجه یک، گفت: واقعاً این افزایش قیمت، ما را برای ورود به باغات چایکاری خود امیدوار کرد و جان تازهای به ما بخشید.
این چایکار رودسری اضافه کرد: امیدواریم امسال بهای برگ سبز چای خود را با تناسب زمانی خوبی دریافت کنیم تا ما هم از عهده هزینههای چایکاری برآییم.
قائممقام وزیر جهاد کشاورزی در امور مجلس نیز که هفته گذشته برای بازدید از کارخانههای چایسازی املش به این شهرستان سفر کرده بود، این دغدغه چایکاران را مورد توجه قرار داد و گفت: با سیاستی که مجلس درپیش گرفته است، دولت طرف حساب کشاورز چایکار خواهد بود و درصدی از بهای برگ سبز را موکول به پرداخت سهم کارخانهدار نخواهد کرد.
خلیل آقایی افزود: دولت مصمم است در حداقل زمان ممکن بهای برگ سبز چایکاران را در سال جاری پرداخت کند و انتظار داریم روزی برسد تا عرق جبین چایکار خشک نشده، بهای برگ سبز چایش پرداخت شود.
وی یادآور شد: با انگیزه مناسبی که در کشاورزان چایکار ایجاد شده و حمایتی که دولت از کشت این محصول دارد، کشاورزان با روحیه امید و نشاط مشغول جمعآوری و برداشت محصول خود هستند.
نماینده مردم رودسر و املش در مجلس شورای اسلامی نیز در اینباره گفت: میکوشیم مطالبات چایکاران هر 15 روز یک بار پرداخت شود و در این زمینه، وزیر جهاد کشاورزی، مسئولان منطقهای و معاون رئیس جمهور نیز مصمم به تحقق آن هستند.
رهبری املشی همچنین درباره پرداخت بهای برگ سبز چای بیان داشت: قرار شد دولت حداقل 8 تا 10 درصد از مبلغ تخصیصی یک هزار و 600 میلیارد ریال بابت خرید تضمینی برگ سبز چای و عملیات بهزراعی که حدود 160 میلیارد ریال است، به چایکاران بپردازد و در این صورت سازمان چای میتواند بهزودی پرداخت بهای برگ سبز را آغاز کند.
رئیس سازمان چای کشور که در شهرستان لاهیجان واقع است نیز در همین زمینه اظهار کرد: از آغاز برداشت چای تا کنون، نزدیک به 15 هزار تن برگ سبز چای از کشاورزان خریداری شده است.
علی محرر در گفتوگو با خبرگزاری ایرنا ارزش اقتصادی این میزان محصول را حدود 240 میلیارد ریال عنوان و خاطرنشان کرد: رویکرد ما حمایت از تولید و برداشت برگ سبز درجه یک است.
وی ادامه داد: با افزایش 50 درصدی نرخ خرید تضمینی برگ سبز چای در سال جاری، زمینه اشتیاق و اهتمام کشاورزان چایکار برای برداشت باکیفیت محصول فراهم شده است.
یکی از چایکاران شهرستان فومن نیز با اشاره به افزایش قیمت خرید تضمینی و اشتیاق کشاورزان برای احیای باغات چای عنوان کرد: بسیاری از چایکاران که در چند سال اخیر باغهای خود را رها کرده بودند، درصدد هرس و بهزراعی، جمع کردن علفهای هرز و کودپاشی باغات برآمدهاند.
خداداد غلامی در گفتوگو با خبرگزاری ایرنا افزود: در سالهای گذشته، عدم پرداخت بهموقع طلب چایکاران، باعث بیانگیزه شدن آنان و مخروبه شدن باغات شده بود، اما امسال با افزایش قیمت، میکوشیم چای درجه یک برداشت کنیم.
وی خاطرنشان ساخت: افزایش قیمت برگ سبز چای بهطور نسبی رضایت چایکاران را جلب کرده و اگر مطالبات بهموقع پرداخت شود، انگیزه خوبی برای کشاورزان است تا در چینهای بعدی نیز مشتاقانه به چایکاری بپردازند.
فومن در 25 کیلومتری غرب مرکز استان گیلان، دو هزار و 200 هکتار باغ چای دارد و پنج هزار و 800 چایکار در این شهرستان مشغول فعالیت هستند.
رئیس اتحادیه چایکاران شمال کشور نیز که خود از باغداران چای است و از دیرباز با دغدغههای چایکاران آشناست، گفت: افزایش قیمت برگ سبز چای، اقدامی ارزشمند است و این کار، کشاورزان را به ادامه چایکاری امیدوار کرده است.
ایرج هوسمی در گفتوگو با خبرگزاری ایرنا ادامه داد: پس از این، دیگر هیچ باغ چایی رها نخواهد ماند و طی امسال و سال آینده، کشاورزان این میراث باقیمانده از پدران خود را آباد میکنند.
نماینده ولی فقیه در گیلان نیز در خطبههای نماز جمعه نوزدهم اردیبهشت ماه رشت به این موضوع اشاره کرد و گفت: نرخ برگ سبز چای برای کشاورزان چایکار در استان گیلان خوب تعیین شده است.
آیتالله زینالعابدین قربانی افزود: دولت با وجود همه کمبودها، با کمک معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور، اعتبار مناسبی در این زمینه اختصاص داده که تا کنون چنین بودجهای درنظر گرفته نشده بود.
وی با تأکید بر اینکه کشاورزان چایکار باید در چیدن چای دقت داشته باشند، خاطرنشان کرد: کارخانهداران نیز باید کیفیت چای را درنظر گرفته و چای مرغوب تولید کنند.
بر اساس آمارهای اعلام شده، تولید چای خشک کشور در سالهای 1390 و 1391 به ترتیب 23 هزار و 20 هزار تن بوده که این میزان تولید در سال گذشته (1392) به 18 هزار تن رسید.
این روند نزولی، علاوه بر ضربه به اقتصاد کشاورزی چای استانهای شمالی، گویای بیتفاوتی و بیاشتیاقی چایکاران برای فعالیت در این زمینه است؛ چرا که در سالهای گذشته با بدقولی مسئولان درخصوص پرداخت مطالبات خود و نیز بهای اندک برگ سبز چای مواجه بودهاند.
آنچه در سایه "تدبیر" دولت یازدهم، "امید" را به کشاورزان بازگردانده و در نخستین چین برگ سبز چای در سال جدید نمونههای آن را مشاهده میکنیم، بازگشت چایکاران به اراضی کشاورزی و تلاش برای تولید کیفی محصول است تا زمینهای چایکاری که خود جاذبه بینظیر گردشگری این منطقه نیز محسوب میشوند، بایر نشود و همچنان اقتصاد بازرگانی و توریستی گیلان محفوظ بماند.