رئیس مرکز تحقیقات چای کشور از تدوین برنامه راهبردی چای خبر داد و گفت: این مرکز به منظور اجرای تحقیقات در زمینه کاشت، داشت و برداشت، فرآوری و کمک به ساماندهی و بهینهسازی صنعت چای، اقدام به تدوین برنامه راهبردی در صنعت چای کرد.
علی فاطمی چوکامی در گفتوگو با خبرگزاری مهر با بیان اینکه در تدوین این برنامه از محققان و پژوهشگران دعوت بهعمل آورده شده است، افزود: برای تدوین این برنامه در ابتدا وضع موجود صنعت چای مورد بررسی قرار گرفت و با تجزیه و تحلیل تحقیقات انجام شده در این زمینه در داخل و خارج کشور، راهکارهایی برای مقابله با مشکلات موجود در صنعت چای ارائه شد.
وی، اظهار داشت: این برنامه در 5 جلد تدوین و برای تصویب نهایی به وزارت جهاد کشاورزی ارسال شده است.
رئیس مرکز تحقیقات چای کشور به جایگاه دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی در این برنامه اشاره کرد و گفت: طبق این برنامه، دانشگاهها و مراکز پژوهشی کشور موظفند کلیه فعالیتهای پژوهشی و تحقیقاتی خود را در حوزه چای بر اساس اولویتهای برنامه راهبردی اجرا کنند تا از این طریق مشکلات بخش چای با انجام این تحقیقات مرتفع شود.
فاطمی مشکلات صنعت چای را در زمینههای بهزراعی، عدم تجهیزات نوین و بازسازی در کارخانههای چایسازی دانست و تأکید کرد: صنعت چای در ایران به روش "ارتدکس" است، ولی این صنعت در کشورهای چایخیز مانند سریلانکا و هند مبتنی بر روش CTC است.
رئیس مرکز تحقیقات چای کشور، تأکید کرد: استفاده از دو روش CTC و چای سبز مستلزم امکانات و تجهیزات مدرن است که کشور فاقد این تجهیرات است. علاوه بر اینها باغات چای کشور از نوع هیبریدی هستند و قادر به پیادهسازی روش CTC نیستند.
وی، ادامه داد: در ندوین برنامه راهبردی، راهکارهایی ارائه شده است تا تحقیقات در این زمینه اجرا شود.
به گفته فاطمی، لازمه اجراییشدن روشهای نوین در باغات چای، معرفی ارقام و کلونهای جدید است که این مرکز تحقیقاتی به زودی ارقام جدیدی را معرفی و با تکثیر آنها، این نهالها جایگزین بوتههای هیبریدی میشود.
وی، افزود: محققان کشورمان در مرکز تحقيقات چاي کشور با اصلاح نژاد گياه چاي، موفق به توليد و پرورش کلون جديدي از اين گياه شدند. اين کلون از سال آينده تکثير و در اختيار کشاورزان گذاشته ميشود تا در باغات چاي مورد کشت و بهرهبرداري قرار گيرد.
رئیس مرکز تحقیقات چای کشور به تغيير ذائقه مردم به دليل ورود بيرويه چاي خارجی اشاره کرد و افزود: به منظور برگرداندن ذائقه مردم به سوي چاي توليد داخل، اقدام به اصلاح و تکثير ارقام و کلونهاي جديد کرديم.
وي چاي ايراني را سالمترين چاي خواند و ادامه داد: از سال 1372 براي مبارزه با آفات در باغات چاي کشور بهجاي استفاده از سم، روشهاي بيولوژيکي بهکار گرفته شد که با استفاده از اين روش، چاي سالم توليد ميشود.
فاطمی با بيان اينکه چاي وارداتي از نوع درجه 3 و داراي مواد افزودني شيميايي است، خاطرنشان کرد: اين درحالي است که چاي توليد داخل، عاري از هرگونه مواد و افزودنيهاي شيميايي است.
وي از توليد کلون جديد در اين مرکز خبر داد و گفت: پژوهشگران مرکز تحقيقات چاي در راستاي اهداف اصلاح نژاد موفق به توليد کلون جديدي از چاي به نام "اميد" شدند.
فاطمي درخصوص ويژگيهاي اين کلون، اظهار داشت: کلون جديد "اميد" به آفات و بيماريها مقاوم است و سازگاري بيشتري با آب و هواي استان گيلان دارد. ضمن آنکه از نظر کمي و کيفي در حد قابل قبولي است. علاوه بر اينها زود بيدار ميشود و دير هم به خواب ميرود.