پایگاه خبری تحلیلی لاهیگ با افتخار همراهی بیش از یک دهه در عرصه رسانه های مجازی در استان گیلان      
کد خبر: ۳۰۹۱
تاریخ انتشار: ۰۷ شهريور ۱۳۸۹ - ۱۴:۱۲

سرمایه‌گذاری خارجی در گیلان قد کشید، اما جوانان بیکارند!

استان گیلان استعدادهای فراوان برای جذب سرمایه‌گذاری دارد که باید اقدامات جدی‌تری در این خصوص انجام تا با فراهم کردن زمینه‌های مناسب پای سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی به استان بیش از پیش فراهم و باز شود.
توسعه گیلان در گرو جذب سرمایه‌گذاری و جذب سرمایه و سرمایه‌گذاری در شرایط کنونی اولویت اساسی استان برای توسعه و برطرف کردن معضل بیکاری است.
به گزارش خبرگزاری مهر، استان گیلان استعدادهای فراوان برای جذب سرمایه‌گذاری دارد که باید اقدامات جدی‌تری در این خصوص انجام تا با فراهم کردن زمینه‌های مناسب پای سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی به استان بیش از پیش فراهم و باز شود.
در این ارتباط استاندار گیلان تلاش انجام شده طی چند سال اخیر درخصوص فراهم کردن زمینه و بسترهای لازم برای سرمایه‌گذاری در بخش‌های مختلف استان را مثبت ارزیابی کرد و گفت: بی‌شک با همکاری و تعامل همه مدیران و دست‌اندرکاران می‌توان زمینه حضور سرمایه‌گذاران را در این استان، به‌خصوص در بخش صنعت به گونه‌ای مطلوب‌تر فراهم کرد.
روح‌الله قهرمانی چابک، افزود: اگر اشتغال دغدغه اصلی دولت است، برای رسیدن به این مهم باید از فرصت‌های سرمایه‌گذاری که زمینه‌های آن در استان وجود دارد به نحو مطلوب‌تری بهره برد.
وی همچنین از جذب 35 درصدی سرمایه‌گذاری خارجی کشور طی سال گذشته در استان خبر داد و اظهار داشت: سه میلیارد و 50 میلیون دلار سال گذشته در ایران سرمایه‌گذاری خارجی انجام گرفت که یک میلیارد و 100 میلیون دلار از این سرمایه‌گذاری‌ها سهم گیلان است.
استاندار گیلان، ادامه داد: بیشتر این سرمایه‌گذاری در نیروگاه سیکل ترکیبی رضوانشهر، صنعت چای و صنایع تبدیلی کشاورزی استان جذب شده است.
وی، یادآور شد: استان‌های خوزستان، اصفهان، تهران، خراسان رضوی و هرمزگان پس از گیلان در رتبه‌های بعدی جذب سرمایه‌گذاری خارجی قرار گرفته‌اند.
نماینده ویژه رئیس جمهور در امور چای از اعلام آمادگی گروهی از ایرانیان مقیم خارج از کشور برای سرمایه‌گذاری در صنعت چای خبر داد و افزود: این گروه چهار نفره در مرحله اول برای سرمایه‌گذاری تا سقف 300 میلیارد ریال برای ساخت کارخانه پیشرفته فرآوری و بسته‌بندی چای اعلام آمادگی کرده‌اند.
قهرمانی چابک با بیان این‌که 40 هزار تن چای خشک در کشور تولید می‌شود، اظهار داشت: این مقدار تولید چای خشک کمتر از نیاز 110 هزار تنی کشور به این محصول است که این موضوع سبب جذابیت سرمایه‌گذاری خارجی در این صنعت شده است.
وی، گفت: هم‌اکنون نیز با سرمایه‌گذاری خارجی از کشور تانزانیا بزرگترین مجتمع فرآوری و بسته‌بندی چای کشور با 100 میلیارد ریال سرمایه‌گذاری آماده بهره‌برداری است.
استاندار گیلان، یادآور شد: این کارخانه می‌تواند سالانه هشت تا 10 هزار تن چای خشک را فرآوری و بسته‌بندی کند.
با این وجود استان گیلان دارای استعدادهای بسیار مناسبی برای ایجاد انگیزه سرمایه‌گذاری است که می‌توان به اقلیم خاص و مناسب این استان و همچنین وجود دریا، کوه و جلگه‌های حاصلخیز در این خطه، قابلیت توسعه کشاورزی در بخش‌های مختلف با توجه به حاصلخیزی خاک و میزان بارندگی مناسب سالانه، طبیعت مناسب و جذاب برای سرمایه‌گذاری در صنعت توریسم و اکوتوریسم، همسایگی با کشورهای آسیای میانه و بازار سرمایه‌ای و تجاری مناسب این کشورها، وجود منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی بندر انزلی، وجود شهرک‌ها و نواحی صنعتی مناسب در اکثر شهرستان‌های استان، افتتاح بزرگراه رشت ـ قزوین و سهولت دسترسی و نزدیکی به پایتخت، پروژه ساخت راه آهن قزوین ـ انزلی ـ آستارا و اتصال این استان به راه آهن کشور در آینده نزدیک و سایر موارد اشاره کرد.
رئیس سازمان امور اقتصادی و دارایی گیلان در این باره، گفت: ستاد تشویق و حمایت از سرمایه‌گذاری استان گیلان با هدف حمایت از اشخاص حقیقی و حقوقی که تمایل به سرمایه‌گذاری در استان دارند، تشکیل شده است که با نظارت و هماهنگی استاندار به فعالیت می‌پردازد.
ابوالقاسم نوری، افزود: تسهیل، تسریع، مشاوره و همکاری با علاقه‌مندان به سرمایه‌گذاری در استان، اعم از داخلی و خارجی، معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاری و اطلاع‌رسانی، حمایت و هدایت سرمایه‌ها در جهت انجام فعالیت‌های اقتصادی مولد و اشتغالزا با هدف رشد و توسعه استان همیشه سبز و سرافراز گیلان از برنامه‌های این ستاد است.
وی، ادامه داد: این ستاد که در سازمان امور اقتصادی و دارایی مستقر است در واقع کانون همه مراجعات متقاضیان سرمایه‌گذاری خارجی و داخلی است و وظایف آن جذب سرمایه‌گذاری در استان و برطرف کردن مشکلات سرمایه‌گذاران در دستگاه‌های اجرایی، مشاوره به آنان و معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاری است.
رئیس سازمان امور اقتصادی و دارایی گیلان، یادآور شد: جذب سرمایه‌های خارجی نقش اساسی و تأثیر بسیار زیادی در تولید، صادرات غیرنفتی، برطرف کردن معضل بیکاری و افزایش درآمد مردم دارد و از آن‌جایی که استان گیلان ظرفیت‌های بالقوه در زمینه‌های صنعت، کشاورزی، صنایع و معادن و گردشگری دارد، می‌توان از این فرصت‌ها برای جذب سرمایه‌های خارجی برای توسعه هرچه بیشتر استان بهره برد.
معاون حقوقی، امور مجلس و استان‌های وزارت صنایع و معادن نیز گفت: پتانسیل‌های استان گیلان به حدی است که می‌‌‌تواند سرمایه‌‌گذاران داخلی و خارجی را مجاب به حضور در استان کند.
ایرج ندیمی بر لزوم سرمایه‌گذاری صنعتی در گیلان تأکید کرد و افزود: بر هیچ‌کس پوشیده نیست که استان گیلان از توانمندی‌ها و ظرفیت‌های فراوانی در زمینه‌‌های مختلف برخوردار است.
وی همچنین با اعلام این‌که سرمایه‌گذار نیازمند امنیت و منفعت است، اظهار داشت: در گیلان امنیت، منفعت و از همه مهمتر همدلی وجود دارد.
نماینده سابق مردم لاهیجان و سیاهکل در مجلس شورای اسلامی، گفت: استان به لحاظ موقعیت خاص جغرافیایی و برخورداری از پتانسیل‌های لازم، قابلیت بالایی برای جذب سرمایه‌‌گذاران از سوی کشورهای دیگر دارد.
وی، یادآور شد: افزایش سرمایه‌گذاری بخش خصوصی و به‌خصوص سرمایه‌گذاری در بخش صنعت، عامل اصلی جهش رشد اقتصادی، ایجاد اشتغال، صادرات و رشد درآمد و تولید سرانه است و حتی ایجاد شغل در بخش خدمات نیز متکی به سرمایه‌گذاری‌های صنعتی است.
علی ایحال اثرات ناشی از فعالیت گردشگری در بازار کار و تأمین اشتغال یکی از مباحث اقتصادی مربوط به گردشگری است. از آن‌جایی که بسیاری از خدمات گردشگری به هیچ وجه نمی‌تواند با استفاده از تکنولوژی ارائه شود، در مقیاسی قابل توجه به اشتغال نیروی انسانی به‌طور مستقیم نیازمند است. این خود موجب آن می‌شود که با توسعه گردشگری در مکان‌های مختلف در یک کلیت اقتصادی زمینه‌های ایجاد اشتغال فراهم آید و از نرخ بیکاری کاسته شود.
بدیهی است که این اشتغال حاصل از فعالیت‌های گردشگری می‌تواند کمبود بازار کارخانه‌های تولیدی را جبران کند، زیرا میزان سرمایه‌گذاری برای ایجاد یک شغل در زمینه خدمات گردشگری در مقایسه با دیگر صنایع تفاوت فاحشی دارد و کمتر است.
علاوه بر این، اشتغال در فعالیت‌های دیگر که در ارتباط با گردشگری هستند، همچون کارهای ساختمانی، تعمیرات، کرایه دادن اتومبیل، دستفروشی و نظیر این‌ها برای افراد بومی فراهم می‌شود. هرچند این‌گونه فعالیت‌ها از نظر ثبات درآمد نامطمئن هستند، ولی در یک حالت از بالا بودن نرخ بیکاری می‌تواند حداقلی از کسب درآمد را برای خانوارها سبب شود.
استان گیلان به دلیل داشتن مواهب طبیعی، آثار تاریخی و اماکن باستانی، موقعیت مناسبی برای سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی دارد که باید با تدوین برنامه‌های کاربردی و معنادار از این مزیت‌ها به نحو مطلوب بهره جست.
رئیس فراکسیون گردشگری مجلس شورای اسلامی در این رابطه، گفت: تمامی سرمایه‌گذاران بخش خصوصی برای استفاده بهینه از مزیت‌های گردشگری استان گیلان باید طرح و برنامه اصولی و کاربردی داشته باشند.
اسدالله عباسی، اظهار داشت: استان گیلان به دلیل داشتن منابع بکر طبیعی و تاریخی و تاریخ و فرهنگ کهن و غنی از موقعیت ویژه‌ای در بهره‌‌برداری از درآمدهای عظیم گردشگری قرار دارد.
وی همچنین عنوان کرد: تأثیرات شگرف گردشگری در کاهش نرخ بیکاری، افزایش سطح درآمد ملی، تأمین منابع انرژی و رونق بازار صنایع دستی تنها بخشی از مزایای ویژه‌ پرداختن به این صنعت است که باید توجهی ویژه شود.
نماینده مردم رودسر و املش در مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اهتمام دولت و حاکمیت به تقویت بخش خصوصی، یادآور شد: اهمیت فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی مهمترین اصل برای توسعه صنعت گردشگری و افزایش حمایت‌ها از بخش خصوصی است.
وی در ادامه، تحول در امور اقتصادی گیلان را نیازمند حمایت جدی از سرمایه‌گذاران بخش خصوصی دانست و افزود: بر اساس برنامه‌ریزی انجام شده و در راستای توسعه، سازندگی و ایجاد اشتغال در استان، حمایت به معنای واقعی کلمه از سرمایه‌گذاران بخش خصوصی امری ضروری است.
عباسی، تأکید کرد: بدون تردید با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در استان با توجه به مزیت‌هایی که در منطقه وجود دارد، شاهد تحول اساسی در حوزه اشتغال و کارآفرینی خواهیم بود.
رئیس سازمان کار و امور اجتماعی گیلان نیز گفت: بر اساس آخرین آماری که در سال 1387 اعلام شد، نرخ بیکاری استان گیلان 12/5 درصد بوده که متناسب با میانگین کشوری است.
خلیل حنیف، افزود: این نرخ در ابتدای برنامه پنج ساله چهارم توسعه که هم‌اکنون در سال پایانی آن هستیم، حدود 14/2 درصد بوده است که با اجرای طرح‌های توسعه اقتصادی و اشتغال که در تمامی بخش‌های استان، اعم از صنعت، کشاورزی و خدمات اجرا شده است این نرخ به 12/5 کاهش پیدا کرده است و امیدواریم در ادامه ارائه این طرح‌ها و طرح‌های جدیدی که برای سال 1389 در تمامی واحدهای توسعه استان وجود دارد، این نرخ بیشتر کاهش یابد.
وی همچنین در پاسخ به سئوالی مبنی بر این‌که سازمان کار و امور اجتماعی گیلان در حال حاضر چند طرح محوری را برای ایجاد فرصت شغلی در دست اجرا دارد، اظهار داشت: طرح‌های SME یا توجه به بنگاه‌های اقتصادی کوچک و متوسط، به عنوان یک برنامه کاری در کشورهایی مثل ایران انجام شده است.
رئیس سازمان کار و امور اجتماعی گیلان، گفت: با اجرای این طرح، نیروی کار بیمه شده ثابت استان از 160 هزار نفر به 216 هزار نفر افزایش پیدا کرده و نشان می‌دهد که اثرات مثبتی در روند اشتغال داشته است.
وی همچنین طرح کسب و کار محیط‌های خصوصی یا خانگی یا غیرکارگاهی را از دیگر طرح‌های محوری سازمان کار و امور اجتماعی گیلان برای سال جاری دانست و افزود: این طرح می‌تواند بدون داشتن هزینه‌های اضافی برای تولید کالا مثل مکان، امتیاز برق، آب و گاز در جوار خانه، به صورت واحد کارگاهی در حد کوچکی به صورت زنجیره‌ای و خوشه‌ای کار خود را انجام دهد و سپس این خوشه و قطعاتی که در نقاط مختلف تولید می‌شوند در یک واحد تولید صنعتی یا کارخانه جمع و تبدیل به یک کالای اساسی خواهند شد.
حنیف، اظهار داشت: همچنین طرح‌های گردشگری و صنعتی که به‌طور عمده به عنوان صنایع کلیدی و ریشه‌ای طی دو یا سه ساله گذشته در استان مثل واحدهای فولاد سازی، ذوب بیلت و ... سرمایه‌گذاری شده است، به عنوان صنایع کلیدی ضمن این‌که درصد خوبی از اشتغال را ایجاد کند، می‌تواند واحدهای پایین دستی مثل صنایع کوچک فلزی، ریخته‌گری، قطعه‌سازی و سایر موارد در جوار این صنایع شکل بگیرد.
وی، ادامه داد: عمده این طرح‌ها در حد 80 تا 90 درصد پیشرفت فیزیکی داشته و درحال نصب ماشین‌آلات هستند و تا پایان سال جاری به مرحله بهره‌برداری خواهند رسید.
رئیس سازمان کار و امور اجتماعی گیلان همچنین با اعلام این‌که ایجاد اشتغال شاخصی تأثیرگذار در روند توسعه پایدار است، یادآور شد: دبیرخانه کارگروه اشتغال و سرمایه‌گذاری و نقش این سازمان در دفاع از حقوق کارگر از کارفرما و تعامل منطقی با دیگر نهادها برای تحقق اهداف پیش‌بینی شده در سند توسعه اشتغال استان، از جمله مسئولیت‌هایی است که نقش سازمان کار و امور اجتماعی را در ایجاد و حفظ اشتغال برجسته و پراهمیت جلوه می‌دهد.
به هر حال استان گیلان به‌رغم داشتن موقعیت مناسب و بکر برای سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی، متأسفانه از نرخ بالای بیکاری رنج می‌برد که باید با برنامه‌ریزی هوشمندانه و کارآمد گرد و غبار "پدیده بیکاری" را از سطح استان زدود.
نظرات بینندگان