پایگاه خبری تحلیلی لاهیگ با افتخار همراهی بیش از یک دهه در عرصه رسانه های مجازی در استان گیلان      
کد خبر: ۱۸۹۹
تاریخ انتشار: ۱۶ شهريور ۱۳۸۸ - ۱۵:۱۹

بازارهای استان گيلان در تسخير برنج‌های خارجی

شاليکاران و کارشناسان در استان گيلان، معتقدند که واردات بي‌رويه و در کنار آن تبليغات صورت‌گرفته از برنج‌هاي خارجي علاوه بر رکود در بازار برنج‌هاي داخلي، تمايل شاليکاران به تغيير کاربري اراضي را افزايش داده است.
برنج‌هاي خارجي با تسخير بازارهاي داخلي در استان گيلان تا دل روستاهاي برنج‌خيزترين استان کشور نفوذ کرده‌اند.
شاليکاران و کارشناسان در استان گيلان، معتقدند که واردات بي‌رويه و در کنار آن تبليغات صورت‌گرفته از برنج‌هاي خارجي علاوه بر رکود در بازار برنج‌هاي داخلي، تمايل شاليکاران به تغيير کاربري اراضي را افزايش داده است.
شاليکاران گيلان حضور انواع برنج‌هاي خارجي با نام‌هاي مختلف بيش از 25 رقم و در کيسه‌هاي رنگي شکيل بسته‌بندي را مرهون اين واردات و تبليغات گسترده مي‌دانند.
اگرچه اين تبليغات از رسانه ملي ـ چه در سطح استان و کشور ـ با تلاش‌هاي صورت‌گرفته، خصوصاً از سوي نمايندگان استان‌هاي برنج‌خيز در مجلس شورای اسلامی به تازگي متوقف شده است.
هم‌اکنون برنج‌هايي با نام‌هاي کمال ملکي، خاطره، ناب، فردوس، نثار، مارال، شهر خاطرات، علي، امارات، رعنا، پاندا، مژده، آشپزباشي، وليد، تورا و محسن بازارهاي گيلان را قبضه کرده‌اند.
يک فروشنده برنج در رشت به خبرگزاری ایرنا، گفت: واردات گسترده و تبليغات وسيع برنج‌هاي خارجي موجب رکود در بازار برنج‌هاي داخلي شده و قيمت باکيفيت‌ترين برنج‌هاي داخلي با قيمت برنج خارجي براي اولين سال برابر شده است.
محمدرضا رضوي قيمت برنج‌هاي دانه بلند وارداتي در بازار رشت را حدود 19 هزار ريال ذکر کرد و قيمت برنج‌هاي کيفي داخلي مانند هاشمي را نيز همين حدود دانست.
وي، اضافه کرد: تبليغات برنج‌هاي خارجي موجب تغيير فرهنگ مصرف‌کنندگان ـ حتي در مناطق برنج‌خيز ـ شده است و بسياري خريد برنج‌هاي خارجي را ترجيح مي‌دهند.
يک کشاورز، گفت: تبليغات برنج‌هاي خارجي يک نوع مبارزه با توليد محصول با کيفيت بالاي برنج داخلي بود که نفع آن به جيب عده‌اي دلال مي‌رود و اين برنج‌کاران زحمتکش هستند که بايد ضرر اين‌گونه سودجويي‌ها را مدت‌ها بپردازند.
مدير زراعت سازمان جهاد کشاورزي گيلان نيز در اين رابطه به خبرگزاری ايرنا، گفت: تبليغات برنج‌هاي خارجي باعث عدم استقبال مصرف‌کنندگان، به‌خصوص شهروندان تهراني از برنج‌هاي داخلي شده است.
شايگان اديبي، افزود: اين تبليغات به مرور بر تغيير ذائقه مردم اثر تخريب‌کننده‌اي برجاي خواهد گذاشت.
وي کيفيت برنج‌هاي خارجي را نسبت به برنج‌هاي داخلي بسيار پايين دانست و تصريح کرد: برنج‌هاي خارجي هيچ‌گاه عطر، طعم، قد و ماندگاري بعد از پخت برنج‌هاي ايراني را ندارند و بين کشورهاي برنج‌خيز جهان، ايران از کشورهاي پاک در توليد برنج به سبب مصرف متعادل کودها و سموم شيميايي به‌شمار مي‌رود.
وي، اظهار داشت: وجود برنج‌هاي خارجي در بازارهاي داخلي در ميان مدت باعث لطمه زدن به پايداري توليد شده و وابستگي ما را به توليد کالاهاي استراتژيک و حياتي به کشورهاي ديگر بيشتر مي‌کند.
وي، گفت: استقبال از برنج‌هاي خارجي زمينه را براي تغيير کاربري حاصلخيزترين شاليزارهاي کشور، به‌خصوص در گيلان فراهم کرده است.
اديبي، تأکيد کرد: تبليغاتي که براي معرفي برنج‌هاي خارجي انجام شده است، غيرواقعي بوده و سلامت اين برنج‌ها هنوز در کشور تأييد نشده است.
رئيس مؤسسه تحقيقات برنج کشور نيز در گفت‌وگو با خبرگزاری ايرنا، اظهار داشت: سلامت برنج‌هاي دانه بلند خارجي موجود در بازار که تبليغات گسترده‌اي براي آن شده است، از نظر علمي مورد ترديد است و احتمال دستکاري ژنيتکي و ترکيبات شيميايي غيرمجاز در اين رقم‌ها وجود دارد که در هر دو حالت مصرف اين برنج‌ها براي انسان مضر هستند.
آمار توليد ساليانه برنج در کشور حدود دو ميليون و 300 هزار تن است که بر اساس نظر کارشناسان کشور به حدود 400 تا 500 هزار تن برنج وارداتي نيازمند است.
اين درحالي است که بر اساس گزارش‌هاي منتشر شده در سال گذشته، يک ميليون و 383 هزار تن برنج خارجي به ارزش 790 ميليون دلار وارد کشور شد و در سه ماه نخست امسال نيز 368 هزار تن برنج به ارزش 310 ميليون دلار وارد کشور شده است.
نظرات بینندگان