كدخبر: ۸۹۶۶
تاريخ انتشار: ۲۸ ارديبهشت ۱۳۹۶ - ۱۷:۱۰
send ارسال به دوستان
print نسخه چاپي
با لاهیجانی‌ها در آستانه انتخابات شورای شهر
دكتر صمد توانا
فردا بار دیگر انتخاب اعضای شورای شهر لاهیجان است. با وجود پیشنهاد و توصیه بسیاری از دوستان تا امروز مطلبی در این باب ننوشتم و هیچ‌گونه سخنرانی هم به نفع بعضی از عزیزانی که برای اولین بار کاندیدا شده‌اند، انجام ندادم؛ تنها به یک دلیل قاطع که همشهریان لاهیجانی خودم را به‌درستی می‌شناسم، سکوت می‌کنند، ولی در موقع تصمیم‌گیری، بهترین انتخاب را انجام می‌د‌هند... فرهنگ قومی لاهیجانی اصیل چنین سرشت خاصی را رقم زده است.
با وجود این‌که سال‌ها در ایران نبودم، در بازگشت تنها شهرم لاهیجان را برای سکونت انتخاب کردم؛ شاید به‌خاطر جبران گناه سال‌ها دور ماندن از شهرم که بعد از هجده سالگی ترکش کردم. در دانشگاه تهران هم که درس می‌خواندم، پایان نامه فوق لیسانس خودم را در مورد مرکز تاریخی لاهیجان ارائه نمودم؛ جایی که از محله میدان که زادگاه من است شروع شد و تمامی بدنه دو طرف پیاده راهی که باید ساخته شود، با هم عمارت‌هایی که باید شکل بگیرند طراحی کردم (امروز در طرح تفصیلی لاهیجان لحاظ شده است).
اولویت متعلق به سال 1372 است. هنگامی که در این شهر هیچ‌گونه حرفی از حفظ بافت تاریخی ـ چه از لحاظ کالبدی و همچنین ساختار شهر سنتی ـ نبود، امروز خوشبختانه بحث روز است و همه کسانی که حتی یک برگ هم در مورد چنین مفاهیمی مطالعه نکرده‌اند، در مورد آن اظهار نظر می‌کنند. این حساسیت عمومی را باید به فال نیک گرفت. حتی کتابی که در مورد لاهیجان نوشته‌ام و مدتی است درگیر صفحه‌بندی است، حاوی تصاویر منحصر به فردی از دهه هفتاد از بناهای بافت قدیم لاهیجان است که خود کوچه به کوچه عکس گرفته‌ام و جای آن عمارت‌های فاخر، ابنیه بی‌ارزشی که بر اثر تصمیم‌گیری‌های نابخردانه اعضای شورای شهر و شهرداران لاهیجان اتخاذ کرده‌اند، جایگزین شده‌اند.
دیگر از افسوس گذشته که نمی‌توان برای جبران کاری انجام داد و آیندگان به درستی به رفتار این افراد قضاوت خواهند کرد؛ اما هدف اصلی این گزارش که به اصرار یکی از دوستان فرهیخته و نازنین امروز نوشته شده است، تنها یادآوری ویژگی‌های افراد منتخب در شورای شهر بر اساس مدلینگ دیگر کشورهاست که سال‌ها در این زمینه تجربه دارند و در ایران هم از نمونه آن‌ها الگو برداری شده است.
ذکر چند نکته مهم ضروری به نظر می‌رسد:
1. اعضای شورای شهر به‌عنوان مشاوران شهردار انتخاب می‌شوند و عموماً جنبه افتخاری و نه انتفاعی دارند. تقریباً در هیچ کشوری عضو شورای شهر حقوق دریافت نمی‌کند، مگر این‌که مسئولیت او به گونه‌ای باشد که باید به‌طور تمام وقت در استخدام شورا باشد.
2. نیمی از اعضای شورای شهر بر اساس تخصص در حوزه‌های همکاری، شهرسازی، جامعه شناسی و برنامه‌ریزی شهری انتخاب شده و نیم دیگر از افراد خوشنام و باسابقه شهر در حوزه‌های آموزشی، هنر، بهداشت، تجارت و ... انتخاب می‌شوند. بدیهی است که در این حوزه فرهنگیان بازنشسته، هنرمندان برجسته، پزشکان حاذق و شاغلین بازار که سال‌ها در شهر به نیکنامی زندگی کرده‌اند، می‌توانند مفیدترین گزینه‌ها باشند.
3. انتخاب شهردار به‌طور قانونی برعهده شورای شهر است؛ هرچند گویا در لاهیجان در این سال‌ها به گونه‌ای دیگر اتفاق افتاده است. اولین نکته‌ای که مشاهده می‌شود، توهم افرادی است که تصور می‌کنند تحصیلات آن‌ها در رشته شهردار شدن بوده و هر بار در شهرهای اطراف لاهیجان، شهرداری را دست به دست می‌گردانند و چون لاهیجان هم به علت پتانسیل جغرافیایي زیبا و همچنین ویژگی‌های گردشگری منحصر به فرد است، طعمه دلپذیری است و برای کسب آن در رقابت با یکدیگر هستند.
شهردار باید بومی و با تحصیلات مرتبط با مدیریت شهری و معماری باشد. طبیعی است کسی که حتی محلات لاهیجان را نمی‌شناسد و با کمک دیگران باید ارتباط و مسیر حرکت در آن را پیدا کند، چگونه می‌تواند شهردار یک شهر با پیشینه فاخر و همچنین گستردگی شگفت‌انگیز فرهنگی و سنن آن باشد؟!
نتیجه‌گیری و توصیه به دوستانی که کاندیدای عضویت در شورای شهر لاهیجان هستند و بنرهای تبلیغاتی و ستادهای فعال آن‌ها در لاهیجان مشاهده می‌شود:
1. اولین اعتماد به شایستگی یک کاندیدا توجه به رزومه حرفه‌ای اوست. چه پروژه‌هایی را کار کرده، حال می‌تواند مسئول اجرایی در ارگان‌های اصلی شهری یا استانی و در وهله مهم‌تر، کارهای طراحی و اجرا شده او باشد. به‌طور طبیعی، یک عکس تبلیغاتی که به‌طور زیبایی در استودیو گرفته شده و با عنوان‌های متفاوت دکتر یا مهندس که درصد زیادی از مردم دارا هستند، نمی‌تواند شایستگی آن‌ها را تضمین کند.
2. پاکدستی و تخصص افراد گزینه اصلی براي رأی مردم لاهیجان است. شاید تلاش همگانی شهروندان برای اولین بار شایسته‌ترین منتخبین را برای این شهر به همراه داشته باشد.
3. حل مشکلات چند لایه شهری در لاهیجان احتیاج به هم‌فکری همه متخصصین شهری دارد. غرور و تک روی که ویژگی اصلی افراد کم دانش است، هرگز نمی‌تواند گشایشی به‌وجود آورد. شاید با یک مثال بهتر بتوانم این نکته را توضیح دهم. سمت معاونت طرح و برنامه شهرداری در واقع استراتژی توسعه و راهبردی را ترسیم می‌کند. انتخاب نادرست دانشجویی که گویا این سمت را شهردار لاهیجان به ایشان داده‌اند، موجب شده تعداد بسیار زیادی از طراحان و مهندسین که به نوعی درگیر مسابقات ارائه شده از طرف شهرداری لاهیجان بوده‌اند، اعتراضات زیادی را در سطح جامعه مهندسین و حضوری به خود بنده گزارش کنند.
لازم است شهردار بعدی که منتخب شورای جدید شهر است، تجربه حرفه‌ای و دانش علمی و البته پاکدستی را در گزینش مسئولین سمت‌های کلیدی شهرداری داشته باشند.
با آرزوی موفقیت شایسته‌ترین همشهریانم. با ملاک‌های ترسیم شده در این گزارش به منتخبین خودم برای شورای شهر در روز جمعه رأی می‌دهم.

• معمار و شهرساز
نام:
ايميل:
* نظر:
طراحی و تولید: "ایران سامانه"