یکی از راههای برونرفت از مشکلات موجود در بخش برنج کشور و رسیدن به خودکفایی، افزایش عملکرد در واحد سطح است.
به گزارش "لاهیگ" به نقل از "روزنامه دنیای اقتصاد"، رئیس مؤسسه تحقیقات برنج کشور در نشست بررسی طرح لاینهای امیدبخش در اراضی شالیکاری استان گیلان، گفت: چالشهای جهانی، تغییرات جهانی آب و هوا، افزایش رشد جمعیت، کاهش سطح اراضی کشت و زرع جهان و تغییرات کاربری، از جمله مهمترین مشکلات موجود در بخش برنج کشور است که با افزایش عملکرد در واحد سطح علاوه بر حل این مشکلات، راه رسیدن به خودکفایی در محصول برنج نیز هموار میشود.
دکتر عباس شهدی کومله با اشاره به اینکه ورود هر تکنولوژی جدید برابر با هزینه است، گفت: باید با سیاستگذاریهای جدید، از کشاورزان برای استفاده بهینه از این تکنولوژیها حمایت کنیم.
رئیس مؤسسه تحقیقات برنج کشور، ادامه داد: ورود تکنولوژی جدید باید به گونهای باشد که کشاورزان متحمل ضرر و زیان نشوند.
وی با ابراز نگرانی از واردات بیرویه برنج در کشور، تأکید کرد: با افزایش عملکرد در واحد سطح و استفاده از ارقام پرمحصول و خوش کیفیت برای رسیدن به خودکفایی در این محصول تلاش خواهیم کرد.
در این مراسم، رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان نیز گفت: باید با برنامهریزی صحیح و استفاده از نیروهای کارآمد، بخش زراعت را تقویت كنيم و هزینههای بخش کشاورزی را کاهش دهیم.
اردشیر روحی ماسوله با بیان اینکه در بخش آموزش نتوانستهایم به سمتی حرکت کنیم که این آموزشها در ذهن کشاورزان بنشیند، ادامه داد: باید برای برقراری بهتر با این قشر زحمتکش و ایجاد اعتماد بینابین تلاش و برنامهریزی کنیم.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی گیلان نیز در ادامه این مراسم بر ضرورت استفاده از پتانسیلهای موجود در استان، اعم از آب و هوا، کارشناسان زبده، کشاورزان زحمتکش و پرتلاش تأکید کرد و گفت: باید با هماهنگی بین یافتههای تحقیقاتی در عرصههای تولید، کاهش هزینههای تولید، مکانیزاسیون، بهزراعی و ... برای اقتصادیتر کردن تولید تلاش کنیم.
ایرج بنیادی، افزود: اگر بتوانیم با حضور محققان ارزشمند و زبده در مؤسسه تحقیقات برنج کشور، همین یافتههای موجود را بر اساس نیاز استان و خواست کشاورزان برنامهریزی و اجرا کنیم، بهطور حتم در وضعیت تولید کشاورزی تحول عظیمی ایجاد خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه سطح زیر کشت برنج در استان پایین است، افزود: بنابراین باید با اجرای قوانین موجود برای تجمیع واحدها به بهبود وضعیت کشاورزی کمک کرد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی گیلان با اشاره به دستاورد مهم محققان مؤسسه تحقیقات برنج کشور درخصوص ساخت ماشین وجین کن، گفت: نتایج حاصل از این ابداع بسیار خوب بوده است.
بنیادی در ادامه، گفت: برای رسیدن به یک کشاورزی پایدار، داشتن اطلاعات صحیح از سطوح زیر کشت ضروری است و برای رسیدن به این مهم برای همه بهرهبرداران شناسنامه بهرهبرداری تهیه خواهد شد.
در ادامه، یک عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات برنج کشور، اعلام كرد: 3 رقم برنج خوش كيفيت به نامهاي پيشنهادي "گوهر"، "اميدبخش 23" و "SA14"، راههاي جديدي هستند كه در آستانه معرفي به شاليزارها قرار دارند.
حمید درستی، افزود: افزایش تولید برنج در ایران با محدودیت منابع مثل زمین و آب از یک طرف و تقاضای مصرفکنندگان به برنجهای کیفی از طرف دیگر مواجه بوده و این عوامل باعث ایجاد چالش برای معرفی ارقام پرمحصول شده است.
وی با بیان اینکه همواره ارقام جدید اصلاح شده بایستی از کیفیت پخت مناسبی برخوردار باشند تا در رقابت با ارقام بومی و کیفی از نظر سطح کشت پایدار باقی بمانند، گفت: از این رو دستیابی به ارقام پرمحصول، زودرس و دارای کیفیت پخت مطلوب تحت گزینش و انتخاب نهایی قرار گرفته و معرفي شدند.
درستی، اضافه کرد: اين 3 رقم جديد كه دو رقم آن از تيپهاي ارقام باسماتي و يك رقم آن با نام 23 از منشاء اصلي مؤسسه بينالمللي برنج اميري از سري لاينهاي با آميلوز متوسط هستند، داراي كيفيت و پخت عالي ميباشند.
دیگر عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات برنج کشور نیز گفت: سطح زیر کشت ارقام مختلف برنج در کل کشور حدود 600 هزار هکتار با تولید 9/2 تا 3 میلیون تن است. با وجود تلاش زیاد اصلاحکنندگان برنج در مدت تقریباً دو دهه گذشته، ارقام معرفی شده با ارقام محلی از نظر کیفیت پخت قابل رقابت نمیباشد.
مهرزاد الله قلیپور، افزود: ارقام اصلاح شده پرمحصول تنها 30 درصد از کل اراضی زیر کشت برنج در کشور را به خود اختصاص دادهاند. بنابراین دستیابی به ارقام پرمحصول، زودرس و دارای کیفیت پخت مطلوب یکی از مهمترین برنامههای اصلاحی برنج بهشمار میرود.
وی، گفت: 8 لاین امیدبخش با خصوصیات کیفی مطلوب و گزینش شده انتخابی از آزمایشهای مقایسه عملکرد مقدماتی سال 1382 طی 3 سال زراعی (85-1383) مورد بررسی قرار گرفتند.