پایگاه خبری تحلیلی لاهیگ با افتخار همراهی بیش از یک دهه در عرصه رسانه های مجازی در استان گیلان      
کد خبر: ۲۱۵۷
تاریخ انتشار: ۱۴ آذر ۱۳۸۸ - ۱۰:۳۳

ائمه به ما درس دادند که ستایش‌محور نباشیم

همایش "کتاب و عقلانیت" با حضور دکتر سیدیحیی یثربی ـ فیلسوف و استاد دانشگاه ـ در سالن آمفی تئاتر دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان برگزار شد.

همایش "کتاب و عقلانیت" با حضور دکتر سیدیحیی یثربی ـ فیلسوف و استاد دانشگاه ـ در سالن آمفی تئاتر دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان برگزار شد.
به گزارش "لاهیگ" به نقل از باشگاه خبرنگاران دانشجویی ایران، در این همایش رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان درخصوص اهمیت مطالعه و کتابخوانی، گفت: مطالعه، یعنی طلوع. اگر در مطالعه، طلوعی اتفاق بیفتد، آن‌گاه می‌توان گفت آن فرد مطالعه کرده است. به تعبیر مولانا، "راه آن باشد که پیش آید شبی، فکر آن باشد که بگشاید رهی." اگر فکر یا مطالعه متفکرانه راهی را برای انسان نگشاید و شالوده‌شکنانه و نقادانه آفاقی را به جهت تقرب حقیقت برای انسان مهیا نکند، مطالعه برای انسان توفیق نخواهد داشت.
دکتر سیدحجت مهدوی سعیدی در بخش دیگری از سخنان خود با ابراز تأسف از این‌که، چرا باید کتابفروشی‌ها به پیتزا فروشی تبدیل شوند، خاطرنشان کرد: وقتی با جوان مصاحبه می‌کنیم که چرا کتاب نمی‌خوانی و مطالعه نمی‌کنی، جوان می‌گوید چون کتاب گران است مطالعه نمی‌کنم.
وی، افزود: به نظر من این‌ها بهانه است؛ آن‌هم وقتی که به قول علامه جعفری، به تعداد افرادی که در جهان زندگی می‌کنند، همان تعداد کتاب است که در قفسه کتابخانه‌ها خاک می‌خورد. در کتاب آسمانی مسلمانان (قرآن) بیش از 330 بار از کلمه کتاب نام برده شده است.
وی، اظهار داشت: یکی از اساتید در واشنگتن که مسلمان شده بود، گفت علت مسلمان شدن من این است که هنگامی که نهج‌البلاغه حضرت امیر را خواندم و در آن دیدم که مولا گفت اگر همه هستی را به من بدهند تا به ناحق دانه‌ای از دهان مور بستانم، من این کار را نمی‌کنم. با خواندن این کتاب (نهج‌البلاغه) فهمیدم اسلام دین کاملی است و مسلمان شدم. این‌جاست که اهمیت کتاب ممتاز و مشخص می‌گردد.
دکتر سیدیحیی یثربی ـ فیلسوف و استاد دانشگاه ـ درخصوص بحث عقلانیت، تأکید کرد: جامعه ما، ستایش‌محور است و من آرزو می‌کنم از ستایش‌محوری فاصله بگیریم. در جامعه خودمان هم نسبت به ائمه ستایش‌محوریم، مدام می‌گوییم ائمه ما بزرگ هستند، حضرت علی(ع) بزرگ است، بله البته خیلی بزرگ هستند، اما ائمه به ما درس دادند که ستایش‌محور نباشیم و به‌جای ستایش، تبیین کنیم، یعنی بشکافیم و ببینیم ائمه چه بودند، چه آوردند و چه می‌خواهند.
وی، اظهار داشت: بحث اصلی ما، عقلانیت است. عقلانیت را مسیحیت طوری پیچیده کرده که متأسفانه گرایش مسیحیت، خطرناک‌ترین گرایش برای تعقل است.
وی، افزود: در غرب، جامعه را از چنگ مسیحیت بیرون کشیدند و این شد که سکولار را در جامعه حاکم کردند و به فردیت رو آوردند.
یثربی، ادامه داد: فردیت، یعنی هرکس یک عقل است و هرکس می‌فهمد. دنیای قدیم در غرب فکر را نفی می‌کرد، ولی در شرق در سایه اسلام، فکر و عقل نفی نشده بود. اما در غرب به هیج وجه حق دست زدن به متون قدیم را کسی جز کلیسا نداشت.
این استاد دانشگاه، تشریح کرد: در اسلام همه قرآن را تفسیر می‌کنند. هرکس می‌تواند عربی بخواند و یا قرآن را بفهمد. این یعنی فردیت و اصول دین تقلیدی نیست، یعنی باید آن را فهمید.
یثربی، بیان کرد: عقل، اساس پیشرفت انسان است، عقل چیزی نیست جز همان قدرت اندیشیدن هر فرد.
وی، تصریح کرد: در گذشته چون اکثریت بی‌سواد بودند، اطلاعات شنیداری بود. فرهنگ سنتی ما، فرهنگ شنیداری است. مطالعه و کتابخوانی به چیزهای زیادی بستگی دارد؛ از جمله فراغت که اصطلاح ارسطو است. ارسطو، می‌گوید "زندگی را سه قسمت کنید: یک قسمت کار و کاسبی، یک قسمت فراغت و یک قسمت استراحت." و دومین چیزی که کتابخوانی وابسته به آن است، مسأله است و در جامعه ما باید نظریه‌پردازی باشد.
در پایان همایش "کتاب و عقلانیت"، از کتابداران نمونه دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان تقدیر شد.

نظرات بینندگان