دولت در سالهای گذشته سیاستی را درپیش گرفته که به واسطه آن، تولید سالانه مازاد را که به دلیل کیفیت پایین، نه مشتری داخلی دارد و نه قابلیت صادرات، رایگان توزیع میکند.
به گزارش "لاهیگ" به نقل از "جهان"، بعد از اینکه سیب زمینی با هدف جلوگیری از ضایعات آن در میان مردم به صورت رایگان توزیع شد، مدتی پیش رئیس هیأت مدیره و مدیرعامل سازمان مركزی تعاون روستایی نیز اعلام کرد، برای اینكه چایكاران بیش از این ضرر نكنند، در صورت تصویب دولت، چای داخل بهطور رایگان در میان مردم توزیع میشود.
همان زمان برخی کارشناسان ضمن ارزیابی این تصمیم، تأکید کردند که بهتر است دولت برای حمایت از کشاورزان به وظایف اصلی خود بپردازد.
به عنوان مثال، درحالی که واردات قانونی و غیرقانونی و بیرویه چای تقلبی و غیراستاندارد، بازار عرضه را کاملاً اشباع کرده است، توزیع رایگان چای بین مردم دردی از کشاورزان را برطرف نمیکند.
اما نکته مهمتر این است که اخیراً رئیس اتحادیه چایکاران شمال کشور از فاسد و غیرقابل استفاده شدن 170 هزار تن چایی که در انبارها بوده، خبر داده است.
به این ترتیب، چایی که قرار است بعد از تصویب دولت بین مردم به رایگان توزیع شود، فاسد است و عملاً توزیع آن ممکن نیست.
به گفته کارشناسان، عمده چایی كه اكنون در انبار موجود است، فاسد شده و قابل مصرف نیست. چای موجود در انبارهای كشور مربوط به سه دوره است: یك دوره، چای سالهای 13٦٩ تا 13٧٩، یك دوره چای سالهای 13٧٩ تا 13٨٣ و دوره سوم چای سالهای 13٨٤ تا 13٨٨ است. چایهایی كه اگر به درستی انبارداری شده باشند هم نمیتوان از آنها استفاده كرد. این موضوع را رئیس اتحادیه چایكاران شمال هم تأیید میكند.
به گفته ایرج هوسمی، اگر چای را در انبارها به صورت بهداشتی و اصولی هم نگهداری كرده باشند، نمیتوان از همه چای استفاده كرد. زیرا چایهایی كه از سالهای 13٦٩ تا 13٨٧ در انبار مانده، فاسد شده است و قابل استفاده نیست. چای سال 13٨٧ و 13٨٨ هم در صورتی كه رطوبت بیش از اندازه به آنها نخورده باشد، قابل استفاده خواهد بود.