معاون سازمان ميراث فرهنگی، صنايع دستی و گردشگری كشور:
گيلان، استان پايلوت "ميراث كشاورزی" در کشور است
مسعود علويان صدر با بيان اينكه ميراث كشاورزي نبايد فقط در حد شعار باشد، اظهار داشت: افتتاح موزه ميراث روستايي گيلان كاري بسيار ارزشمند بوده كه جلوههاي غني يك منطقه را به نمايش گذاشته است.
معاون حفظ، احياء و ثبت آثار سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري كشور، گفت: امسال 3 هزار خانه روستايي و داراي بافت تاريخي فرسوده در كشور بازسازي و مرمت ميشوند.
به گزارش خبرگزاري فارس، مسعود علويان صدر بعد از ظهر امروز در مراسم افتتاح ساختمان پژوهشگران، مسجد جلگه شرق سفيدرود، بازارچه سنتي صنايع دستي و نيز كلنگزني روستاي كوهستان شرق در موزه ميراث روستايي گيلان، كشور ايران را نخستين خاستگاه ميراث كشاورزي دانست.
وي نگاه عميق و توجه جدي به اين موضوع را راهكاري در كشور دانست و گفت: گيلان استان پايلوت است كه ميتواند ميراث كشاورزي را در تمام ساختار اساسي خود داشته باشد، ولي نياز به تمهيدات دارد.
علويان صدر با اشاره به رابطه بين انسان، زمين و طبيعت، افزود: اين رابطه مقولهاي بود كه توانست فضاهاي مصنوع را به منصه ظهور برساند و ميراث ملموس و ناملموس ميتواند فرصتي براي توسعه جامعه پايدار فراهم كند و آن را به تعالي برساند.
وي با بيان اينكه ميراث فرهنگي توانست پايه اقتصادي كشور را توانمند كند، تصريح كرد: توجه به طبيعت در كنار ويژگيهاي اخلاقي و اعتقادي جامعه را متمايز از ديگر جوامع ميكند.
معاون حفظ، احياء و ثبت آثار سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري كشور، اضافه كرد: كشاورزي و كشاورز پايهاي براي توسعه مملكت است و بايد همواره راهبردهايي اتخاذ شود تا بتواند توسعه منابع را فراهم كند.
وي با بيان اينكه ميراث كشاورزي نبايد فقط در حد شعار باشد، اظهار داشت: افتتاح موزه ميراث روستايي گيلان كاري بسيار ارزشمند بوده كه جلوههاي غني يك منطقه را به نمايش گذاشته است.
علويان صدر پيگيري اكو موزه عشايري و روستايي را از برنامههاي ميراث فرهنگي برشمرد و افزود: ميخواهيم تفكر حيات و زندگي را در حوزههاي روستايي احياء كنيم.
وي، گفت: امسال 3 هزار خانه روستايي كه داراي بافتهاي تاريخي و فرسوده هستند در كشور احياء و بازسازي ميِشوند تا مردم به راحتي بتوانند نيازهاي خود را ببينند.
معاون حفظ، احياء و ثبت آثار سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري كشور با اشاره به برنامههاي اين حوزه، خاطرنشان كرد: امسال پرونده جنگلهاي مانگرو را براي ثبت به يونسكو ارسال كرديم.
وي، اضافه كرد: 9 باغ ايراني از ارزشمندترين باغهاي كشور نيز پروندهشان آماده شده و در سال 2011 به ثبت جهاني ميرسد.
علويان صدر از ثبت جهاني سازههاي آبی شوشتر خبر داد و افزود: بخشي از ظرفيت ميراث كشاورزي كشور نيز در پيشنهاد ثبت جهاني است.
وي، بيان داشت: فنون آبياري سنتي، آشپزي ايراني، پخت نان و جشنها بايد ارج گذاشته شود.
علويان صدر همچنين، اظهار داشت: طب سوزني از جمله كارهايي است كه براي ثبت ملي آماده ميشود.
استاندار گيلان نيز در اين مراسم، محيط مفرح و بسيار زيباي موزه ميراث روستايي گيلان را در توسعه استان تأثيرگذار خواند و گفت: سعادت در همين جايي است كه جستوجويش ميكنيم.
روحالله قهرماني موزه ميراث روستايي را ماكت زندهاي از تمام بخشهای استان گیلان دانست و افزود: در كمتر منطقهاي شاهد هستيم كه به فرهنگ چنين بهايي داده شود.
وي با بيان اينكه گذشتگاه با دل خود كار ميكردند، اظهار داشت: موزه ميراث روستايي يك كارگاه آموزشي براي مهندسان و تمام كساني است كه دل در گرو پيشرفت و توسعه دارند.
قهرماني، ادامه داد: در موزه ميراث روستايي گيلان تمام آداب و فرهنگ اقصي نقاط گيلان در يكجا و محدوده مشخص كاملاً بيان شده و يك مسافر به راحتي ميتواند همه گيلان در زمينههاي فرهنگ، آداب و رسوم، معماري، پوشاك و ... را در يكجا ببيند.
وي با اشاره به اينكه بايد در به كمال رساندن موزه ميراث روستايي كمك شود، تصريح كرد: موزه ميراث همان مكاني است كه ميتوان آن را به مردم و مسافران معرفي كرد و هدف از برگزاري همايشها در اين موزه نيز آشنايي با محيط و ارائه رهنمودها است.
استاندار گيلان موزه ميراث روستايي را در محور برنامهريزيهاي خود عنوان كرد و افزود: در شهرسازي، راهها را به مكان موزه ختم ميكنيم.
یک عضو هيأت علمي دانشگاه علم و صنعت ایران نيز در اين مراسم، گفت: يكي از محورهاي زيربنايي ميراث كشاورزي، ارتباط مختلف است و طبق سنتهايي كه هست، بايد وارد روستاهايي شويم كه هنوز از معماري خاكي استفاده ميكنند.
محمد مجاوري با بيان اينكه بايد از مردم حمايت فكري كنيم تا آنچه كه دارند از دست ندهند، افزود: ساختار عظيم با عنوان عشايري و ايلي داريم كه نبايد از اقتصاد ما محو شود و آن را تخريب كنيم.
وي با اشاره به اينكه عملاً از طريق شهرها جمعيت روستايي و ايلي را تهديد به نابودي ميكنيم، تصريح كرد: اين درحالي است كه شهرها مركز نظمبخشي به روستاها و ايلها محسوب ميشوند.
مجاوري، اظهار داشت: تئوري معماري رويدادي است كه وقتي ميگوييم روستا و ايل بايد حفظ شوند، در واقع اصالت خود را از رويداد ميگيرند كه اين اقدام اصيل در ساخت ميراث روستايي شده است.
وی پيشنهاد كرد تا شمال ايران به عنوان کانون ميراث كشاورزي به ثبت جهاني برسد.
همچنین مؤسس و مدير موزه ميراث روستايي گيلان، گفت: 22 بناي موزه ميراث روستايي گيلان دوبارهچيني و ثبت ملي شده است.
دکتر محمود طالقاني اين موزه را نخستين موزه ميراث روستايي كشاورزي گيلان ناميد و افزود: طي پنج سال از آغاز تأسيس اين موزه تاكنون، كارهاي بزرگ و بااهميت در آن انجام شده است.
وی با بيان اينكه سال 2010 به نام سال ميراث كشاورزي از طرف يونسكو نامگذاري شده است، اظهار داشت: يونسكو با نام گذاشتن اين سال ميخواهد فرهنگي در جهان بهوجود آورد كه از تخريب محيط زيست دست بردارند و هركس اهل سرزمين خود شود.
وي با اشاره به برگزاري همايش موزه ميراث روستايي گيلان، اظهار داشت: سال گذشته اين پروژه با موانع جدي مواجه بود، ولي بهرغم اين مسأله عملكرد پروژه مؤثر بوده است.
مدير موزه ميراث روستايي گيلان بهرهبرداري روستاي كوهپايه و كوهستان شرق و احداث بازارچه سنتي به خانه پژوهشگران را از دستاوردهاي سال گذشته عنوان كرد.
وي فعاليتهاي مطالعاتي، پژوهش و مستندسازي را مهمترين اقدامها در موزه ميراث روستايي استان برشمرد و گفت: حفظ و حراست از ميراث معنوي و مادي مردم روستا، يكي از اهداف مهم احداث پروژه ميراث روستايي است.
طالقاني، ادامه داد: در همين زمينه نيز تاكنون 19 گزارش مردمشناسي و 16 گزارش علمي منتشر شده و نخستين كتاب مجموعه معماري با عنوان خانه رفيعي با دو زبان فارسي و فرانسوي طي چهار سال قبل به چاپ رسيده و جزء كتابهاي درسي دانشگاههاي معماري در داخل و خارج از كشور شده است.
وي از انتشار مجموعه 9 جلدي كتاب ميراث معماري روستايي گيلان توسط دانشگاه تهران خبر داد و افزود: تا پايان امسال اين كتاب در اختيار فرهنگستان هنر قرار ميگيرد.
مؤسس موزه ميراث روستايي گيلان با اشاره به فعاليتهاي ساختماني اين موزه، خاطرنشان كرد: 20 مجموعه، شامل 67 سازه و بنا شناسايي، مستندسازي، واچيني و دوبارهچيني شده است.
وي، اضافه كرد: براي نخستين بار، عمليات واچيني (بازكردن بنا) و دوبارهچيني بناي موزه (ساختن دوباره بنا) از همين مكان تجربه شده كه اكنون در برخي از دانشگاههاي داخل و خارج از كشور اين روش تدريس ميشود.
طالقاني احداث كارگاه آهنگري، كوره و ... را از جمله اقدامها طي پنج سال گذشته در موزه ميراث روستايي بيان كرد و اظهار داشت: بازارچه سنتي صنايع دستي از دستاوردهاي اين پروژه طي پنج سال گذشته است.
وي مقاومت بناهاي اين موزه را يكي از ويژگيهاي مهم موزه ميراث فرهنگي دانست و تصريح كرد: هيچيك از سازههاي اين موزه نيازي به حتي خارج از استان ندارد و تمام وسايل مورد نيازش را خود تأمين ميكند و تاكنون 22 بناي مسكوني موزه به بهرهبرداري رسيده و ثبت آثار ملي شده است.
طالقاني سايت اين موزه را 263 هكتار ذكر كرد و افزود: حريم اين موزه بيش از 400 هكتار است كه بدون مجوز سازمان ميراث فرهنگي، ساخت و ساز در اين حريم انجام نميشود.
وي فعاليتهاي فرهنگي را گروه سوم از اقدامهاي موزه عنوان كرد و گفت: تاكنون چهار چشنواره تابستاني و چهار جشنواره نوروزي در موزه ميراث روستايي برگزار شده است.
طالقاني احياي باورها را از اهداف برگزاري جشنوارهها برشمرد و تصريح كرد: اين جشنوارهها با استقبال فراوان و بسيار وصفناپذير غيرگيلانيها مواجه شده است.
وي، ادامه داد: در جشنواره نوروزي بيش از 34 هزار نفر از اين موزه بازديد كردند كه اين رقم با توجه به آمار و ارقام سازمان ميراث فرهنگي در تاريخ موزهداري كشور مثالزدني است.
مدير موزه ميراث روستايي گيلان برگزاري نخستين دستاوردهاي علمي و تجربي اين موزه در فرانسه را از ديگر اقدامها برشمرد و خاطرنشان كرد: به زودي نمايشگاه عكس اين موزه با عنوان "دو نگاه" به مدت يك هفته در خانه هنرمندان تهران و رشت و نيز در كميسيون ملي مسكو به مدت چهار روز برگزار ميشود.
وي همچنين از برگزاري سومين همايش موزه ميراث روستايي گيلان در 29 تا 31 خرداد امسال به مدت سه روز در تهران و موزه ميراث روستايي گيلان خبر داد.
طالقاني، افزود: اين همايش با همكاري دانشگاه تهران، فرهنگستان جمهوري اسلامي ايران، استانداري گيلان و سه دانشگاه فرانسه در موزه ميراث روستايي و دانشگاه تهران برگزار ميشود.
وي اعتبار هزينه شده براي ساخت موزه ميراث روستايي گيلان طي پنج سال را كمتر از 4 ميليارد تومان اعلام كرد و اظهار داشت: حدود يك سوم هزينهها صرف مستندسازي و ثبت آثار اين موزه ميشود.
گفتنی است، بالغ بر 65 درصد از كارهاي لازم براي تكميل موزه روستايي گيلان انجام شده و از 9 روستاي مشخص شده در اين موزه تاكنون چهار روستا بهطور كامل به بهرهبرداري رسيده و امروز نيز فاز 5 روستاي كوهستان غرب، فاز 6 روستاي كوهپايه شرق، ساختمان خانه پژوهشگران، كارگاه، فاز 7 روستاي كوهستان شرق و كارگاه مدرسه روستاي جلگه مركز افتتاح رسمي شدند.
همچنين كلنگ احداث روستاي كوهستان شرق نيز توسط معاون سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري كشور و استاندار گيلان در موزه ميراث روستايي گیلان بر زمين زده شد.