به مرکزیت و میزبانی استان گیلان؛
اجلاس منطقهای تحقیقات برنج كشورهای آسیای مركزی و غربی گشایش یافت
مجمع نمایندگان استان گیلان در مجلس شورای اسلامی در پیامی به اجلاس منطقهای تحقیقات برنج كشورهای آسیای مركزی و غربی آورده است: برنج نقش مهم و اساسی در امنیت غذایی دارد.
اولین اجلاس دو روزه كمیته مدیریت فنی مركز منطقهای تحقیقات و آموزش برنج كشورهای آسیای مركزی و غربی روز دوشنبه در رشت گشایش یافت.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، این اجلاس با حضور نمایندگان كشورهای عضو، شامل جمهوری آذربایجان، تركیه، عراق، تاجیكستان، قزاقستان، قرقیزقستان، ازبكستان، تركمنستان، افغانستان و ایران و نمایندگان سازمانهای بینالمللی نظیر خواروبار جهانی (فائو) و اكو در مؤسسه تحقیقات برنج كشور در رشت برگزار شد.
هماهنگكننده مركز منطقهای تحقیقات و آموزش برنج برای كشورهای آسیای مركزی و غربی و رئیس مؤسسه تحقیقات برنج كشور در این اجلاس گفت: همبستگی و همكاری نهادهای بینالمللی موجب افزایش كمی و كیفی فعالیتهای تحقیقاتی برنج در منطقه خواهد شد.
دكتر عباس شهدی كومله افزود: با همكاری میتوان بر چالشهای منطقهای، نظیر تغییر كاربری اراضی، نبود امكان افزایش سطح اراضی و تولید خوب مدیریت كرد و با توافق بین كشورها و نهادهای مردمی، شرایط زندگی را برای مردم منطقه بهبود بخشید.
معاون برنامهریزی استانداری گیلان نیز در این اجلاس بر همكاریهای منطقهای و افزایش تجارب علمی در تولید برنج تأكید و بیان كرد: سطح زیر كشت برنج در 16 استان ایران، 600 هزار هكتار است كه سالیانه سه میلیون تن شلتوك تولید و 80 درصد نیاز داخلی كشور به برنج تأمین میشود.
محمدحسین اصغریان ادامه داد: با عزمی كه در كشاورزان، دولت و محققان وجود دارد، در دو سال آینده كشور از نظر تولید برنج به خودكفایی میرسد.
وی تصریح كرد: استان گیلان با 238 هزار هكتار شالیزار، سالیانه حدود یك میلیون تن شلتوك تولید میكند و دومین استان تولیدكننده برنج بعد از مازندران محسوب میشود.
وی با اشاره به تولید یك سوم برنج كشور در گیلان خاطرنشان ساخت: استان گیلان بیش از نیم قرن سابقه فعالیت تحقیقاتی در موضوع برنج دارد و با داشتن سد سفیدرود كه سالیانه ظرفیت افزون بر یك میلیارد مترمكعب ذخیره آب را دارد، دارای مدرنترین شبكههای آبیاری كشور نیز هست.
اصغریان معرفی 38 واریته (نوع دستكاری شده برنج) جدید برنج در كشور را نشانگر توفیق دانشمندان دانست و اضافه كرد: استانداری گیلان با تمام توان از مجموعه دستاندركاران تحقیقات برنج حمایت خواهد كرد.
همچنین مدیر ارشد برنامههای ملی مؤسسه بینالمللی تحقیقات برنج (IRRI) در این اجلاس گفت: در نیم قرن اخیر، دستاوردهای مهمی در تولید برنج بهدست آوردهایم.
دکتر جولیان لاپیتان بر لزوم استفاده از فنآوریهای نوین در تولید
ارقام جدید برنج تأكید و اظهار كرد: توسعه مراكز تحقیقاتی منطقهای كمك میكند تا با استفاده از فنآوری، در تولید واریتهها (نوع دستكاری شده برنج)
خاص هر منطقه اقدام شود.
وی با اشاره به تولید و مصرف حدود 90 درصد
برنج جهان در آسیا افزود: كشورهای آسیایی از نظر سطح فنآوری، سطوح مختلفی
دارند و برخی بهتازگی شروع به توسعه كشت برنج كرده و برخی نیز مانند ایران
و تركیه پیشرفتهای خوبی در این زمینه داشتهاند.
وی ادامه داد: مدیریت باید به گونهای باشد كه
واریتههایی كه تولید میشود، موجب بهبود تولید شده و یكپارچه شدن مدیریت
فنآوری برنج در منطقه را درپی داشته باشد.
وی یادآور شد: علاوه بر
افزایش پتانسیل ژنتیكی برنج، باید بهرهوری این محصول نیز همزمان رشد داشته
باشد و محققینی تربیت شوند كه با استفاده از تجارب كشورهای دیگر، واریتههای سازگار هر منطقه را تولید كنند.
به گفته لاپیتان، مؤسسه بینالمللی تحقیقات برنج از نظر فنآوری و علوم مربوط به برنج پیشرو جهان است و
دستاوردها و تجربیات خود را در تولید برنج با كشورهای مختلف به اشتراك میگذارد.
وی تأكید كرد: باید با تربیت كشاورزان هوشمند به برنامههای
تولید جهانی و منطقهای برنج دست یابیم تا جوانانی كه علاقهای به كشاورزی
ندارند، به این كار علاقهمند شوند.
وی تشكیل مركز منطقهای تحقیقات
و آموزش برنج كشورهای آسیای مركزی و غربی در ایران و استان گیلان را نشانه
اراده مشترك ایران با سایر كشورها در توسعه این محصول دانست.
مدیر ارشد برنامههای ملی مؤسسه بینالمللی تحقیقات برنج گفت: كشورهای شرق و جنوب آسیا
پیشرفتهای خوبی در تولید برنج داشتهاند كه میتوان به تبادل علمی این
كشورها با كشورهای آسیای غربی و مركزی پرداخت.
وی به روند رو به
افزایش جمعیت در جهان اشاره و تصریح كرد: با توجه به این موضوع، در سه دهه
آینده باید یكصد میلیون تن بر تولید فعلی برنج دنیا افزوده شود.
وی
بیان داشت: این كار توسط چند كشور امكانپذیر نیست و باید دانشمندان جهان با
تعامل یكدیگر و با استفاده از فنآوریهای جدید به این مهم دست یابند.
لاپیتان
تولید سالانه برنج در جهان را حدود 500 میلیون تن ذكر و اضافه كرد: در 160
میلیون هكتار از اراضی دنیا، كشت برنج صورت میگیرد و جمعیت نیز درحال
افزایش است، ولی امكان گسترش سطح اراضی برنج در جهان وجود ندارد.
معاون تحقیقاتی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج كشاورزی نیز گفت: جمهوری اسلامی ایران برای رشد نیروی انسانی و توسعه تحقیقات برنج كشورهای آسیای مركزی و غربی ظرفیتسازی میكند.
دكتر محمدعلی كمالی افزود: ارتقاء ظرفیتسازی نیروی انسانی و توسعه تحقیقات كشورهای آسیای مركزی و غربی درخصوص تحقیقات برنج با هدایت مؤسسه بینالمللی تحقیقات برنج در قالب برنامه مشاركت علمی جهانی برنج انجام میگیرد.
وی اظهار داشت: ایران با بهرهمندی از شبكه كامل دانشكدههای كشاورزی، 23 مؤسسه تحقیقات موضوعی كشاورزی و مراكز ترویجی، از جمله مؤسسه ملی تحقیقات برنج، مؤسسه تحقیقات گیاهشناسی، مؤسسه تحقیقات خاك و آب، پژوهشكده بیوتكنولوژی، مركز بیوتكنولوژی و آموزش و ترویج برنج و سایر مراكز آموزشی و ترویجی آمادگی دارد این توان را با مشاركت كشورهای منطقهای در قالب یك برنامه در كنار برنامه جهانی مشاركت علمی برنج و همكاری كشورهای منطقه با موفقیت پیش ببرد.
کمالی ادامه داد: این آمادگی وجود دارد که علاوه بر كمكهای مادی و تجهیزاتی، از ظرفیتهای علمی برای شروع فعالیت مركز منطقهای تحقیقات و آموزش برنج كشورهای آسیای مركزی و غربی نیز برای برنامههای آن منطقه استفاده شود.
وی خاطرنشان ساخت: مركز منطقهای تحقیقات و آموزش برنج كشورهای آسیای مركزی و غربی كه از سه سال قبل در ایران دایر شده است، تلاش میكند تا ضمن جلب مشاركت همه اعضاء بتواند چشمانداز خوبی را برای توسعه علمی برنج در منطقه ترسیم كند.
به گفته معاون تحقیقاتی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج كشاورزی، كشورهای آسیای مركزی و غربی سالیانه 9 میلیون و یكصد هزار تن برنج مصرف میكنند كه نزدیك به شش میلیون تن آن كه بیش از 65 درصد نیاز است، از طریق واردات تأمین میشود.
کمالی یادآور شد: نیاز سال 2020 این منطقه بیش از 12 میلیون تن برنج پیشبینی شده است كه باید از هماكنون درپی ایجاد زمینههای تأمین این نیاز روزافزون در منطقه باشیم.
همچنین مجمع نمایندگان استان گیلان در مجلس شورای
اسلامی در پیامی به اجلاس منطقهای تحقیقات برنج كشورهای آسیای مركزی و
غربی آورده است: برنج نقش مهم و اساسی در امنیت غذایی دارد.
در پیام مجمع نمایندگان استان گیلان آمده است: با
كاهش زمینهای زراعی جهان در هر ثانیه و دقیقه و افزایش جمعیت جهان، برنج
كه مهمترین غله جهان و غذای اصلی كشورهای كمتر توسعه یافته محسوب میشود،
با ساختار شكنندهای مواجه شده و در آینده نقش اساسی آن در امنیت غذایی
بیشتر خواهد شد.
در ادامه این پیام افزوده شده است: نبود امنیت غذایی میتواند جنبههای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی كشورها، دولتها و ملتها را تحت تأثیر قرار دهد.
در این پیام، نمایندگان گیلان خواستار
تدوین برنامه زمانبندی شده و راهگشا در زمینه پژوهشهای مشترك با تعریف
موضوعات فراگیر منطقهای، آموزش مستقیم در محیط تحقیقاتی و ترویجی مشترك و
یافتههای تحقیقاتی برای انتقال تجربیات در سطوح اساتید برنج و كشاورزان كه
مورد حمایت همهجانبه سازمانهای بینالمللی و دولتها باشد، شدهاند.
نمایندگان
مردم گیلان در خانه ملت، حمایت و پشتیبانی مجلس شورای اسلامی از تصمیمات و
بهبار نشاندن هرچه كیفیتر و اثرگذارتر مركز منطقهای تحقیقات و آموزش
برنج كشورهای آسیای مركزی و غربی را اعلام كردهاند.
این نمایندگان
اضافه كردهاند: گیلان یكی از مهمترین استانهای برنجخیز كشور است كه 25
درصد نیاز مردم ایران به برنج برای حداقل یك وعده در روز را تأمین میكند.