پایگاه خبری تحلیلی لاهیگ با افتخار همراهی بیش از یک دهه در عرصه رسانه های مجازی در استان گیلان      
کد خبر: ۱۹۲۹
تاریخ انتشار: ۲۹ شهريور ۱۳۸۸ - ۱۳:۵۶

تعطيلی 50 درصد كارخانه‌های چای به دليل واردات بی‌رويه

رئیس اتحادیه چایكاران كشور، گفت: علت مشكلات صنعت چای به دلیل واردات بی‌رویه چای خارجی اسانس‌زده و دارای عطر و طعم و رنگ شیمیایی است كه باعث تغییر ذائقه مردم و رویگردانی از مصرف چای داخلی شده است.
رئیس اتحادیه چایكاران كشور خبر از تعطیلی بیش از 50 درصد كارخانه‌های چای شمال به دلیل واردات داد.
ایرج هوسمی در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، در مورد اثر واردات بی‌رویه چای خارجی بر صنعت و كشاورزی چای ایران، گفت: از 172 كارخانه چایسازی در شمال كشور در بیشترین زمان بهره‌برداری، كمتر از 50 درصد كارخانه‌ها راه‌اندازی شد و بقیه تعطیل هستند.
وی، افزود: در دور اول چیدن برگ سبز چای 102 كارخانه باز بود و در حال حاضر بین 60 تا 70 كارخانه چایسازی فعالیت دارند.
هوسمی دلیل اصلی تعطیل بودن كارخانه‌ها را در انبار ماندن چای از سال‌های قبل دانست و گفت: علت مشكلات صنعت چای به دلیل واردات بی‌رویه چای خارجی اسانس‌زده و دارای عطر و طعم و رنگ شیمیایی است كه باعث تغییر ذائقه مردم و رویگردانی از مصرف چای داخلی شده است.
رئیس اتحادیه چایكاران كشور، گفت: یك هكتار باغ چای در طول دوره بهره‌برداری بین 125 تا 130 كارگر جذب می‌كند كه 30 هزار هكتار باغ چای در كشور وجود دارد و بیش از 5 میلیون نفر كارگر روز در شرایط كنونی در آن‌ها مشغول به كار هستند.
هوسمی، افزود: بهره‌برداری از چای شمال ظرف 6 ماه انجام می‌شود كه حدود 5 میلیون نفر در حلقه‌های برداشت برگ سبز در باغ و چایسازی در كارخانه‌ها مشغول فعالیت هستند.
وی، افزود: ‌دولت باید از صنعت چای كشور در مقابل واردات حمایت كند، زیرا این تعداد قابل توجه كارگر در صورت بیكاری از این صنعت، جایی برای اشتغال ندارند و سرمایه هنگفتی برای به‌كارگیری آن‌ها لازم است.
هوسمی بزرگترین خطر در مورد صنعت چای كشور را واردات بی‌رویه چای و ترك رویه سابق سازمان چای دانست و گفت: در گذشته كسری نیاز كشور با محاسبه دقیق از محل واردات چای خارجی به صورت رسمی و نیز اختلاط آن با چای داخلی تأمین می‌شد.
وی، افزود: بالاترین رقم تولید در سال 1368 حدود 60 هزار تن چای خشك بود، درحالی كه این رقم در حال حاضر حداكثر به 25 هزار تن رسیده، یعنی بیش از 50 درصد كاهش پیدا كرده كه همه این كاهش از محل واردات غیرمجاز و غیرقانونی چای خشك انجام شده است.
رئیس اتحادیه چایكاران کشور، افزود: سازمان‌های استاندارد و بهداشت وظیفه نظارتی خود در مورد چای وارداتی را انجام ندادند و اگر این كار انجام می‌شد، نباید بازار كشور جولانگاه انواع چای‌ اسانس‌دار و عطری شیمیایی خارجی می‌شد، ‌درحالی كه چای طبیعی كشور در انبارها خاك بخورد.
هوسمی، افزود: طبق برنامه سازمان سابق چای، در گذشته برای مردم شمال 25 درصد چای خارجی و 75 درصد چای داخلی و برای سایر استان‌ها مانند خراسان، آذربایجان، یزد و سایر استان‌ها 70 درصد چای خارجی و 30 درصد چای داخلی را مخلوط می‌كردند و هم چای ایران مصرف می‌شد و هم كسری نیاز با واردات رسمی تأمین می‌شد.
وی، افزود: سازمان گذشته چای خلاق بود و در صادرات و واردات نیز فعالیت می‌كرد و همه بودجه سازمان چای و حقوق كاركنان، لوازم و ساختمان از محل بازرگانی چای تأمین می‌شد و ریالی از بودجه عمومی دریافت نمی‌كرد.
رئیس اتحادیه چایكاران کشور، تصریح كرد: نمی‌‌دانم چه كسی در مورد صنعت چای دشمنی روا داشت و سازمان سابق چای منحل شد و اكنون كه سازمان جدید چای به صورت نمادین احیاء می‌شود، تا فعالیت آن و استقرار این سازمان نسل دیگری از باغ‌های چای از بین می‌رود.
هوسمی، افزود: حركات این سازمان بسیار كند است و راهكارهایی از محل برگزاری جلسات هنوز به‌دست نیامده تا آینده سازمان چای مشخص شود.
رئیس اتحادیه چایكاران کشور، افزود: مسئولان از 3 سال پیش بحث وارد كردن چای ایرانی در سبد مصرف خانوار را مطرح كردند، اما در حد حرف باقی ماند و هنوز یك كیلوگرم چای ایرانی نیز در سبد خانوار وارد نشده است.
هوسمی در پاسخ به این پرسش كه چرا كشاورزان چایكار نسبت به معرفی و بازاررسانی محصول خود به مردم كشور اقدام نمی‌كنند، گفت: كشاورزان با مشكلات پیش‌آمده فقیر شدند و بدون كمك دولت حتی با همكاری كارخانه‌های چای امكان مقابله با واردات غیرقانونی چای را ندارند، زیرا دلالان واردكننده، محصول چای ایرانی نزد مردم بدنام كرده‌اند.
وی، افزود: درحالی كه باغ چای و محصول ایرانی دست‌پرورده طبیعت است كه هیچ‌یك از مضرات مواد شیمیایی در آن یافت نمی‌شود و مصرف چای ایرانی باعث آرامش اعصاب و رفع خستگی می‌شود، به گونه‌ای كه در فرهنگ ایرانی در مراسم عروسی و عزا و مهمانی‌ها با چای از مردم پذیرایی می‌شود.
هوسمی، افزود: متأسفانه محصولی كه در فرهنگ ایرانی‌ها رسوخ پیدا كرده بود، بر اثر واردات بی‌رویه چای خارجی و تغییرات مسیر آن‌ها روانه انبار شد.
هوسمی، تأكید كرد: سازمان چای و یا كشاورزان به تنهایی نمی‌توانند محصول چای ایرانی را به مردم معرفی كنند. همچنین كشاورز با كمبود درآمد قادر به تهیه برگ سبز مرغوب چای و ارائه به كارخانه نیست. در نتیجه محصول كیفی تولید نمی‌شود.
رئیس اتحادیه چایكاران کشور خواستار نظارت مؤثر سازمان چای بر كیفیت تولید چای داخلی و احیای باغ‌های چای و حمایت از كشاورزان داخل شد.
نظرات بینندگان