پایگاه خبری تحلیلی لاهیگ با افتخار همراهی بیش از یک دهه در عرصه رسانه های مجازی در استان گیلان      
کد خبر: ۲۲۱۲
تاریخ انتشار: ۲۵ آذر ۱۳۸۸ - ۱۵:۲۴
ستاد ملی بررسی سلامت برنج‌های وارداتی اعلام كرد:

هيچ ابهامی در سلامت برنج‌های وارداتی وجود ندارد!

بر اساس این نتایج، تمامی نمونه‌ها از نظر آلودگی به فلزات سنگین، مانند سرب، کادمیوم و آرسنیک نه تنها فراتر از حد مجاز نبوده است، بلکه به‌طور متوسط، بسیار پایین‌تر از حد مجاز نیز بوده است.
ستاد ملی بررسی سلامت برنج طی اطلاعیه‌ای علاوه بر تأكید بر رفع هر گونه ابهام در مورد سلامت برنج‌های وارداتی، آمادگی این ستاد را برای در اختیار گذاشتن همه اطلاعات و مستندات مربوط به آزمایش‌های انجام شده روی این برنج‌ها اعلام كرد.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، در این اطلاعیه كه در واكنش به گزارش كمیسیون كشاورزی مجلس شورای اسلامی و انعكاس آن در برخی رسانه‌های جمعی صادر شده، آمده است: با توجه به اظهار نظرهایی که در ماه‌های قبل درخصوص کیفیت برنج‌های وارداتی در برخی رسانه‌ها منعکس شد و نظر به حساسیت موضوع و نگرانی‌های ایجاد شده درخصوص استانداردها و ضوابط بهداشتی و ایمنی مواد غذایی، در تاریخ 04/07/1388 ستادی متشکل از وزارتخانه‌های بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، بازرگانی، جهاد کشاورزی و مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی جهت بررسی سلامت برنج‌های وارداتی تشکیل شد.
این بیانیه، می‌افزاید: همزمان در اداره كل روابط عمومی وزارت بهداشت با بررسی دقیق تمامی رسانه‌ها، اعم از خبرگزاری‌ها، سایت‌های خبری، روزنامه‌ها و نشریات و اخبار صدا و سیما، همه اخبار مربوط به كیفیت برنج‌های وارداتی مورد بررسی قرار گرفت و تمامی عناوین استفاده شده توسط رسانه‌ها و سئوال‌های احتمالی درباره برنج‌های وارداتی به همه اعضای ستاد ملی بررسی سلامت برنج ارائه شد تا همه ابهامات طرح‌شده مدنظر و مورد بررسی دقیق قرار گیرد.
نمایندگانی که در این ستاد حضور داشتند، نمایندگان و كارشناسان مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، انجمن سم‌شناسی ایران، متخصصینی از دانشگاه‌های علوم پزشکی، كارشناسان آزمایشگاه کنترل غذا و دارو بودند که میزان مجاز آرسنیک در برنج را تعیین و ابلاغ کردند. بر اساس این ابلاغیه، میزان مجاز آرسنیک در مواد غذایی، 25/0-2/0 PPM تعریف شده است.
همچنین بر اساس ضوابط بهداشتی و کدکس بین‌المللی، میزان سرب مجاز در مواد غذایی، 2/0 PPM و میزان کادمیوم مجاز 1/0 PPM می‌باشد.
شایان ذكر است: وظیفه این ستاد، بررسی مجدد نمونه‌های برنج‌های وارداتی موجود در مبادی ورودی و بازار در سطح عرضه و عمده‌‌فروشی تعیین شد.
بنابراین در تاریخ 08/07/1388 تعداد 67 نمونه برنج وارداتی از 13 علامت تجاری اعلام شده توسط مؤسسه استاندارد از سطح عرضه جمع‌آوری و با حضور کارشناسان دستگاه‌های ذیربط، از جمله مؤسسه استاندارد، وزارت بهداشت و وزارت بازرگانی و نظارت مدیران حراست دستگاه‌های مذکور، با دقت مورد بررسی و آزمایش قرار گرفت و برای پیشگیری از ایجاد هرگونه شائبه و اعمال نظر احتمالی، تمامی مارک‌های تجاری با کدگذاری تحویل آزمایشگاه منتخب مرجع شد.
در جلسه مورخ 18/07/1388، ستاد ملی بررسی سلامت برنج با حضور تمامی اعضاء تشکیل و ضمن فک پلمپ مستندات آزمایشگاه، نتایج استخراج شده را به شرح ذیل اعلام کرد:
بر اساس این نتایج، تمامی نمونه‌ها از نظر آلودگی به فلزات سنگین، مانند سرب، کادمیوم و آرسنیک نه تنها فراتر از حد مجاز نبوده است، بلکه به‌طور متوسط، بسیار پایین‌تر از حد مجاز نیز بوده است.
گزارش این فرآیند و نتایج آزمایشات در تاریخ‌های 8 و 18/07/1388 با ارسال دو بیانیه توسط ستاد ملی بررسی سلامت برنج به رسانه‌های گروهی اعلام شد.
بنابراین با طی روند تشریح‌شده فوق، ابهام ایجاد شده برای قابلیت مصرف این اقلام رفــع و سلامت برنج‌های ذکر شده، تأیید شد. پس از آن در تاریخ 19/07/1388 در نشست خبری با حضور رئیس مؤسسه استاندارد تحقیقات صنعتی ایران و معاون غذا و داروی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به تشریح فرآیند آزمایش‌ها برای خبرنگاران رسانه‌های گروهی پرداخته شد.
در این نشست، رئیس مؤسسه استاندارد تحقیقات صنعتی اعلام كرد: بر اساس نمونه‌های جمع‌آوری شده از برنج موجود در بازار كه در آزمایشگاه مرجع وزارت بهداشت مورد آزمون قرار گرفته و به تأیید 17 كارشناس برجسته آزمایشگاهی از مؤسسه استاندارد و وزارت بهداشت و سایر دستگاه‌های متولی رسیده، مصرف این‌گونه برنج‌ها طبق استاندارد مواد غذایی ایران هیچ‌‌گونه مشكلی ندارد. این آزمایش‌ها به روش ICP كه پیشرفته‌ترین روش برای آزمون فلزات سنگین است، انجام شده و اختلافی بین نتایج آزمایش این متخصصان دیده نشده است.
غلامحسین برزگری، افزود: طبق نتیجه این آزمایش‌ها، فلز سنگین سرب كمتر از 2/0 و فلز كادمیوم كمتر از 1/0 با معیار PPM و فلز آرسنیك كمتر از 2/0 PPM بوده است.
در این نشست خبری، معاون غذا و داروی وزارت بهداشت نیز اعلام كرد: روش آزمایش، زبان علمی است و همه متخصصان این آزمایشگاه دارای تخصص بوده و روش اجرایی نیز روش استاندارد كدكس غذایی است. در این گروه 17 نفره از متخصصان آزمایشگاه، 5 نفر از مؤسسه استاندارد و مؤسسه پژوهش استاندارد حضور داشتند كه در میان این كارشناسان، فردی كه آزمایش قبلی به وی نسبت داده شده و مبنای خبر مدیركل استاندارد استان تهران نیز بود، حضور داشت.
معاون غذا و داروی وزارت بهداشت، افزود: این افراد متخصص، حد مجاز آرسنیك در برنج را برای اولین بار 25/0–2/0 با معیار PPM مشخص كردند كه طبق آزمایش‌های انجام شده در مورد برنج‌های وارداتی، آرسنیك موجود بسیار كمتر از حد مجاز مشاهده شده است.
در پایان این اطلاعیه، مجدداً اعلام می‌شود كه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی طبق وظایف سازمانی خود، در زمان ورود و همچنین نمونه‌برداری از سطح عرضه تمامی اقلام خوراکی، از جمله برنج، ضمن انجام آزمایش‌ها و بررسی مدارک مستندات کالا، نسبت به کنترل کیفیت و سلامت آن‌ها اقدام کرده و از عرضه فرآورده‌هایی که سلامت آن‌ها برای مصرف تأیید نشده‌اند، جلوگیری به‌عمل می‌آورد.
بنابراین بر اساس مستندات موجود، تمامی اطلاعاتی كه تاكنون در مورد سلامت برنج‌های وارداتی از سوی ستاد ملی سلامت برنج و وزارت بهداشت انعكاس یافته است، بیانگر یك موضوع و آن‌هم سلامت برنج‌های وارداتی بوده است و هیچ‌گاه نظریات متضاد یا متناقضی در این زمینه اعلام نشده است.
این اطلاعیه، تأكید می‌كند: با توجه به گزارش کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی، ستاد ملی بررسی سلامت برنج آمادگی دارد تمامی اطلاعات و صورتجلسات، مستندات مربوطه و نتایج آزمایشات انجام شده را در اختیار افکار عمومی قرار دهد.
نظرات بینندگان