يك كارشناس چاي در مقايسه قيمت و كيفيت چاي داخلي و خارجي، تصريح كرد: كيفيت چاي ايراني، نازلتر از چاي خارجي است؛ به دليل اينكه سالها صنعت چاي بدون مدير و ناظر به فعاليت خود ادامه داده است.
علي قيطاسي در گفتوگو با خبرگزاري ايسنا، اظهار كرد: در حال حاضر قيمت چاي وارداتي از كيلويي 3 تا 4 دلار كمتر نيست؛ درحالي كه قيمت هر كيلو چاي صادراتي، تنها يك دلار است! بنابراين، قيمت چاي وارداتي حداقل 4 برابر چاي متوسط قيمت چاي داخلي است.
وي با بيان اينكه هنوز بوتههاي چاي با قدمت 70 ساله هنوز وجود دارند، درحالي كه عمر اقتصادي بسياري از آنها سپري شده است، ادامه داد: باغات بايد سر موعد مقرر احياء ميشدند، اما زماني كه هيچ متولي وجود نداشت، به تدريج از كيفيت بوتههاي چاي كاسته شد و كاشت بوته چاي براي كشاورز، مقرون به صرفه نبود؛ بنابراين كشاورزان نيز تلاش نميكردند برگ سبز مرغوبي را به كارخانجات عرضه كنند. به همين دليل مقادير قابل توجهي از چاي ايران به دليل كيفيت نامرغوب در بازارها به فروش نرفت و در انبارها باقي ماند.
قيطاسي با اظهار اميدواري از اينكه در آينده اين نابسامانيها و نواقص رفع شوند و دوباره چاي ايراني به جايگاه شايسته خود بازگردد، در ادامه صرف هزينه و زمان لازم را راهكار تحقق اين امر دانست و گفت: زيرا بسياري از باغات بايد واكاري شود و نژاد پرمحصول جايگزين موارد فعلي شود، ضمن اينكه بايد آبياري در باغات انجام شود و نهادههاي كشاورزي با قيمت مناسب در اختيار كشاورزان قرار گيرد. در اين صورت مسلماً كيفيت چاي ايراني بهبود خواهد يافت.
وي، تأكيد كرد: زماني كه كشت چاي مقرون به صرفه شود، كيفيت چاي نيز بالا ميرود و طبيعتاً در جريان ساخت فرآوري نيز دقت شده و چاي بهتري نيز توليد ميشود.
اين كارشناس چاي در پاسخ به اين سئوال كه در توليدات چاي تا چه حد از تكنولوژي روز دنيا بهرهبرداري ميشود؟ اظهار كرد: به عنوان يكي از كارشناسان چاي در كشور كه تقريباً تمام مدارج چاي را گذراندهام، معتقدم كه بايد تمام عوامل توليد، درست باشد تا بتوانيم محصول مرغوبي توليد كنيم. در صورتي كه مواد اوليه (برگ سبز) به خوبي كاشت و برداشت نشود و با كيفيت مناسب در اختيار كارخانه چاي قرار نگيرد، نميتوان انتظار توليد چاي باكيفيت را نيز داشت.
او، ادامه داد: همچنين كشاورز بايد از نظر قيمت و امكانات كشاورزي تأمين شود تا بتواند برگ سبز مرغوبي برداشت و كارخانه نيز بتواند توليد قابل توجهي داشته باشد، ولي متأسفانه در حال حاضر، اين شرايط حاكم نيست. كود شيميايي بسيار گران است و ابزار آبياري و كشت و زرع نيز، با ظرفيت اندك در اختيار كشاورز قرار ميگيرد.
قيطاسي درباره عوامل تأثيرگذار بر قيمتگذاري چاي ايراني، گفت: اگر بخواهيم از ابتداي زنجيره توليد آغاز كنيم، متوجه ميشويم كه هزينههاي كاشت، داشت، برداشت و برگچيني چاي فوقالعاده بالاست، بهطوري كه حدود 30 تا 40 درصد قيمت برگ سبز مربوط به هزينه برداشت چاي سبز و كمي محصول در واحد سطح است. به دليل برداشت اندك برگ سبز چاي، كشت اين محصول براي كشاورز چندان مقرون به صرفه نيست. بنابراين قيمت برگ سبز را افزايش نميدهند و كشاورز مجبور است برگهاي ضخيم را نيز برداشت كند. اين موارد، مشكلاتي است كه بر توليد چاي مرغوب اثرات نامطلوب ميگذارد.