روزنامه اكونوميك تايمز هند با اعلام خبر واردات 3/1 ميليون تن برنج باسماتي هند به ايران در سال جاري، نوشت: ايرانيها برنج هندي را گرانتر از همه جاي دنيا از ما ميخرند و اصلاً قدرت چانهزني در برابر بازرگانان هندي ندارند.
به گزارش خبرگزاري فارس، روزنامه اكونوميك تايمز گزارش داد، كشاورزان پنجاب و هريانا ميزان توليد برنج باسماتي را در فصل جاري زراعي به شدت افزايش دادند، ولي ميزان درآمد آنها و شركتهاي صادركننده برنج در بازار تهران تعيين ميشود.
اين شركتها و سهامداران آن، بيش از 2 هزار كرور روپيه در اين صنعت سرمايهگذاري كردند، ولي واقعاً چرا بازار برنج باسماتي هند از تارائوري به تهران نقل مكان كرده است؟
طي سالهاي اخير ايران و عراق به دلايل مختلف به بازار محبوب و مورد تمايل كشاورزان و صادركنندگان برنج هند تبديل شدهاند.
نخست اينكه، ايرانيها حجم زيادي از برنج نيم پخت پوسا 1121 را خريداري ميكنند. با توجه به كشتزارهاي ايران در مناطق استوايي، اين كشور به شدت به بازارهاي جهاني براي عرضه برنج معطر وابسته شده است. با توجه به تمايل هند براي صادرات 3 ميليون تن برنج باسماتي، ايران به مشتري بزرگ و مهمي تبديل شده است.
در فصل زراعي جديد كه از ابتداي اكتبر آغاز ميشود، حدود نيمي از صادرات 5/2 ميليون تني برنج باسماتي از بازار ايران سر در خواهد آورد. وقتي نيمي از محصول توليدي شما در يك بازار عرضه ميشود، بايد مراقب اين بازار باشيد. اين دقيقاً كاري است كه صنايع توليد برنج هند انجام ميدهند.
دوم اينكه، ايران بهترين قيمت را براي برنج باسماتي هند پرداخت ميكند. انواع برنج پوسا 1121 كه تحت عنوان برنج باسماتي وارد بازار ايران ميشود، گرانترين نوع آن در بازار اصفهان 1500 دلار به ازاي هر تن خواهد بود. ولي به علت اينكه ايرانيها براي خريد برنجهاي معطر داخلي مثل دم سياه به پرداخت قيمتهاي بالاتر عادت كردهاند، بنابراين پرداخت قيمتهايي نزديك دم سياه براي برنج پوسا 1121 آنها را رنج نميدهد.
اين مسأله موجب شده تا شركتها و كشاورزان هندي براي كاشت و صادرات بيشتر برنج به ايران تشويق شوند. علاوه بر اين، خريداران ايراني تمايلي به ذخيرهسازي زياد برنج ندارند و تنها در زماني كه با كاهش عرضه روبهرو شوند، اقدام به واردات ميكنند. اين مسأله موجب كاهش قدرت چانهزني تجار و بازرگانان ايراني در برابر هنديها ميشود. بنابراين صادركنندگان هندي سود سرشاري را از تجارت برنج با ايران به جيب خود ميريزند.
سوم اينكه، ايرانيها خيلي سريع پول برنج خريداريشده را ميپردازند. زماني كه شما به تحويل سريع برنج نياز داريد، نميتوانيد با عرضهكننده برنج خيلي چانه بزنيد و بايد پول كالاي خريداريشده را سريع بپردازيد. از زمان ثبت سفارش تا بارگيري و تحويل برنج تنها چهار هفته طول ميكشد تا پول به حساب شركتهاي هندي واريز شود.
آخر اينكه، ايرانيها موفق شدند دست سعوديها را از بازار جهاني تجارت برنج باسماتي قطع كنند. البته عربستان هنوز 750 هزار تن برنج باسماتي از هند خريداري ميكند. در شرايطي كه ايرانيها حجم بيشتر با قيمت بالاتري از برنج را خريداري ميكنند، تجار هندي و پاكستاني تمايل بيشتري براي فروش برنج خود به ايران دارند. حتي شرايط خاص سياسي ايران نيز مانع از ادامه روند صادرات برنج هندي نشده است و كليه امور مربوط به ثبت سفارش و امور بانكي و مالي در دوبي انجام ميشود. اين درحالي است كه تجار تايلندي بازار برنج ايران را از دست دادهاند.