سخنگوی مؤسسه تحقیقات برنج کشور ضمن تشریح دسیسه سال گذشته دلالان برنج در افزایش كاذب قیمت محصول تولید داخل و واردات انبوه برنج خارجی از هشدار علمی برای سلامت برنج خارجی جدید پرمحصول خبر داد و گفت: بر اساس تحقیقات انجام شده، مصرف این نوع برنج مشكوك به تراریخته، برای مردم ضرر دارد.
غلامرضا خانكشیپور در گفتوگو با خبرگزاری فارس با بیان اینكه تولید برنج سالانه دو میلیون و 100 تا دو میلیون و 300 هزار تن برآورد میشود، گفت: بر اساس مصرف استاندارد به ازای 70 میلیون نفر ایرانی، 32 كیلوگرم سرانه تولید است كه سرانه مصرف استاندارد 36 كیلوگرم و اعتقاد وزارت بازرگانی به مصرف سرانه 45 كیلوگرم برای هر نفر در سال است.
وی، افزود: با احتساب بالاترین سرانه مصرف برنج سالانه برای هر نفر 7 كیلوگرم و در مجموع كمتر از 500 هزار تن برنج برای واردات مورد نیاز است، اما سال گذشته بر اساس آمار رسمی گمرك، یك میلیون و 383 هزار تن برنج خارجی، یعنی بیش از دو برابر نیاز وارد كشور شد.
وی، اضافه کرد: متأسفانه كشاورزان داخلی تلاشی برای مدرن كردن تولید و بازارپسندی ندارند. همچنین تجار سنتی برنج پشت دكه و میز دفترهای خود نشسته و منتظر مشتری هستند، درحالی كه واردكنندگان حرفهای برنج خارجی آن را با بستهبندی بسیار مناسب و شیك همراه تبلیغات گسترده عرضه میكنند و برای ورود برنج خارجی به بازارهای مصرف ایران، نقشههای بسیار هوشمندانه كشیدهاند.
عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات برنج کشور، گفت: واردكنندگان حرفهای برنج ابتدا برای پیدا كردن مشتری برنج پرمحصول خارجی، قیمت برنج ایرانی را بهطور كاذب افزایش داده و به قیمت كیلویی 3 تا 5 هزار تومان رساندند و كشاورزان هم در كوتاه مدت خوشحال شدند.
وی، افزود: دلالان از این طریق به دو روش سود بردند؛ ابتدا برنج وارداتی را هر كیلوگرم 600 تومان وارد كرده بودند و به قیمت كیلویی 2 هزار تومان به مردم فروختند، از طرفی مردم با بالا رفتن قیمت برنج داخلی توان خرید برنج داخلی را پیدا نكردند و برنج ایرانی در انبارها باقی ماند.
خانكشیپور، افزود: با این اقدام واردكنندههای حرفهای برنج، ذائقه مصرفی مردم تغییر پیدا كرد و همانگونه كه واردكنندگان چای توانستند، چای اسانسدار عطری خارجی كه پر از مواد شیمیایی است به خورد مردم بدهند و چای ایرانی در انبارها بماند، همینگونه دلالان بزرگ برنج كمكم در جهت تغییر ذائقه مردم از مصرف برنج معطر و مفید ایرانی به سمت برنج بیكیفیت و دانهبلند خارجی سوق دادند.
عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات برنج کشور، گفت: واردكنندگان بزرگ برنج در ابتدای كار، برنج كیفی خارجی مانند باسماتی وارد كردند. در مرحله بعد، برنج پرمحصول و در مرحله سوم كه اكنون در آن قرار داریم، برنج خارجی مشكوك به تراریخته بودن و برنج نیمپز وارد كردند كه بر اساس آزمایشهای فنی، خاصیت ذاتی چسبندگی بعد از پخت در دانه برنج خارجی جدید وجود ندارد.
خانكشیپور، افزود: از طرفی دلالان بزرگ برنج شایعه كردند كه برنج خارجی جدید دارای قند كمتر و كلسترول كمتر است كه ما به عنوان مؤسسه تحقیقات برنج كشور هیچ مزرعهای در دنیا را سراغ نداریم كه همه این ویژگیها را با هم داشته باشد و همچنین بعد از آزمایشهای فنی و بر اساس گواهی محققان برجسته، خاصیت ذاتی چسبندگی در دانه برنج وارداتی بعد از پخت وجود ندارد، لذا به این دلیل گفته میشود این برنج مشكوك به تغییر ژن یا تراریخته است و مصرف آن برای مردم خطرناك است.
سخنگوی مؤسسه تحقیقات برنج کشور با بیان اینكه این مؤسسه بر روی تحقیقات پیشرفته برنج كار میكند و بر اساس تحقیق نظرمیدهد كه برنج خارجی جدید برای سلامت مردم مضر است، اما در عین حال به عنوان یك شهروند و یك كارشناس میگویم، در شرایطی كه برنج باكیفیت كشاورزان شمال در انبارها مانده، چه نیازی به واردات برنج خارجی به اندازه هر سال 2 تا 3 برابر نیاز است.
خانكشیپور، افزود: از طرفی ذخایر مازاد برنج جهان كه در چرخه بازرگانی قرار میگیرد، از 27 میلیون تن به 18 میلیون تن كاهش یافته و این روند كاهشی همچنان ادامه دارد، به گونهای كه اكثر كارشناسان پیشبینی میكنند ظرف 6-5 سال آینده دیگر هیچ برنج مازاد بر مصرف كشورها برای قرارگیری در چرخه تجارت جهانی وجود نخواهد داشت.
وی، افزود: امنیت غذایی اقتضاء میكند با توجه به اینكه برنج به عنوان دومین غذای پرمصرف كشور بهشمار میرود، نسبت به حفظ تولید این محصول كوشش كنیم؛ زیرا در سالهای آینده برنج مازادی وجود نخواهد داشت كه پول نفت بپردازیم و برنج برای مصرف مردم وارد كنیم، بنابراین باید قدر كشاورزان خود را دانسته و هر زمین شالیزار را به عنوان كارگاه تولید غذا حفظ كنیم.
وی، افزود: برنج وارداتی جدید به صورت خام قد هر دانه 9 میلیمتر است كه بعد از پخت به 5/1 سانت افزایش پیدا میكند و هرچند سال بماند، حشره نمیزند، زیرا این برنج نیمجوش است، امابرای سلامت مردم زیان دارد.
وی، گفت: برنج نیمجوش به این صورت است كه بعد از برداشت و در پوسته شالی به صورت نیمجوش در آب پخته میشود و سپس پوشش آن برداشته شده و برنج سفید میشود كه بعد از پخت نیز لهیده نمیشود و هرچه آب اضافه كنی برنج بیشتر جذب میكند.
خانكشیپور، افزود: اخیراً فروشندهها مدعی هستند كه برنج خارجی با نامهای تجاری كه در تلویزیون تبلیغ میشود، رژیمی بوده و قند خون و كلسترول را كاهش میدهد، درحالی كه از نظر تحقیقات هیچ رقم برنج در دنیا با این ویژگیها وجود ندارد.
خانكشیپور، افزود: از طرفی برنج وارداتی جدید با نامهای ایرانی اغواكننده عرضه میشود و رقم آن به عنوان پدر و مادر برنج مشخص نیست، بنابراین حتی اگر آزمایش DNA بر روی آن انجام شود، نمیتوان گفت كه آیا این برنج نسبت به والدین خود تغییر ژن پیدا كرده یا نه؟
وی، افزود: مقدار قابل توجهی برنج به صورت شلتوك و برنج سفید از سال گذشته در انبار كشاورزان باقی مانده و برنج خارجی در كیسههای زیبا به همه روستاها، از جمله گیلان و مازندران نفوذ كرده است.
این كارشناس، گفت: برنج وارداتی در گذشته توسط دولت انجام میشد كه در رقابت با برنج كیفی ایرانی قرار نمیگرفت و هر نوع برنج مشتری خاص خود را داشت، اما امروز برنج خارجی جای برنج محلی و خوشبوی ایرانی را گرفته است.
وی، افزود: خانوارها در گذشته اگر هم برنج خارجی مصرف میكردند، به صورت مخفیانه بود و برای مجالس و میهمانی حتماً برنج ایرانی مصرف میكردند، اما امروزه اوضاع تغییر كرده و در اكثر جشنها و میهمانیها برنج خارجی تقاضا میكنند.
خانكشیپور در مورد اقتصاد خانوار و ارزان بودن برنج خارجی نسبت به ایرانی، گفت: به نظر من قیمت برنج ایرانی در حال حاضر واقعی نیست و قیمت هر كیلوگرم 1800 تا 2500 تومان منطقی بهنظر میرسد كه با این قیمت درآمد هر هكتار شالیزار بین 800 هزار تا یك میلیون تومان برای كشاورز خواهد بود.
وی، افزود: از طرفی اعتقاد ندارم یك كشاورز با 6 دهم تا یك هكتار خرج یك خانواده 6-5 نفره را كامل بدهد، زیرا چنین توقعی بیمورد است.
سخنگوی مؤسسه تحقیقات برنج کشور، افزود: در حال حاضر برنج خارجی به قیمت هر تن 600 دلار، یعنی كیلویی 600 تومان از گمرك كشور ترخیص میشود كه این برنج در زاهدان 1500 و در گیلان 2000 تومان به فروش میرسد. از طرفی قیمت برنج ایرانی به صورت مصنوعی و عمدی توسط همان دلالان بزرگ واردكننده بالا نگه داشته شده تا مردم توان خرید برنج ایران نداشته باشند و به اجبار به سمت برنج بیكیفیت خارجی و مشكوك به تغییر ژن یافته متمایل شوند.
وی در پاسخ به این پرسش كه آیا تجربه ورود تریاك به ایران با مصرف رایگان و خرید باقیمانده آن در مورد برنج تكرار شد، گفت: دلالان مدرن حتی زحمت مجانی دادن برنج خارجی و معتاد كردن مردم به آن را به خود ندادند، بلكه با شگرد بسیار پیشرفته ابتدا برنج ایرانی را به قیمت مصنوعی به كیلویی 3 تا 4 هزار تومان افزایش دادند و برنج بیكیفیت خود را بیش از دو برابر به مردم فروختند.
خانكشیپور، افزود: محققان مؤسسه تحقیقات برنج بر روی برنج جدید وارداتی مشكوك شدند كه تراریخته است، البته باید سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت بهداشت در این زمینه اعلام نظر كند و مردم نسبت به آن مشكوك باشند و قدر برنج ایرانی و كشاورزان كشور را بدانند.