باز هم روزهاي سفر آغاز شده و چون هميشه گيلان و شمال در انتظار خواستاران طبيعت و فرهنگ است و در کنار طبيعت سرشار از رنگ، ميراثي از گذشتگان دور و صنايع دستي را به نمايش ميگذارد که رنگ به رنگ طبيعت در آن نقشآفرين است.
سرزمينمان ايران مملو از جاذبههاي گردشگري، اعم از طبيعي، تاريخي، فرهنگي و گردشگري است و در اين بين گيلان توانسته جاي خود را با انبوهي از سوغات کمنظير در صدر مکانهاي گردشگري کشور باز نمايد.
سفرکنندگان به گيلان روز به روز فزونتر ميشوند و هريک از آنان با ديدن جاذبهاي از اين استان سرشار گشته و جاي افرادي که در سفر همراهشان نيستند را خالي ميکنند.
"سوغات" فرهنگي است از گذشتگان دور ايران زمين و همچنين توصيهاي از بزرگان دينمان براي اينکه ياران نيامده به سفر آگاه باشند که يادشان هميشه همراه بوده است.
سفر به گيلان ناخودآگاه براي دوستاني که همراه نشدند، توقع سوغات را افزون ميکند؛ چرا که اين خطه از ميهن علاوه بر جاذبههاي طبيعي، فرهنگي، تاريخي و ... سرشار از هداياي طبيعي و دستساز بشر است.
اواخر فصل شکوفایي بهار است و طبيعت نواي رنگ را به غايت سر داده و اين رنگها تک به تک به دست گيلانيان هنرمند در آثارشان نمود پيدا کرده است.
رنگهاي بيشمار و زنده که برآمده از دل طبيعت است و زيبايي ذهن و کار خلاق دست مردمان اين خطه را به نمايش گذارده، گذر از ايستگاههاي ياد شده را براي گردشگران دشوار مينمايد.
حصير بافي، کارِي از صنايع دستي استان است که ديدن هر سبد حصيري تداعيگر خنکاي نسيمي خوش از طبيعت گيلان است و کلاه حصيري سوغاتي است که تقريباً در پس شيشه هر خودروي گردشگران نشانهاي از سفر به استان خوش طبيعت گيلان است.
حصير و سبد تنها جنبه مصرفي ندارند، بلکه تعداد قابل توجهي از آنها که در نقاط مختلف استان، چون انزلي، خمام، گلشن، جفرود و ... بافته ميشوند، جنبه هنري و تزييني دارد.
چادر شب بافي که در رديف دستبافتهاي پشمي و نخي قرار ميگيرد، سرشار از رنگهايي است که گويي با ديدن هر رنگ از آن روحي از طبيعت در انسان حلول ميکند.
قلاب دوزي و رشتي دوزي نوعي ديگر از دستبافتهاي زنان هنرمند گيلان است که تراوشگر هنر و خلاقيت بيشمار اين خطه از سرزمينمان ايران است.
رنگ در انواع فرش و گليم و نمد در هر کجا و به هر شکلي که استفاده شود، زيبايي را دوچندان ساخته و گردشگران خود در اينباره قضاوت ميکنند.
زنان هنرمند گيلاني در خلق اين دستبافتهاي کمنظير و اعجابانگيز نقش اساسي را برعهده دارند.
چموش دوزي، کدوي منقوش، سفالگري، بامبو بافي، مروار بافي و ... از ديگر مواردی است که هريک خود به تنهايي حرفي براي گفتن دارند.
بانوان کارآفرين عرصه ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري گيلان، معتقدند: آموزش صحيح و اطلاعرساني نقش بهسزايي در ترويج صنايع دستي دارند.
نيره نعيمي که در رشته سوزن دوزي جزء نامآوران و نوآوران صنايع دستي کشور و اهل بندر انزلي است در گفتوگو با خبرگزاری ايرنا، گفت: بايستي شرايطي فراهم شود تا مربيان کارآزموده و حرفهاي رشتههاي هنرهاي سنتي و صنايع دستي بتوانند آموزههاي خويش را به نسل جديد علاقهمند انتقال دهند.
وي، افزود: سوزن دوزي گيلان 105 نوع دوخت و شاخههاي متعدد دارد؛ درحالي که سوزن دوزان استان انگشتشمارند.
وي، تصريح کرد: در عرصه اطلاعرساني و ترويج هنر سوزن دوزي تاکنون در 106 برنامه تلویزيوني در سطح کشوري و بينالمللي برنامه آموزشي اجرا نموده و در 54 نمايشگاه جمعي شرکت و 22 نمايشگاه فردي برگزار کرده است.
فرشته مبرهنزاده، ديگر کارآفرين گيلاني در رشته گليم و تابلو فرش، گفت: برگزاري نمايشگاههاي داخلي و خارجي تأثير چشمگيري در اشاعه و ترويج رشتههاي صنايع دستي خواهد داشت.
وي، اظهار کرد: آموزش هنرهاي سنتي و صنايع دستي موجب اشتغال خانگي شده و از گسترش بيکاري ميکاهد.
بر اساس آمار ارائه شده، 64 بانوي کارآفرين در حوزه گردشگري، 29 بانوي کارآفرين در حوزه سرمايهگذاري و 15 بانوي کارآفرين در حوزه صنايع دستي مشغول به فعاليت هستند.
معاون هنرهاي سنتي و صنايع دستي اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گيلان، گفت: حضور گردشگران در استان ظرفيت عظيمي براي توسعه هنرهاي سنتي و صنايع دستي محسوب ميشود.
محمدعلي يوسفي در گفتوگو با خبرگزاری ايرنا، افزود: اين ظرفيت بايستي ايجاد رغبتي باشد براي توليدکنندگان در راستاي بالا بردن کيفيت توليدات، تحقيق و پژوهش، بستهبندي مطلوب و همچنين توليد محصول بر اساس سليقه و نياز مصرفکنندگان.
وي، اظهار کرد: حمايتهاي دستگاههاي دولتي در تخصيص بودجه به کارهاي پژوهشي، رواج آموزش به سبک استاد شاگردي و همچنين نظارت بر کيفيت محصولات، طراحي و بستهبندي ميتواند نقش چشمگيري در بهبود وضعيت هنرهاي سنتي و صنايع دستي استان داشته باشد.
براي صنايع دستي گيلان آغازي نميتوان تعيين کرد، اما هماينک همان بس که دلها شاد کند و هديه بخش رنگ به مردمان سرزمين خويش است.