مدیر تحقیقات اقتصادی مؤسسه تحقیقات برنج استان گیلان، گفت: با توجه به پیشبینیهای اقتصادی بهعمل آمده، مشکلات ما در مورد برنج به حداقل خود خواهد رسید، اما برنج به عنوان محصولی استراتژیک نیاز به توجه جدی دولت دارد.
غلامرضا خانکشیپور در گفتوگو با خبرگزاري ايسنا درخصوص مبحث کم آبی و تأثیر آن بر روی بخش کشاورزی، اظهار داشت: در ارتباط با مبحث کم آبی آنچه که مسلم است، ما با فصل خشکی مواجه هستیم که اگر بارش باران به میزان کافی نباشد احتمال اینکه کشاورزان ما با مشکلات روبهرو شوند وجود دارد.
وی، گفت: پیشبینیهای بهعمل آمده حاکی از آن است که حدود 10 تا 15 درصد از زمینهای شالیزارها کم آب یا بدون آب میمانند و ناگفته نماند که بر اساس همین پیشبینیها، همه زمینهای زراعی ما با این مشکل روبهرو نخواهند بود.
خانکشیپور با بیان اینکه این میزان چیزی حدود 20 هزار هکتار را میتواند دربر گیرد درحالی که کل اراضی زیر کشت استان گیلان 30 هزار هکتار است، تصریح کرد: اگر بخواهد 20 هزار هکتارش از زیر کشت خارج شود، پیشبینی ما اینگونه خواهد بود که سایر اراضی چنانچه آب کافی داشته باشند، قادر هستند کاهش عملکرد ناشی از زمینهای زراعی را با افزایش عملکرد در واحد سر پوشش بدهند.
وی، خاطرنشان کرد: در واقع از یک طرف عملکرد ما به دلیل خروج زمینهای زراعی کم میشود، اما از سوی دیگر، به دلیل هوای مناسب و آب کافی عملکرد آن زمینها از لحاظ کیفیت و کمیت افزایش پیدا میکند.
مدیر تحقیقات اقتصادی مؤسسه تحقیقات برنج، اظهار داشت: پیشبینیها حکایت از آن دارند که این احتمال وجود دارد که ما نهایتاً بتوانیم تولید را نظیر سال گذشته تکرار کنیم که اگر این اتفاق بیفتد، ما چیزی حدود 400 الی 600 هزار تن کمبود برنج خواهیم داشت.
وی درخصوص میزان تولید برنج مشابه میزان سال گذشته، گفت: انتظار داریم با توجه به کمبود برنج، این افزایش قیمت کماکان ادامه پیدا کند، بهطوری که روی تقاضا اثر گذاشته و میزان آن را کاهش دهد.
خانکشیپور، یادآور شد: اکنون از یک طرف میزان تقاضا کاهش و از طرف دیگر قیمتها افزایش پیدا میکند و تولید ما اگر مشابه تولید سال گذشته تکرار شود، پیشبینی این است که نسبت به سال گذشته کمتر نیاز به واردات داشته باشیم.
وی، تصریح کرد: قیمتها رو به تزایل است، درحالی که ذخائر برنج جهان رو به کاهش؛ بنابراین بسیاری از کشورها برنج را جیرهبندی نمودهاند و کشوری مثل هند مانع صدور برنج میشود. در نتیجه قابل پیشبینی است که تجارت جهانی برنج، برنجی را در سال آینده برای عرضه نداشته باشد و یا با افزایش قیمت بسیار شدیدی روبهرور شویم.
وی با اشار به اینکه امکان افزایش زمین شالیزار در جهان منتفی است، برنج را به عنوان یک محصول استراتژیک دانست و تصریح کرد: اگر پیشبینی اقتصادی این است که ما در سال آینده با کمترین مشکل در مورد برنج روبهرو خواهیم بود، اما توجه خاص به برنج الزامی است.