ثبت سفارش 700هزار تن برنج مازادبرنیاز با وجود تولید کافی!
جای این پرسش باقی است که اگر به یک میلیون تن برنج وارداتی نیاز داریم، چرا تا کنون یک و نیم میلیون تن ثبت سفارش واردات این محصول صورت گرفته است؟ آن هم در شرایطی که مسئولان امر بر کافی بودن برنجهای وارداتی تأکید دارند.
درحالی که وزارت صنعت، معدن و تجارت بهعنوان متولی رسمی، میزان نیاز به واردات برنج را 800 هزار تن اعلام کرده است، در عین حال از ثبت سفارش یک میلیون و 500 هزار تن برنج تا کنون خبر داده و اعلام کرده که 750 هزار تن از این میزان تا کنون وارد شده و بقیه درحال ورود است.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران تأکید کرده است که به اندازه کافی برنج در کشور وجود دارد.
همچنین به گفته عباس قبادی، میزان نیاز برنج کشور سه تا سه میلیون و 200 هزار تن است که تنها یک میلیون تن آن وارد و مابقی از برنج ایرانی تأمین میشود.
در این میان، جای این پرسش باقی است که اگر به یک میلیون تن برنج وارداتی نیاز داریم، چرا تا کنون یک و نیم میلیون تن ثبت سفارش واردات این محصول صورت گرفته است؟ آن هم در شرایطی که مسئولان امر بر کافی بودن برنجهای وارداتی تأکید دارند.
از سوی دیگر، با وجود اینکه تنها چهار ماه از برداشت برنج داخلی گذشته و درهای گمرک هم از ابتدای سال تا کنون (حتی در فصل برداشت) به روی برنجهای خارجی از راههای دور و نزدیک (هند، پاکستان، اروگوئه و ...) باز بوده، قیمت این محصول در بازار مصرف افزایش چشمگیری داشته که یک عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی، احتکار برنج دولتی و عرضه در بازار سیاه با قیمت دو برابر را عامل افزایش قیمت این محصول استرتژیک عنوان و اظهار کرده است: "سیاستهای نادرست وزارت تجارت باعث شده درحالی که مدت کمی از برداشت محصول داخلی گذشته، قیمت برنج افزایش یابد."
به گفته علی ایرانپور، علیرغم اینکه وزارت تجارت اخیراً برنج دولتی را در کیسههای 10 کیلوگرمی به قیمت 23 هزار و 500 تومان توزیع میکند، در سایه بینظارتیها، این برنج در بازار سیاه 45 هزار تومان توسط دلالان فروخته میشود و این امر عاملی شده تا فروشندگان نیز برنج را احتکار کنند.
وی با بیان اینکه بخشی از وظایف وزارت جهاد کشاورزی در وزارت صنعت، معدن و تجارت متمرکز شده است، گفت: واردات در خارج از زمان نیاز، باعث ضربه به تولید میشود؛ چراکه واردات در زمانی صورت گرفته که برداشت برنج ایرانی بهتازگی تمام شده و این سیاستهای نادرست باعث برهم خوردن ثبات قیمت بازار میشود.
امسال دو میلیون و 400 هزار تن برنج از شالیزارهای کشورمان برداشت شد که اگر نیاز بازار مصرف را نهایتاً سه میلیون و 200 هزار تن اعلام شده از سوی وزارت تجارت تلقی کنیم، نیازمند واردات 800 هزار تن برنج هستیم که با درنظر گرفتن ذخیرهسازی و به گفته مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران، باید یک میلیون تن برنج وارد شود، اما خبرها حاکی از ثبت سفارش واردات 500 هزار تن برنج مازاد نیاز کشور است.
از سوی دیگر، وزیر جهاد کشاورزی اعلام کرد: بهغیر از موز، مجوزی برای واردات میوههای دیگر صادر نشده است.
صادق خلیلیان در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا درباره واردات 361 هزار تنی میوه طی هفت ماهه امسال، اظهار کرد: عمده این واردات مربوط به موز است، چرا که کشورمان سالانه تا 600 هزار تن موز مصرف میکند.
وی در پاسخ به اینکه آیا این حجم از واردات با هماهنگی وزارت جهاد کشاورزی انجام شده یا خیر؟ تصریح کرد: این وزارتخانه بهغیر از مجوز برای واردات موز، برای واردات میوههای دیگر هیچ مجوزی صادر نکرده است.
وزیر جهاد کشاورزی در پاسخ به اینکه چرا با وجود افزایش تولید برنج داخلی، میزان واردات برنج افزایش یافته و این محصول بیش از نیاز کشور وارد میشود؟ گفت: این موضوع را از وزارت صنعت، معدن و تجارت بپرسید.
همچنین طبق آمار گمرک جمهوری اسلامی، در هفت ماهه امسال بیش از 361 هزار تن انواع میوه به ارزش تقریبی 265 میلیون دلار، شامل پرتقال، گلابی، نارنگی، سیب و کیوی، میوههای فانتزی مانند انبه، نارگیل، آناناس و ... وارد شده که با توجه به تأکید وزیر جهاد کشاورزی مبنی بر عدم صدور مجوز واردات برای هیچکدام از این میوهها، جای سئوال است که این محصولات با کدام مجوز از گمرک کشور وارد شده است؟