پایگاه خبری تحلیلی لاهیگ با افتخار همراهی بیش از یک دهه در عرصه رسانه های مجازی در استان گیلان      
کد خبر: ۲۵۴۹
تاریخ انتشار: ۰۸ فروردين ۱۳۸۹ - ۱۲:۳۱

صنايع‌ دستی گيلان؛ سوغاتی سرشار از رنگ و هنر

سفر به گیلان ناخودآگاه برای دوستانی که همراه نشدند، توقع سوغات را افزون می‌کند، چرا که این خطه از میهن علاوه بر جاذبه‌های طبیعی، فرهنگی، تاریخی و ... سرشار از هدایای طبیعی و دست‌ساز بشر است.
نوروز است و مردمان سرزمین‌مان هریک به نوعی سفری شادمانه آغاز کرده و سوغات نیز دست‌خوشی ناب برای آنان است.
سرزمین‌مان "ایران" مملو از جاذبه‌های گردشگری، اعم از طبیعی، تاریخی، فرهنگی و گردشگری است و در این بین گیلان توانسته جای خود را با انبوهی از سوغات کم‌نظیر در صدر مکان‌های گردشگری کشور باز نماید.
آمار گردشگران نوروزی گیلان روز به روز فزون‌تر می‌شود و هریک از آنان با دیدن جاذبه‌ای از این استان سرشار می‌شوند و جای افرادی که در سفر همراه‌شان نیستند را خالی می‌کنند.
"سوغات " فرهنگی است از گذشتگان دور ایران زمین و همچنین توصیه‌ای از بزرگان دین‌مان برای این‌که یاران نیامده به سفر آگاه باشند که یادشان همیشه همراه بوده است.
سفر به گیلان ناخودآگاه برای دوستانی که همراه نشدند، توقع سوغات را افزون می‌کند، چرا که این خطه از میهن علاوه بر جاذبه‌های طبیعی، فرهنگی، تاریخی و ... سرشار از هدایای طبیعی و دست‌ساز بشر است.
وجود نعمات طبیعی و ذائقه خوش و خلاقیت گیلانیان موجب شده تا خوردنی‌هایی در این سرزمین شکل گیرد که کمتر بتوان در مناطق دیگر کشور یافت و یا اصلاً در هیچ کجای دیگر نظیرش را نتوان دید و مزه کرد.
"زیتون" که خود مرجعی است برای ساخت انواع زیرمجموعه‌های آن، چون زیتون پرورده در انواع متعدد، صابون زیتون رودبار، انواع ترشیجات و آب انار در انواع مختلف، رب انار، آلوچه و فرآورده‌های آن، ماهی و اشپل، کلوچه‌های مختلف که در هر شهر نوعی از آن پخت می‌شود و کلوچه لاهیجان، فومن و کوکی مشهورترین‌اند.
خوردنی‌ها چه بسیار است و امروز گرایش گردشگران به خرید صنایع دستی گیلان بسیار افزون‌تر شده و به گفته مسئولان سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، ایستگاه‌های دایر شده صنایع دستی و هنرهای سنتی استان با استقبال بسیاری روبه‌رو است.
نوروز است و طبیعت نوای رنگ سر داده و رنگ‌ها تک به تک به دست گیلانیان هنرمند در آثارشان نمود پیدا کرده است.
رنگ‌های بی‌شمار و زنده که برآمده از دل طبیعت است و زیبایی ذهن و کار خلاق دست مردمان این خطه را به نمایش گذارده، گذر از ایستگاه‌های یادشده را برای گردشگران دشوار می‌نماید.
حصیر بافی، کارِی از صنایع دستی استان است که دیدن هر سبد حصیری تداعی‌گر خنکای نسیمی خوش از طبیعت گیلان است و کلاه حصیری سوغاتی است که تقریباً در پس شیشه هر خودروی گردشگران نشانه‌ای از سفر به استان خوش‌طبیعت گیلان است.
حصیر و سبد تنها جنبه مصرفی ندارند، بلکه تعداد قابل توجهی از آن‌ها که در نقاط مختلف استان چون انزلی، خمام، گلشن، جفرود و ... بافته می‌شوند، جنبه هنری و تزیینی دارد.
چادر شب بافی که در ردیف دست‌بافت‌های پشمی و نخی قرار می‌گیرد، سرشار از رنگ‌هایی است که گویی با دین هر رنگ از آن، روحی از طبیعت در انسان حلول می‌کند.
قلاب دوزی و رشتی دوزی نوعی دیگر از دست‌بافت‌های زنان هنرمند گیلان است که تراوش‌گر هنر و خلاقیت بی‌شمار این خطه از سرزمین‌مان ایران است.
رنگ در انواع فرش و گلیم و نمد در هر کجا و به هر شکلی که استفاده شود، زیبایی را دو چندان ساخته و گردشگران خود در این‌باره قضاوت می‌کنند.
زنان هنرمند گیلانی در خلق این دست‌بافت‌های کم‌نظیر و اعجاب‌انگیز نقش اساسی را برعهده دارند.
چموش دوزی، کدوی منقوش، سفالگری، بامبو بافی، مروار بافی و ... از دیگر مواردی است که هریک خود به تنهایی فضایی است بی‌نظیر در کهکشان صنایع دستی کشور.
برای صنایع دستی گیلان آغازی نمی‌توان تعیین کرد، اما هم‌اینک همان بس که دل‌ها شاد کند و رنگ هدیه می‌بخشد.
نظرات بینندگان