از 50 روز پیش یک بیل مکانیکی در تالاب امیرکلایه گیلان گیر کرده است. این را یک عضو جمعیت زنان مبارزه با آلودگیهای زیستمحیطی به روزنامه سرمایه میگوید و اضافه میکند: در حال حاضر بیل مکانیکی دیگر که ابعاد آن از بیل اولی بزرگتر است تلاش میکند آن را از تالاب بیرون بکشد.
به گفته نساء حشمت صولتی، تردد این بیلها باعث تخریب نیزارهای این تالاب و تلف شدن موجودات بسیاری از این اکوسیستم شده است.
وی، معتقد است: مردم و کشاورزان روستاهای اطراف این تالاب، این بیلها را برای حفر کانال و هدایت آب از تالاب به سوی زمینهای کشاورزی خود به این منطقه آوردهاند که در تالاب گیر کرده و هزاران هزار موجود زنده را از بین برده است.
تالاب امیرکلایه لاهیجان در سال 1975 به خاطر ارزشهای زیستمحیطی در فهرست جهانی کنوانسیون حفاظت از تالابهای رامسر ثبت شد. در حال حاضر، به خاطر خشک شدن بیش از 50 درصد از این تالاب، احتمال نابودی آن و بروز یک فاجعه زیستمحیطی در منطقه وجود دارد. استفاده بیرویه کشاورزان از آب تالاب، قسمتهای زیادی از آن را خشک کرده و متوسط عمق آن را نیز به زیر یک متر کاهش داده است.
دبیر شبکه NGOهای گیلانی در اینباره، میگوید: در حال حاضر، 400 هکتار از این تالاب که بهطور کلی 1230 هکتار وسعت دارد، به خاطر استفاده بیرویه از آب آن خشک شده است.
به اعتقاد شمشادی، مسئولان منطقه برای اینکه مردم و کشاورزان را به خاطر کمآبی و خشکسالی ساکت کنند، به شکل بیرویهای آب این تالاب را به سمت مزارع و روستاها هدایت کرده و مثل همیشه برای رفع مشکل از بخشی دیگر از محیط زیست مایه گذاشتهاند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر قایقهایی که در این تالاب تردد میکنند به گل مینشینند، ادامه میدهد: این امر به خاطر کاهش سطح آب این تالاب است.
او، معتقد است: تالاب امیرکلایه دارای چشمانداز بینظیری است و بهخصوص پاییز و زمستان به خاطر مهاجرت پرندگان جزء تالابهای منحصر به فرد است و برای اولین بار پس از سالها، یک اردک سرسفید در این منطقه مشاهده شد.
شمشادی، میگوید: وقتی به کشاورزانی که آب این تالاب را با هر ابزاری به سوی مزارعشان هدایت میکنند، انتقاد میکنیم، میگویند پاییز آینده این تالاب به حالت اول برمیگردد و اطلاع ندارند که زمانی اکوسیستمی تخریب شد، سالها طول میکشد تا به حالت اول بازگردد.
بیشتر موجودات آبزی و گیاهان تالاب امیرکلایه به خاطر کمبود آب دچار مشکل شدهاند و پمپاژ آب توسط اهالی منطقه، حیات تالاب بینالمللی امیرکلایه لاهیجان را به مخاطره انداخته است.
آخرین خبرها حاکی است جلسه شورای تأمین با حضور فرماندار لاهیجان، مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان، نماینده مجلس شورای اسلامی و جمعی از مسئولان شهرستان طی هفتههای گذشته برگزار و تصمیم بر نظارت بر حق آبه تالاب امیرکلایه گرفته شد، اما همچنان مردم منطقه با استفاده بیرویه از آب این زیستگاه طبیعی، آب شالیزارهای خود را تأمین میکنند.
نجفی، معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست کشور هم میگوید: در جلسه شورای تأمین استان مقرر شد برداشت آب غیرمجاز توسط کشاورزان ممنوع شود و موتور پمپهای غیرمجاز هم جمعآوری شوند.
با رعایت حق آبه تالاب، گیاهان آبزی، انواع گونههای ماهیان و حتی موجودات میکروسکوپی تالاب حفظ میشوند. منبع آبی تالاب امیرکلایه، کانالهای حاشیهای و چشمههای موجود در کف آن است و به همین علت، خشکسالی اثرات خود را در این تالاب بیشتر نشان میدهد.