استادیار دانشگاه علوم پزشكی گیلان، گفت: گیلان از نظر ابتلای مردم به سرطان معده، مقام نخست كشور را دارد.
كیوان امینیان در گفتوگو با خبرگزاری فارس، اظهار داشت: سرطان معده، شایعترین سرطان در استان است و مردم باید برای پیشگیری از این بیماری تلاش بیشتری كنند.
وی، ادامه داد: 80 درصد مردم گیلان در معده خود میكروبی موسوم به "هلیكوباكتر پایلوری" دارند كه سبب ایجاد التهاب در معده شده و عامل اصلی بروز سرطان است.
به گفته امینیان، مصرف بیش از حد ترشیها و شوریها، ماهی شور و دودی در گیلان این استان را در ابتلای مردم به سرطان معده در مقام نخست كشور قرار داده است.
استادیار دانشگاه علوم پزشكی گیلان بر ضرورت پرهیز از مصرف این مواد خوراكی به مدت طولانی تأكید كرد و اظهار داشت: خوردن میوه و سبزی تازه، بهترین عامل برای سلامت معده بوده و مصرف آب لیموی طبیعی نیز یكی از بهترین روشهای پیشگیری از سرطان معده است.
وی، تصریح كرد: خوردن غذاهایی كه حاوی نیترات زیاد هستند، از جمله سوسیس، كالباس و غذاهای كنسرو شده عامل اصلی سرطان معده است و باید با پرهیز از مصرف این مواد غذایی و كاهش مصرف غذاهایی كه كالری كاذب دارند، از ابتلا به سرطان معده پیشگیری كرد.
امینیان همچنین از شیوع یك بیماری جدید كبدی به عنوان مشكل اصلی استان یاد كرد و افزود: بیماری جدید كبدی موسوم به بیماری "كبد چرب" یكی از بیماریهای شایع در ایران و گیلان است.
به گفته وی، این بیماری به دلیل تجمع چربی در كبد ایجاد شده و اگر جلوی پیشرفت آن گرفته نشود، سبب التهاب كبد، نكروز و از بین رفتن سلولهای كبدی و در نهایت منجر به سیروز و از كار افتادن كبد میشود.
فوق تخصص گوارش و كبد با اشاره به اینكه در جوامع غربی 20 درصد مردم به این عارضه مبتلا هستند، گفت: در ایران نیز با توجه به افزایش چاقی كه مهمترین عامل ایجاد كبد چرب است، این بیماری اخیراً شایع شده است.
امینیان، خاطرنشان كرد: وقتی سخن از كبد چرب میشود، حتماً باید بیماری دیگری به نام "سندروم متابولیك" را شناخت كه مجموعه چند بیماری شامل چاقی، دیابت، چربی خون بالا و فشار خون بالا است.
وی سندروم متابولیك را بیماری شایع و رو به افزایش كشور و گیلان توصیف كرد و آن را محصول زندگی صنعتی و بیتحركی امروز دانست.
استادیار دانشگاه علوم پزشكی گیلان درباره تشخیص این بیماری، اظهار داشت: شناسایی بیماران مبتلا به بیماری كبد چرب از دو طریق صورت میگیرد كه در روش نخست، پزشك با مشاهده آزمایشهای بیمار از افزایش آنزیمهای كبدی آگاه شده و در نهایت بیماری كبد چرب را تشخیص میدهد.
امینیان، تصریح كرد: اغلب افراد مبتلا به كبد چرب، آنزیمهای كبدی طبیعی دارند و این مسأله بیماری مذكور را رد نمیكند.
به گفته وی، از طریق سونوگرافی شكمی نیز میتوان به بیماری كبد چرب پی برد.
فوق تخصص گوارش و كبد، افزود: مصرف برخی داروها، از جمله استروژنها و كورتونها نیز میتواند سبب ایجاد بیماری كبد چرب شود.
امینیان، خاطرنشان كرد: بیشتر بیماران مبتلا به كبد چرب بدون علامت هستند و تنها علامتی كه ممكن است بیمار گاهی از آن شكایت كند، احساس خستگی است.
به گفته وی، چاقی عمومی یا حتی چاقی شكمی كه در آن وزن فرد طبیعی است، اما چربی زیادی در اطراف شكم وی جمع شده نیز میتواند عامل ابتلا به كبد چرب باشد.
استادیار دانشگاه علوم پزشكی گیلان با اشاره به اینكه تاكنون دارویی كه بتواند چربی جمع شده در كبد را از بین ببرد كشف نشده است، اظهار داشت: داروهای بسیاری برای كنترل این بیماری از طرف پزشكان تجویز میشود، اما هیچكدام نقش كاملاً ثابتی در درمان این بیماری ندارند.
امینیان به مردم توصیه كرد با كم كردن وزن در افراد چاق، افزایش فعالیتهای فیزیكی و ورزش منظم، رژیم غذایی متعادل و پرهیز از مصرف الكل و داروهای غیرضروری، از ابتلای خود به بیماری كبد چرب جلوگیری كنند.
به گفته وی، توجه به ورزش منظم، كاهش استرس و افزایش نشاط نقش چشمگیری در عدم ابتلا به این بیماری دارد.
این فوق تخصص گوارش و كبد در ادامه از بیماری "رفلكس" یا "بازگشت از معده به مری" به عنوان یكی دیگر از شایعترین بیماریهای ایران و گیلان یاد كرد و گفت: در این بیماری، محتویات اسیدی معده به داخل مری باز میگردد كه با دو علامت اصلی ترش كردن و بالا آوردن مایع ترش مزه یا تلخ دهان شناخته میشود.
به گفته امینیان، این بیماری ممكن است در ابتدا با علائم دیگری، از جمله درد قفسه سینه همراه باشد كه با بیماری قلبی اشتباه گرفته میشود.
استادیار دانشگاه علوم پزشكی گیلان، تصریح كرد: گرفتگی و خشونت صدا به دلیل التهاب حنجره، سرفه مزمن، پوسیدگی دندان، سینوزیت مزمن، بیدار شدن از خواب با احساس خفگی و حتی آسم از علائم هشداردهنده این بیماری است.
وی دلیل شیوع این بیماری را تغییر شیوه زندگی مردم، كمتحركی و استرس دانست و خاطرنشان كرد: برای پیشگیری و درمان این بیماری لازم است به مواردی مانند كم كردن وزن در افراد چاق، ورزش سبك و منظم، نخوابیدن بعد از غذا حداقل تا دو ساعت و پرهیز از پوشیدن لباسهای تنگ، توجه به بالاتر بودن سر به میزان 15 تا 20 سانتیمتر از بدن هنگام خواب، خوردن غذا با حجم كم، پرهیز از مصرف غذاهای چرب، پرهیز از مصرف شكلات، قهوه، نوشابه، الكل و عدم استفاده از دخانیات توجه جدی شود.