پایگاه خبری تحلیلی لاهیگ با افتخار همراهی بیش از یک دهه در عرصه رسانه های مجازی در استان گیلان      
کد خبر: ۱۳۷۶
تاریخ انتشار: ۲۵ فروردين ۱۳۸۸ - ۰۸:۴۴
فريدون نوزاد:

گيلان چهار سال زودتر از مركز ايران نمايش را آغاز كرد

محقق، شاعر و نويسنده گيلاني، گفت: جامعه ارامنه گيلان تأثير به‌سزايي در نمايش استان داشتند و با ساختن مدرسه آواديس براي نخستين بار گيلان داراي سالن نمايش زيبايي شد كه اكنون نيز قابل استفاده است.
محقق، شاعر و نويسنده گيلاني، گفت: نمايش يك پديده ارزشمند هنري است كه از آغاز تشكيل جوامع بشري جزء نيازهاي اصلي و اوليه محسوب مي‌شود.
به گزارش خبرگزاري فارس، فريدون نوزاد دوشنبه شب در همايش تاريخچه نمايش در گيلان در سالن سبز مجتمع خاتم‌الانبياء(ص)، افزود: عده‌اي معتقدند تئاتر از اروپا وارد ايران شده است كه اين مسأله به‌طور كلي رد مي‌شود.
وي، ادامه داد: تئاتر هر ملت و قومي با توجه به آداب، رسوم، زندگاني و محيط آن مردم شكل مي‌گيرد.
محقق، شاعر و نويسنده گيلانی به اجراي نمايش در دوران ساسانيان و اشكانيان اشاره كرد و اظهار داشت: احمدبن بويه با عده‌اي مواجه شد كه به خاندان پيامبر(ص) بي‌احترامي مي‌كردند و به همين دليل دستور داد 10 روز محرم، شهر و بازار تعطيل شود و مردم عزاداري كنند و مردان در نواحي مختلف شهر به اجراي نمايش همراه با سخنراني بپردازند كه به اين صورت تعزيه در گيلان شكل گرفت.
نوزاد، خاطرنشان كرد: ناصرالدين شاه به دليل توجه خاصي كه به نمايش داشت، اين هنر را به اوج و كمال رساند و به دستور او تكيه دولت بنا نهاده شد و نخستين تعزيه زير سقف به اجرا درآمد.
وي، تصريح كرد: جامعه ارامنه گيلان تأثير به‌سزايي در نمايش استان داشتند و با ساختن مدرسه آواديس براي نخستين بار گيلان داراي سالن نمايش زيبايي شد كه اكنون نيز قابل استفاده است.
محقق، شاعر و نويسنده گيلانی، افزود: با ساخته شدن مدرسه ارامنه، گيلان چهار سال زودتر از مركز ايران فعاليت خود را در زمينه نمايش آغاز كرد.
دبير همايش تاريخچه نمايش در گيلان نيز، اظهار داشت: بنیاد فرهنگي ـ هنري مهرورزان گيلان‌پژوه به منظور مطالعات گيلان‌شناسي و جمع‌آوري، ثبت و ضبط واژگان گيلكي و گردآوري آيين‌ها و باورداشت‌هاي مردم گيلان تأسيس شده است.
مصطفي فرض‌پور ماچياني، افزود: هدف بنياد اين است كه دانشنامه‌هايي با موضوع‌هاي مختلف در عرصه فرهنگ و هنر گيلان آماده نشر شود.
وي، ادامه داد: براي فعاليت و دريافت مجوز جلساتي با حضور اعضاي هيأت مؤسس بنياد برگزار شد و نخستين اقدام آن جمع‌آوري واژگان و فرهنگ كنايات گيلكي است.
فرض‌پور ماچياني، بيان داشت: بنیاد مهرورزان گيلان‌پژوه در سال جاري اجراي 12 همايش در زمينه گيلان‌شناسي را در برنامه خود دارد كه نخستين آن برگزار شد.
وي، خاطرنشان كرد: هر ماه يك همايش با همكاري انجمن مفاخر و اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي گيلان برگزار و در كنار آن جمع‌آوري و چاپ ضرب‌المثل‌هاي گيلكي انجام مي‌شود.
نظرات بینندگان