عضو هیأت علمی دانشگاه تامیل هندوستان، گفت: ایران میتواند با بهرهگیری از روشهای نوین تولید برنج، علاوه بر افزایش كیفیت این ماده غذایی، زمینههای خودكفایی صنعت آن را نیز فراهم كند.
به گزارش خبرگزاری فارس، جوهر علی عصر امروز در كارگاه آموزشی آشنایی با فنآوری نیمجوش كردن شلتوك در مؤسسه تحقیقات برنج كشور، افزود: با استفاده از روشهای جدید میتوان دوره رشد برنج را كاهش و كمیت و كیفیت آن را افزایش داد تا بازار عرضه این محصول در ایران روند صعودی داشته باشد.
وی با تشریح اثرات برنج بر سلامتی انسان، تصریح كرد: برنج به دلیل داشتن تركیبات پیچیده به آرامی در بدن انسان هضم شده و موجب جذب بهتر املاح موجود در آن میشود.
علی با تأكید بر اینكه علاوه بر حفظ چهره ظاهری برنج، خواص و مواد مفید آن نیز باید حفظ شود، اظهار داشت: فنآوری پاربولینگ (نیمجوش كردن برنج) میتواند كیفیت این محصول را حفظ كرده و طعم آن را بهتر كند؛ زیرا در این روش مواد مفید موجود در شلتوك در محصول نهایی بیشتر از برنج سفید حفظ میشود.
عضو هیأت علمی دانشگاه تامیل هندوستان، تصریح كرد: فنآوریهای جدید علاوه بر افزایش تولید در هر هكتار به میزان سه تن میتواند سبب افزایش 35 درصدی محصول شود كه برای كشاورزان نیز بسیار مفید است.
وی با تشریح روش نیمجوش كردن برنج و با اشاره به اینكه این فنآوری كاملاً آسیایی است، تصریح كرد: در حال حاضر 20 درصد برنج در جهان و 50 درصد برنج آسیا از این روش تولید میشود.
علی فنآوری نیمجوش كردن برنج را یك فنآوری قدیمی توصیف كرد و گفت: روش جدید اجرای این برنامه روی دانه شلتوك میتواند ویتامینهای موجود در برنج را حفظ كرده و عطر و رنگ برنج را مطلوب كند.
عضو هیأت علمی دانشگاه تامیل هندوستان با تأكید بر لزوم توجه به تحقیقات در زمینه تولید برنج، ضمن تشریح میزان كشت در كشور هندوستان و حمایتهای دولت از كشاورزان، اظهار داشت: دولت، كشاورزان، محققان و مراكز ترویجی در هند روابط بسیار خوبی با هم دارند و در حال حاضر 35 مركز تحقیقاتی با بیش از 25 هزار محقق و دانشمند در زمینه برنج در هندوستان مشغول تحقیقات هستند.
رئیس مؤسسه تحقیقات برنج كشور نیز در این كارگاه آموزشی، اظهار داشت: همكاری و تبادل اطلاعات میان محققان در صنعت برنج میتواند گام بزرگی برای توسعه این صنعت در كشور باشد.
عباس شهدی با تأكید بر لزوم تولید برنج مناسب در كشور، خاطرنشان كرد: اقلام خوبی برای ارتقاء كیفی و كمی برنج ایرانی صورت گرفته كه نیازمند همكاری و مشاركت بیشتر كشاورزان، مدیران كارخانههای شالیكوبی و مسئولان است.
وی با بیان اینكه كارگاه آموزشی به معنای تحمیل یك روش یا فنآوری خاص به تولیدكنندگان برنج نیست، گفت: افزایش سطح زیر كشت امری محال است؛ پس باید تلاش كنیم عملكرد در واحد سطح را تغییر داده و ارقام مختلف برنج را با كیفیت بالا به بازار عرضه كنیم.
شهدی با اشاره به مشكلات بخش تولید برنج، اضافه كرد: اقلام خارجی برنج به دلیل قیمت پایینتر، كیفیت مطلوبتر و زمان پخت كمتر مورد توجه مشتریان قرار میگیرد، اما برنج ایرانی هنوز مورد پسند بازار نیست و باید برای این مشكل با استفاده از روشهای نوین چارهای اندیشید.
مسئول تحقیقات اقتصادی مؤسسه تحقیقات برنج كشور نیز در این كارگاه آموزشی با بیان اینكه بازار ایران را برنج وارداتی اشباع كرده است، گفت: هدف از برگزاری این كارگاه، آشنایی با فرآیند عملآوری و تبدیل محصولی است كه در حال حاضر در ایران به عنوان برنج وارداتی عرضه میشود.
غلامرضا خانكشیپور، اظهار داشت: برنجهای وارداتی عرضهشده در بازار ایرانی، ارقامی از برنج با كیفیت پایین در هندوستان و پاكستان است كه با استفاده از روش نیمجوش كردن، ارتقاء كمی و كیفی یافته و در ایران عرضه میشود.
وی با بیان اینكه عدهای معتقدند باید جلوی واردات برنج را گرفت، تصریح كرد: باید تولیدكنندگان برنج ایرانی توانایی خود را برای رقابت با برنج وارداتی افزایش داده و مسیر رقابت را طی كنند.
خانكشیپور توانمندی كشاورزی كشور و گیلان را بسیار مطلوب ارزیابی كرد و افزود: اگر كارخانههای برنجكوبی سالانه تنها 100 هزار تومان برای تحقیقات هزینه كنند، در سال 3 میلیارد ریال بهطور مستقل تحقیقات در زمینه تولید برنج صورت میگیرد و بدون شك تحقیقات در زمینه تولید برنج نباید فقط توسط دولت انجام شود.
مسئول تحقیقات اقتصادی مؤسسه تحقیقات برنج كشور میزان تولید برنج در استان را در حال حاضر 600 هزار تن عنوان كرد و اظهار داشت: اگر بازاریابی مطلوب برای برنج گیلان صورت گیرد، امكان ایجاد 10 هزار شغل با درآمد سالانه 6 میلیون تومان در این بخش وجود دارد؛ اما تولیدكنندگان برنج گیلان منتظرند تا خریدار از سراسر كشور به آنان مراجعه كند و برنج خود را عرضه كنند.
وی بهرهگیری از فنآوریهای مدرن، بازاریابی مطلوب، استفاده از تحقیقات راهبردی و بهرهگیری از تجربیات كشورهای دیگر را از جمله راهكارهای توسعه صنعت تولید برنج در كشور و گیلان عنوان كرد و خواستار مشاركت همه كشاورزان و تولیدكنندگان برنج در خودكفایی این محصول شد.
در حاشیه این كارگاه آموزشی، چند نفر از تولیدكنندگان برنج نظرات خود را در زمینه موضوعات مورد بحث مطرح كردند. ممانعت از واردات برنج، استفاده از فنآوریهای مناسب و سازگار با شرایط كشور، توجه به اولویتها در تولید برنج و بهرهگیری از فنآوریهای كمهزینه، از جمله نقطه نظرات حاضران در این كارگاه بود.