پایگاه خبری تحلیلی لاهیگ با افتخار همراهی بیش از یک دهه در عرصه رسانه های مجازی در استان گیلان      
کد خبر: ۵۵۷۱
تاریخ انتشار: ۲۶ مهر ۱۳۹۱ - ۱۳:۳۱

استان گیلان؛ کانون تعاملات ملی و فراملی کشور

استان گیلان با داشتن قابلیت‌های زیاد می‌تواند نقش مهمی در توسعه روابط و همکاری اصولی با کشورهای همسایه و حتی دنیا داشته باشد.
استان گیلان با موقعیت خاص جغرافیایی و فراهم بودن بخش زیادی از زیرساخت‌های ارتباطی از جایگاه ممتازی برای تبدیل شدن به کانون منطقه‌ای و بین‌المللی ارتباطات شمال کشور با آسیای میانه، قفقاز و اروپا برخوردار است و استفاده بهینه از این فرصت به برنامه‌ریزی هدفمند نیاز دارد.
به گزارش خبرگزاری مهر، در عصر حاضر بسیاری از کشورها برای توسعه بیشتر و برون‌رفت از مشکلات ملی بر لزوم همکاری‌های گسترده‌ای با یکدیگر تأکید دارند.
بدون شک عرصه روابط بین‌الملل، تجربه و درسی گرانبها برای تمامی جوامع خواهد بود که نیازهای خود را در همکاری با دیگران تأمین کنند.
نماینده مردم بندر انزلی در مجلس شورای اسلامی در این‌ ارتباط گفت: گیلان نقش مهمی در رابطه با توسعه، تعامل و همکاری با کشورهای خزری، آسیای میانه و منطقه قفقاز در ایران اسلامی دارد.
حسن خسته‌بند افزود: برای خنثی‌سازی تحریم‌ها و ارتقاء تولیدات صادرات‌گرا در سال "تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی" تعامل و همکاری بیشتر با کشورهای همسایه یک ضرورت است.
وی اظهار داشت: این استان با داشتن توانمندی‌های فراوان می‌تواند کانون تعاملات ملی و فراملی کشور، منطقه شمال، آسیای میانه، قفقاز و روسیه باشد.
عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی با بیان این‌که گیلان در یک موقعیت حساس به لحاظ ارتباطات در دنیا قرار دارد، گفت: با برنامه‌ریزی اصولی و هدفمند باید از این فرصت به شکل بهینه استفاده شود.
به هر ترتیب فرصت‌های فراوانی برای همکاری‌های بین‌المللی و منطقه‌ای بین استان‌های مرزی، به‌ویژه در شمال کشور وجود دارد که در صورت سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی، منافع بسیاری برای مردم منطقه و کشور خواهد داشت.
حوزه‌های متنوع کشاورزی، آب، منابع طبیعی، گردشگری، حمل و نقل، ترانزیت کالا و خدمات، پسماند و محیط زیست، آبزی پروری، بخش سلامت، درمان و بسیاری امور دیگر از فرصت‌های سرمایه‌گذاری است که باید مسئولان، فعالان بخش خصوصی و رسانه‌های گروهی بدان توجه ویژه داشته باشند.
بنابراین موقیعت ژئوپلتیک استان‌های شمالی، به‌ویژه گیلان ایجاب می‌کند که مسئولان نگاه ویژه‌ای به کشورهای حاشیه دریای خزر داشته باشند.
استان گیلان با 0.9 درصد مساحت کل ایران، 92 درصد چای، 37 درصد برنج، 76 درصد فندق، 85 درصد ابریشم، 60 درصد بادام زمینی، 21 درصد زیتون، 2.7 درصد مرکبات، 13 درصد گوشت ماهی خاویاری، 4 درصد گوشت مرغ، 5 درصد گوشت قرمز، 22 درصد آبزیان پرورشی و 15 درصد خاویار کشور را تولید می‌کند.
این استان دارای بندری برای بارگیری و تخلیه کالا به ظرفیت 6.5 میلیون تن در سال است و نیز با داشتن یک منطقه آزاد تجاری با شش نوع کاربری مختلف، فرودگاه بین‌المللی، سه گمرک منطقه‌ای فعال و همچنین در حال ساخت 200 کیلومتر راه آهن بین قزوین، رشت و انزلی برای تکمیل مسیر کریدور شمال ـ جنوب مزیت ویژه‌ای به خود گرفته و در تمامی بخش‌های اقتصادی، قابلیت سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی را دارد.
همچنین استاندار گیلان این خطه سرسبز شمال ایران را کانون سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی دانست و برخورداری از موقعیت ممتاز جغرافیایی و قرار گرفتن در مسیر کریدور نوستراک، همجواری با کشورهای آسیای میانه از طریق خاکی و آبی، برخورداری از منابع طبیعی، جنگل‌های انبوه، اقلیم مستعد، خاک حاصلخیز کشاورزی، تالاب منحصر به فرد انزلی و سواحل زیبای دریایی را از مزیت‌های جغرافیایی اقتصادی استان قلمداد کرد.
کیهان هاشم‌نیا افزود: جاری بودن رودخانه‌های دائمی و پرآب سفیدرود، پلرود، کرگانرود، شفارود، قطب تجاری و کشاورزی از دیرباز تا کنون، آب و هوای معتدل و طبیعت زیبا، دسترسی دریایی به بنادر آستراخان روسیه و کوتاهی مسیر حمل و نقل از دیگر مزیت‌های این استان است.
وی اظهار داشت: از دیگر مزیت‌های تولیدی و اقتصادی گیلان می‌توان برخورداری از مواد اولیه برای توسعه صنایع تبدیلی، وجود صنایع بزرگ همچون کاغذ، نساجی و فولاد، وجود شهرک‌ها و نواحی صنعتی و نیروی کار ماهر را نام برد.
استاندار گیلان مزیت‌های زیرساختی استان برای توسعه سرمایه‌گذاری را قابل توجه ذکر کرد و گفت: این امکانات شامل برخورداری از شبکه‌های وسیع حمل و نقل جاده‌ای، فرودگاه بین‌المللی رشت، بنادر انزلی و آستارا، وجود بازارچه مرزی مشترک با کشور آذربایجان، وجود دانشگاه‌ها و مراکز آموزش فنی و حرفه‌ای و مؤسسات تحقیقاتی صنعتی و کشاورزی تأمین‌کننده نیروی انسانی ماهر و متخصص در استان، اجرای برنامه اتوماسیون اداری و ایجاد ساختار فیزیکی و سخت‌افزار لازم برای توسعه تکنولوژی اطلاعات (ICT) در مرکز اصلی استان، آزادراه قزوین ـ رشت، راه آهن و امکانات بندری و کشتیرانی در منطقه انزلی است.
هاشم‌نیا در ادامه یادآور شد: از دیگر ظرفیت‌ها می‌توان به وجود مراکز خدمات سرمایه‌گذاری، دسترسی به بازار 300 میلیون نفری کشورهای آسیای میانه، اعطای تسهیلات برای سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی، وجود منابع معدنی و نیمه صنعتی، ایجاد بستر مناسب برای برقراری همکاری‌های لازم شبکه‌های وسیع مؤسسات مالی، پولی و اعتباری با سرمایه‌گذاران، ایجاد تسهیلات لازم در ترانزیت، حمل و نقل داخلی و خارجی کالاهای تولیدی، مواد خام و کالاهای نیمه ساخته را نام برد.
با وجود این بندر انزلی یکی از فعال‌ترین بنادر در بین پنج کشور حاشیه دریای خزر و بزرگترین بندر حاشیه شمالی کشور است که به دلیل واقع شدن در مسیر ترانزیتی شمال ـ جنوب، کشورهای آسیای جنوب شرقی، حاشیه خلیج فارس، جمهوری‌های آسیای میانه، قفقاز، روسیه و اروپا از اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار است.
منطقه آزاد انزلی محدوده وسیعی از شهرستان بندر انزلی به مساحت سه هزار و 200 هکتار خشکی تا عمق دو کیلومتر از دریا و در طول 20 کیلومتر در حاشیه دریای خزر است.
این منطقه متشکل از سه بخش مجزا، شامل محوطه بندری در حدود 106 هکتار است که اماکن و تأسیسات گوناگونی را دربر می‌گیرد و محدوده 946 هکتاری شهرک صنعتی حسن‌رود در آن قرار دارد که غالب فعالیت‌های صنعتی در آن متمرکز است.
همچنین محدوده دو هزار و 91 هکتاری بخش تجارت دارای مجتمع‌های اداری و تجاری و نمایشگاهی با دو هزار و 15 واحد تجاری است و همچنین این بخش برای ایجاد اسکلت (بندر کاسپین) منطقه آزاد درنظر گرفته شده که فاز صنعت، تجارت و گردشگری منطقه آزاد در آن وجود دارد که تمامی تسهیلات و معافیت‌های مناطق آزاد در این محدوده طبق قانون اعمال می‌شود.
مدیرعامل منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی بندر انزلی به مزیت‌های این منطقه اشاره کرد و گفت: نزدیکی به فرودگاه بین‌المللی رشت، وجود انرژی برق مازاد در استان گیلان، نزدیکی به بنادر شمالی دریای خزر و بنادر اروپایی از طریق رودخانه ولگا، داشتن فاصله نزدیک با پایتخت کشور و مراکز و قطب‌های صنعتی و جمعیتی کشور به‌عنوان مراکز تولید و مصرف و وجود تالاب بین‌‌المللی انزلی به‌عنوان یکی از قطب‌‌های اکوتوریسم کشور از جمله این مزیت‌هاست.
سعید حاج رحیمی نزدیکی به شهرک‌های صنعتی انزلی، رشت و همین‌طور ذخائر غنی نفت و گاز دریای خزر را از دیگر مزیت‌های مهم دانست و افزود: منطقه آزاد انزلی به‌عنوان ظرفیت قانونی برای بهره‌‌برداری بهینه از امکانات و سرمایه‌گذاری است.
وی ادامه داد: منطقه آزاد انزلی می‌‌تواند نقش اصلی خود را به‌عنوان حلقه اتصال اقتصاد ملی به اقتصاد جهانی در شمال کشور ایفا کند.
به هر حال استان گیلان با داشتن قابلیت‌های زیاد می‌تواند نقش مهمی در توسعه روابط و همکاری اصولی با کشورهای همسایه و حتی دنیا داشته باشد.
نظرات بینندگان