معاون صنايع دستي و هنرهاي سنتي اداره كل ميراث فرهنگي، صنایع دستی و گردشگری گيلان از ثبت چموش دوزي به عنوان نخستين ميراث معنوي در حوزه صنايع دستي استان خبر داد.
محمدعلي يوسفي در گفتوگو با خبرگزاری فارس با بيان اينكه چموش دوزي جزء 16 رشته نخست صنايع دستي براي ثبت در فهرست آثار ملي قرار گرفته است، گفت: چموش در انواع مختلف با نقشها و رنگهاي متنوع از چرم گاو دباغي شده تهيه ميشود كه ماسوله جايگاه معروفترين چموش دوزان گيلان است.
وي حفظ و احياي ميراثهاي فرهنگي و معنوي را از ضرورتها و نيازهاي اساسي برشمرد و افزود: سرمايهگذاري و حمايت از هنرمندان، بهويژه در رشتههاي درحال منسوخ صنايع دستي، يكي از اقدامهاي اجرايي در اينباره است.
يوسفي رشتههاي درحال منسوخ گيلان را هشت رشته چلنگري، گره چيني، ابريشم بافي، چادرشب بافي، خراطي، بامبو بافي، رشتي دوزي و چموش دوزي اعلام كرد و اظهار داشت: از سال 1387 تاكنون 61 ميليون تومان اعتبار از محل درآمدهاي ملي براي تجهيز كارگاه در اين رشتهها پرداخت شده است.
معاون صنايع دستي و هنرهاي سنتي اداره كل ميراث فرهنگي، صنایع دستی و گردشگری گيلان با اشاره به اينكه شناسايي پيشكسوتان اين رشته و سرمايهگذاري براي احياي اين رشتهها ادامه دارد، تصريح كرد: در سال جاري براي احياي رشتههاي نمدمالي و ... اعتبار اختصاص مييابد.
وي بحث آموزشهاي رايگان و گرايش جوانان به حوزه صنايع دستي را از ديگر برنامههاي سال جاري عنوان كرد و افزود: حضور جوانان به حوزه صنايع دستي سبب حفظ و احياي بهتر اين هنر و برطرف شدن مشكلات آن در سطح جامعه ميشود.
يوسفي، خاطرنشان كرد: تاكنون در گيلان 350 كارگاه صنايع دستي شناسايي شده و حدود 3 هزار نفر نيز كارت شناسايي دريافت كردهاند؛ ضمن اينكه در مدت پنج سال گذشته حدود 10 هزار نفر از آموزشهاي رايگان بهرهمند شدند.
معاون صنايع دستي و هنرهاي سنتي اداره كل ميراث فرهنگي، صنایع دستی و گردشگری گيلان حمايت از هنرمندان را مستلزم همكاري همه نهادهاي مسئول و درگير با صنايع دستي بيان كرد و اظهار داشت: در حال حاضر يك تفاهمنامه كشوري با سازمان فني و حرفهاي براي بيمه كردن هنرمندان در عرصه صنايع دستي منعقد شده و هنرمندان پس از اخذ گواهي فني مهارت از سازمان فني و حرفهاي براي دريافت بيمه به اداره كل ميراث فرهنگي معرفي ميشوند.
وي، ادامه داد: با اجراي اين تفاهمنامه يكي از مشكلات شاخصهاي اجراي اين طرح كه داشتن حداقل تحصيلات هنرمندان تا سقف سيكل است، برطرف ميشود.
يوسفي با اشاره به اجراي طرح تفاهم با اداره كل تعاون گيلان، گفت: در حال حاضر 50 تعاوني در حوزه صنايع دستي فعال هستند و در صورت تكميل شدن ظرفيت غرفههاي اداره كل تعاون در منطقه آزاد انزلي، غرفههايي كه به صورت رايگان در اختيار معاونت صنايع دستي و هنرهاي سنتي اداره كل ميراث فرهنگي، صنایع دستی و گردشگری قرار دارد به تعاونگران اختصاص مييابد.
معاون صنايع دستي و هنرهاي سنتي اداره كل ميراث فرهنگي، صنایع دستی و گردشگری گيلان، تصريح كرد: براي آموزش رايگان به هنرمندان زير پوشش بهزيستي و زنان عشاير استان نيز اعتبارات مناسبي درنظر گرفته شده كه در قالب اين طرحها ايجاد اشتغال و رشتههاي خانگي صنايع دستي در اولويت برنامهها قرار گرفته است.
وي با بيان اينكه 80 درصد هنرمندان در حوزه صنايع دستي را بانوان تشكيل ميدهند، خاطرنشان كرد: گسترش فعاليت بانوان در حوزه رشتههاي خانگي سبب توسعه فعاليت، رشد سطح اقتصادي و ارتقاء توانمندي آنها در عرصههاي هنرهاي سنتي ميشود.
يوسفي بر ايجاد نمايشگاه و توسعه آموزشگاههاي دائمي تأكيد كرد و افزود: ريشه همه مشكلات صنايع دستي در بحث تحقيق، پژوهش و بهروز رساني صنايع دستي متمركز است و اين صنعت بايد طبق نيازهاي امروز جامعه كاربردي شود.
معاون صنايع دستي و هنرهاي سنتي اداره كل ميراث فرهنگي، صنایع دستی و گردشگری گيلان، اظهار داشت: هنوز توليدات برخي هنرمندان، قديمي و سنتي بوده و از سطح كيفي پايين و قيمت بالا برخوردار است كه رضايت علاقهمندان را جلب نميكند و در اينباره گامهايي در راستاي آموزشهاي مناسب براي هنرمندان درنظر گرفته شده است.
وي بستهبندي صنايع دستي استان را در حد صفر دانست و گفت: گامهاي اوليه براي ايجاد تعامل با حوزه بستهبندي و استاندارد سازي مواد اوليه برداشته شده است؛ ضمن اينكه آموزشهاي لازم نيز براي بازاريابي و آموزش توليدكنندگان درنظر گرفته شده تا شاهد تحول خوبي در رشد صنايع دستي گيلان باشيم.