پایگاه خبری تحلیلی لاهیگ با افتخار همراهی بیش از یک دهه در عرصه رسانه های مجازی در استان گیلان      
کد خبر: ۱۲۶۸
تاریخ انتشار: ۱۳ اسفند ۱۳۸۷ - ۱۳:۴۴
دکتر محمود طالقانی:

موزه ميراث روستايی، حافظ ميراث معنوی گيلان است

مدير موزه ميراث روستايي گيلان، گفت: تاكنون شش مجموعه مسكوني روستايي، شامل 27 سازه مربوط به حوزه فرهنگي و معماري جلگه شرق سفيدرود و چهار مجموعه مسكوني، شامل 14 سازه مربوط به حوزه فرهنگي و معماري جلگه مركزي گيلان در محل موزه ميراث روستايي بازسازي شده است و مجموعه‌هاي ديگري نيز به تدريج راه‌اندازي مي‌شوند.
مدير موزه ميراث روستايي گيلان، گفت: موزه ميراث روستايي گيلان از حيث جاذبه و حفظ ميراث معنوي و زندگي روستايي، بي‌نظيرترين موزه در كشور است.
دکتر محمود طالقاني در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، فكر تأسيس اين موزه را پس از زلزله خرداد سال 1369 گيلان كه روند تخريب بناهاي سنتي را تندتر كرد، عنوان و اظهار داشت: فاز مطالعات مقدماتي اين موزه از اوايل سال 1381 آغاز شده است.
وي حفاظت و صيانت از پارك جنگلي سراوان را نخستين دستاورد موزه عنوان كرد و افزود: اين موزه به عنوان ديده‌بان پارك، حساسيت مسئولان را به خود جلب كرده است.
مدير موزه ميراث روستايي گيلان، اظهار داشت: در ارديبهشت سال 1384 نخستين كارگاه موزه با عنوان حوزه فرهنگي و معماري جلگه شرق سفيدرود راه‌اندازي شد و بر پايه مطالعات مردم‌شناسي و معماري، 9 حوزه فرهنگي و معماري در اين استان شناسايي و براي هريك از آن‌ها مكان ويژه‌اي در محل موزه درنظر گرفته شد.
طالقاني، گفت: تاكنون شش مجموعه مسكوني روستايي، شامل 27 سازه مربوط به حوزه فرهنگي و معماري جلگه شرق سفيدرود و چهار مجموعه مسكوني، شامل 14 سازه مربوط به حوزه فرهنگي و معماري جلگه مركزي گيلان در محل موزه ميراث روستايي بازسازي شده است و مجموعه‌هاي ديگري نيز به تدريج راه‌اندازي مي‌شوند.
وي با بيان اين‌كه در سايت موزه دو مجموعه ميهمان‌پذير هريك به ظرفيت 150 واحد سه تا پنج نفري طراحي شده است، تصريح كرد: اين مجموعه‌ها با بهره‌گيري از معماري روستايي گيلان و با استفاده از مصالح بادوام و جديد احداث مي‌شوند.
مدير موزه ميراث روستايي گيلان، تصريح كرد: در طراحي سايت موزه، محل‌هاي جداگانه‌اي براي نمايش‌ها و بازي‌هاي سنتي، پرورش گياهان دارويي و درختان بومي، بازار روز، كارگاه صنايع دستي، مزارع برنج و باغ‌هاي چاي، معماري روستايي ملل، پارك بازي كودكان، چايخانه‌ها و رستوران‌هاي سنتي، اردوگاه تفريحي، پژوهشكده معماري و مردم‌شناسي درنظر گرفته شده است.
طالقاني، خاطرنشان كرد: آن‌چه اين موزه را از ديگر اكو موزه‌هاي جهان متمايز مي‌كند، فرهنگ و معماري آن است.
وي در ادامه درباره برآورد هزينه اعتبار موزه، گفت: امسال 2 ميليارد و 200 ميليون تومان تقاضا كرديم كه مصوب شد و براي سال 1388، 5 ميليارد تومان ديگر نياز است؛ ضمن اين‌كه بودجه مصوب سازمان ميراث فرهنگي، صنایع دستی و گردشگری براي ابتداي اين كار 11 ميليارد تومان بوده است.
رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري گيلان نيز، گفت: حفظ ميراث معنوي و زندگي روستايي، مهم‌ترين پيام موزه ميراث روستايي است.
محمدحسين مهدي‌پور با بيان اين‌كه در گيلان 11 موزه وجود دارد، افزود: موزه ميراث روستايي منحصر به فرد است و بايد مورد حمايت همه‌جانبه قرار گيرد.
وي با اشاره به اين‌كه اميدواريم با برطرف شدن مشكلات و موانع اداري و مالي، سال آينده شاهد بهره‌برداري اين موزه باشيم، تصريح كرد: موزه ميراث روستايي جزء افتخارات كشور است و حمايت از آن ضرورت دارد.
يكي از بازديدكنندگان موزه ميراث روستايي گیلان نيز در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، گفت: موزه ميراث روستايي، تاريخ فرهنگ فراموش‌شده ما است و اين موزه، سياست دقيق و پايداري را براي فرهنگ گذشتگان مشخص كرده كه به نوعي آشتي مردم با فرهنگ و نوع زندگي پدران و مادران گذشته ما است.
يك بازديدكننده موزه ميراث روستايي گيلان و اهل اصفهان نيز، گفت: موزه ميراث روستايي، ارج‌گذاري به ميراث فرهنگي و معنوي مردم روستانشين است.
زهرا نيكويي، اظهار داشت: مردم گيلان به لحاظ ميراث فرهنگي ممتاز هستند و اين موزه به تاريخ ايران تعلق دارد و استشمام هواي آن روح‌نواز و آرامش‌بخش است.
موزه ميراث روستايي گيلان كه فكر، تحمل، عشق، معرفت و ايمان چاشني آن است، در زميني به مساحت حدود 260 هكتار در پارك جنگلي سراوان در 18 كيلومتري جاده رشت به تهران درحال اجرا است.
سادگي و معماري منحصر به فرد اين موزه ميراث روستايي آن را نه تنها در كشور، بلكه در خاورميانه و به اعتراف ميهمانان بازديدكننده خارجي در جهان بي‌نظير كرده است.
معماري روستايي گيلان به دليل تنوع اقليمي، ييلاقي، كوهپايه‌اي، جنگلي، جلگه‌اي، فرهنگي و همزيستي اقوام مختلف گيلك، تالش، ترك، گالش و كرد جلوه‌هاي متنوع و هماهنگ با طبيعت مناطق و نيازهاي ساكنان است.
موزه ميراث روستايي گيلان رمز و رازهاي ناگفته انواع معماري استان است كه نشان مي‌دهد ساكنان روستاهاي گيلان در طول تاريخ چگونه اهل سرزمين خود بوده‌اند.
نظرات بینندگان