پایگاه خبری تحلیلی لاهیگ با افتخار همراهی بیش از یک دهه در عرصه رسانه های مجازی در استان گیلان      
کد خبر: ۲۸۶۰
تاریخ انتشار: ۳۱ خرداد ۱۳۸۹ - ۱۵:۴۶

توسعه صنعتی گیلان

یحیی صمدی مقدم
در جوامع پیشرفته امروزین، صنعت در تمامی ارکان علمی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و ... سیطره خاصی دارد و تاکنون بیشترین اثرگذاری را به دنبال داشته است، به گونه‌ای که در مدل‌های توسعه اقتصادی کشورها، جایگاه ویژه‌ای را به خود اختصاص می‌دهد و در کشورهای درحال توسعه با توجه به الگوبرداری‌های انجام شده از شرق و غرب، شاهد تغییر و دگرگونی در ابعاد مختلف هستیم. ایران نیز در این مقوله با توجه به چشم‌انداز 1404 که از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شده است، مسیر روشنی را در توسعه خود برگزیده که نیاز به همت و تلاش همه‌جانبه دارد که خود محور سال 1389 می‌باشد.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی ـ بالاخص پس از فراغت از دوران جنگ تحمیلی ـ شاهد توسعه و رشد بسیاری از استان‌ها در سطح کشور بر اساس اهداف بلند مدت و شاخص‌های استراتژیک، از جمله اشتغال و سرانه درآمد هستیم که استان گیلان با توجه به اقلیم و وضعیت آب و هوایی در نگاه مسئولین در حوزه کشاورزی و از سوی دیگر، توریسم خلاصه شد و آن‌گونه که در این زمینه‌ها نیز نیاز بود، بدان توجه نگردید و امروزه شاهد عدم رشد متوازن در بسیاری از مسائل استان از جمله صنعت هستیم.
نتیجه این رویکردها باعث شده است، صنایع بنیادین که موجب تحول در عرصه‌های گوناگون می‌شود، در استان پایه‌گذاری نشده و آن‌چنان که شایسته این استان است، با توجه به حجم عظیم نیروی انسانی فرهیخته و دانش‌آموخته دانشگاهی در موضوع اشتغال از طریق توسعه صنعت نتایج قابل قبولی به‌دست نیاید.
گیلان استانی است که پتانسیل‌های زیادی در زمینه‌های مختلف که زیرساخت‌های توسعه صنعت را می‌طلبد، به همراه دارد. آب و هوای مناطق مختلف در چهار ناحیه جغرافیـایی از مناطق ییلاقی دیلمان و لوشان گرفته تا سواحل دریــای خزر، راه‌های ارتباطی مختلف دریایی و وجود فرودگاه نسبتاً مناسب در مرکز استان، وجود دانشگاه‌های معتبر در استان، نیروی انسانی فرهیخته به عنوان بزرگترین سرمایه جوامع و سازمان‌ها، وجود معادن و ذخائر زیرزمینی، هم‌مرز بودن با کشورهای آذربایجان و روسیه، همجواری با استان‌های صنعتی، از جمله قزوین و ... نقاط قوتی است که می‌تواند گیلان را به یک استان صنعتی و توسعه‌یافته در راستای اشتغال پایدار سوق دهد.
زحمات مسئولین استان در فراهم نمودن امکانات و توسعه در عرصه‌های مختلف بر هیچ شهروند گیلانی پوشیده نیست که خود جای تشکر و قدردانی دارد، ولی همان‌گونه که گفته شد، در حوزه صنعت، استان گیلان نیازمند به بازنگری رویکردها در کلان کشور و پیگیری و دستیابی نتایجی مطلوب از سوی مدیران ارشد استان می‌باشد که بتواند به نحو مناسبی از این نقاط قوت و پتانسیل‌های بسیار ارزشمند استفاده نماید که بیش از این در آینده، اولاً شاهد عدم مهاجرت نیروی انسانی به دیگر نقاط کشور و حفظ و ثبات خانواده‌ها که خود از عوامل اصلی توسعه هستند، و ثانیاً حصول شاخص‌های اساسی در بهبود کیفیت زندگی عامه مردم، باشیم.
تمرکز بر صنایع بنیادین و توسعه خوشه‌های صنعتی در گیلان با توجه به نزدیکی شهرها و وجود راه‌های ارتباطی در مناطقی که امکان سرمایه‌گذاری و جذب سرمایه‌گذار را به همراه دارد، می‌تواند از جمله رویکردهایی باشد که توسعه استان را در زمینه‌های مختلف رقم بزند.
توسعه صنایع تبدیلی با توجه به پتانسیل‌های کشاورزی، توسعه صنایع سیمان، فولاد، پتروشیمی، قطعه‌سازی خودرو، صنایع غذایی و ... با توجه به شهرک‌های صنعتی ایجاد شده، قطعاً گیلان را به یک استان توسعه‌یافته تبدیل خواهد نمود.
مزیت‌های مطلق استان در زمینه گردشگری، از جمله نقاط قوتی است که مسئولین استان می‌توانند از آن به عنوان یک عامل موفقیت کلیدی (CSF) بهره جسته و موجب جذب سرمایه‌گذار داخلی و خارجی در زمینه صنعت شوند. زندگی با آرامش در قلب طبیعت سرسبز گیلان می‌تواند اروپای دومی را درکنار توسعه صنعتی به‌وجود آورد که قطعاً با یک نگاه وسیع با توجه به تکنولوژی‌های نوظهور و پیشرفته مشکلی نیز برای محیط زیست ایجاد نخواهد کرد.
حضور نیروی انسانی ارزش‌آفرین از بدو انقلاب اسلامی تاکنون در عرصه‌های مختلف علمی، اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و ... که به عنوان گیلانی در سراسر کشور و دنیا به دلیل استعداد ویژه و هوشمندی خاص امروز افتخارآفرین هستند، می‌تواند از دیگر CSFهایی به‌شمار آید که نیازمند توجه ویژه مسئولین ارشد استان در یاری رساندن به آن‌هاست.
اگر بخواهیم با یک نگاه استراتژیک و بر اساس ابزارهای مدیریت نوین، از جمله SWOT برای گیلان یک نقشه راه (Road Map) تصویر کنیم و هماهنگ با ایران 1404 باشیم، قطعاً استراتژی‌های توسعه صنعتی، مهمترین استراتژی در توسعه گیلان و دستیابی به اشتغال پایدار است. باشد که مسئولین محترم در کشور و استان به آن توجه ویژه داشته و از نعمات خداوند منان که در این استان قرار داده است بیش از پیش بهره جسته و در راستای دستیابی به اهداف نظام جمهوری اسلامی ایران و در سربلندی پرچم افتخارآفرین که مزین به نام مبارک الله است در عرصه بین‌المللی شاهد رشد و شکوفایی ایران اسلامی، بالاخص تسریع حرکت توسعه گیلان سرسبز در زمینه‌های مختلف، از جمله صنعت باشیم؛ به گونه‌ای که هر گیلانی با کمال میل و فراغ خاطر، گیلان را به عنوان سکونت و زندگی خود برگزیده و منشاء توسعه و اشتغال باشد.
 
• ارزیاب ارشد جوایز ملی کیفیت و بهره‌وری و تعالی سازمانی وزارت صنایع و معادن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۳ - ۱۳۸۹/۰۴/۰۶
0
0
بی‌شک استان زرخیز گیلان به مدد فرهیختگان و دانشمندان و صاحب‌نظرانش قله‌های رشد و ترقی را با سرعت هرچه تمام‌تر خواهد پیمود.
ناشناس
|
Finland
|
۱۳:۴۶ - ۱۳۸۹/۰۴/۰۶
0
0
نگرش خیلی جالبی است به این‌که صنایع مادر وارد استان گیلان شود و در کنار آن، خوشه‌های صنعتی رشد یابند. ایران به دست ایرانی و گیلان نیز به دست گیلانی باید پیشرفت کند.
ناشناس
|
Finland
|
۰۹:۳۹ - ۱۳۸۹/۰۴/۰۸
0
0
نیاز است یک صنعتگر باتجربه و بادانش که با صنایع و تکنولوژی‌های پیشرفته امروز دنیا آشنا باشد، متولی صنعت استان شود تا زبان مشترکی با صنعتگران و صاحبان صنایع استان داشته و با کلان کشور نیز ارتباطات گسترده‌ای بتواند برقرار نماید. در این صورت گیلان موفق به توسعه صنعتی خواهد بود.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۳۵ - ۱۳۸۹/۰۴/۰۸
0
0
استان گيلان استعداد فراواني در كارآفريني و توسعه پايدار دارد. برنامه‌ريزي هدفمند و همت مضاعف در راستاي اجرايي شدن محورهاي كاري، اين استان را به سمتي سوق خواهد داد كه به ستاره‌اي درخشان در اقتصاد و رفاه و آرامش در سطح خاورميانه تبديل شود. متأسفانه به‌نظر مي‌رسد در طول ساليان متمادي نگاه نه چندان شايسته به اين استان باعث شده كه اين خاك زرخيز دچار عقب‌افتادگي اقتصادي شديد و وابستگي به چند محصول كشاورزي گردد. توسعه راه‌هاي ارتباطي با استانداردهاي جهاني و با اين نگرش كه نبايد به طبيعت زيباي آن لطمه وارد شود، مي‌تواند در هرچه آسان‌تر كردن تبادلات اقتصادي مؤثر باشد. كوه، دشت، دريا و آب و هواي مطلوب گنجينه‌اي است كه به صورت يك‌جا در اين استان جمع شده و بايد بتوان از آن بهره مناسب برد. ايجاد مناطق آزاد تجاري، توسعه بسترهاي توريستي و گردشگري و و ... راه‌هاي فراواني براي بالا بردن سطح رفاه در اين گستره مي‌باشد. آري بايد كاري كرد... جداً بايد كاري كرد.
ناشناس
|
Finland
|
۰۸:۵۱ - ۱۳۸۹/۰۵/۱۰
0
0
واقعاً در این آشفته بازار صنعتی و غیرصنعتی، گیلان نیازمند به تغییر است. مسئولان باید چاره‌ای بیاندیشند و از این‌ همه مهاجرت گیلانی‌ها به سایر استان‌ها، از جمله قزوین و تهران که امروز به سختی نیز می‌توان جایی مشغول به کار شد و گیلانی‌ها و مهاجرین دچار مشکلات فراوانی از جمله مسکن، عدم ثبات شغلی، از بین رفتن ارتباطات و عواطف فامیلی و ... هستند، جلوگیری نمایند.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۱:۰۱ - ۱۳۸۹/۰۵/۱۹
0
0
صنعت نوعی فعالیت تولیدی است که مواد اولیه فرآوری شده را به صورت محصول مورد مصرف در تولید مرحله بعدی و یا به صورت محصول نهایی و قابل مصرف درمی‌آورد. با توجه به اشاره نویسنده، گردشگری در کجای تعریف صنعت قرار می‌گیرد؟
ناشناس
|
Finland
|
۱۶:۴۷ - ۱۳۸۹/۰۵/۲۴
0
0
لازم می‌دانم با توجه به نظرات و انتقادات ارائه شده که قطعاً موجب خرسندی و بهبود در نگارش دیگر مقالات خواهد شد، به عرض خوانندگان محترم برسانم که در تمامی الگوهای توسعه و مدیریت، محیط یکی از اساسی‌ترین زیرساخت‌هاست که در کنار سایر عوامل چون نیروی انسانی، ماشین، پول و ... که اصطلاحاً 7M نامیده می‌شود، همیشه توجه خاصی باید به آن داشت که محیط و طبیعت سرسبز گیلان که به عنوان یک مزیت اصلی در جذب گردشگر و صنعتگر است و در پاراگراف سوم به آن اشاره شده است. قطعاً یک سرمایه‌گذار صنعتی به دنبال یک محیط آرام در طبیعت است، کما این‌که در بسیاری مناطق توسعه‌یافته در سراسر جهان شاهد آن هستیم.
محمود
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۰۷ - ۱۳۸۹/۱۲/۰۹
0
0
اروپای دوم؟! ما به دنبال اروپای دوم شدن باید باشیم؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۴۹ - ۱۳۸۹/۱۲/۱۵
0
0
اروپا را به توسعه صنعت، كيفيت زندگي، بهداشت، درمان، علم، رشد اقتصادي و ... می‌شناسند. بنگريد و ارزيابي كنيد و سپس به قضاوت بپردازيد. مي‌توان در مدل‌هاي توسعه اقتصادي اسلامي به همه جنبه‌ها دست يافت، اگر درست طراحي، درست اجرا و درست نظارت شود.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۴۷ - ۱۳۸۹/۱۲/۲۳
0
0
برادر بزرگوار جناب مهندس صمدي مقدم عزيز! بسم‌الله... در شركت‌هاي خارج از استان گيلان چه مي‌كني؟؟؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۴۶ - ۱۳۹۰/۰۶/۲۰
0
0
عمر کوتاه است و خداوند منان آن را یک بار به انسان هدیه داده است. برای حضور در گیلان و اشتغال قشر فنی و تحصیل‌کرده در آن باید مسئولان محترم بسترها را فراهم کنند؛ مضاف بر این‌که در دیگر استان‌های صنعتی فضای کار مناسب‌تر می‌باشد. خدمت به خلق در هر کجای دنیا که انجام شود عبادت است. بسم ا...
نظرات بینندگان