كدخبر: ۸۹۴۶
تاريخ انتشار: ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۶ - ۱۰:۵۴
send ارسال به دوستان
print نسخه چاپي
افزایش 2.5 برابری درآمد!؟
بهرام کریمی
اولین مسئله مهم در برنامه‌ریزی تعیین هدف است که دقیقاً مشخص می‌کند که سازمان به کجا می‌خواهد برود و چه چیزی را باید به دست آورد. هر چه اجزای یک نظام اعم از منابع قدرت، تعداد بازیگران و کیفیت آنها ارتقا یابد، اهمیت و ضرورت هدف و هدف‌گذاری بیشتر می شود؛ از این‌رو، هدف‌گذاری در برنامه‌ریزی ملی از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است و دولت‌ها با تعیین اهداف در قالب‌های گوناگون و با توجه به سطح توسعه، بقا و تداوم حیات سرزمین و نظام سیاسی خود را تضمین می‌نمایند.‌ جهت اطمینان از دست‌یابی به هدف برنامه در سطح ملی، هدف‌گذاری می‌بایست دارای ویژگی‌های زیر باشد:
1. شفاف بودن؛  هدف مشخص و معلوم باشد و راه رسیدن به آن نیز تبیین شده باشد.
2. کمیت‌پذیری و قابلیت اندازه‌گیری؛ هدف به گونه‌ای باشد که کمی بوده و قابل اندازه‌گیری باشد.
3. تحقق‌پذیری؛ هدف برنامه می‌بایست قابلیت تحقق داشته و دست‌یافتنی باشد.
4. ارتباط و تناسب؛ هدف برنامه می‌بایست با شرح وظایف، ساختار و شرایط دستگاه و یا سازمان مرتبط باشد.
5. قابلیت زمان‌بندی؛ بازه زمانی اجرای برنامه و مدت زمان مورد نیاز جهت دست‌یابی به هدف برنامه مشخص و تعریف شده باشد.
6. قابلیت ارزیابی؛ جهت اطمینان از دست‌یابی به هدف، می‌بایست یک نظام پایش و ارزیابی تعریف شود تا نتایج و دستاوردهای ناشی از اقدامات انجام شده، رصد، بررسی و ارزیابی شوند.
7. قابلیت تجدید نظر؛ تجدید نظر و اصلاح هدف برنامه متناسب با تغییر شرایط زمانی و مکانی در منابع، محیط کار و شرایط درونی و بیرونی سازمان بر اساس نتایج به دست آمده از ارزیابی عملکرد و دستاوردهای برنامه.
یکی از کاندیداهای محترم ریاست جمهوری در بیانیه انتخاباتی خود ادعا کرده‌اند که در طی چهار سال درآمدهای کشور را 5/2 برابر خواهند نمود. بر اساس پاسخ‌های اقتصاددانان؛ برای رسیدن به این هدف نیاز به رشد اقتصادی 26 درصدی است. چنین رشد اقتصادی افسار گسیخته‌ای، مستلزم افزایش کمی و مداوم تولید و درآمد سرانه از طریق افزایش در کمیت عوامل تولید یعنی نیروی انسانی، سرمایه و منابع طبیعی خواهد بود؛ نتیجه چنین رشدی به‌کارگیری منابع و محیط زیست با چنان شتابی است که قدرت ترمیم از منابع تجدیدپذیر سلب شده و منابع تجدیدناپذیر نیز به اتمام خواهد رسید و علاوه بر آن، حقوق نسل‌های آینده نسبت به این منابع تضییع خواهد شد. ازسوی دیگر انباشت زباله‌ها، پسماندهای تولیدی و فاضلاب‌ها به حدی خواهد بود که احتمالاً زمین دیگر توان جذب آنها را نخواهد داشت. با توجه به این امر و با توجه به مشکلات و چالش‌های موجود در کشور، دست یافتن به این هدف امکان‌پذیر نیست و حاصلی جز از بین رفتن محیط زیست و منابع طبیعی پایه نخواهد داشت.
جالب اینجاست که در فرآیند تهیه و تنظیم سند برنامه ششم توسعه، هدف‌گذاری ابتدایی رشد اقتصادی 10 درصدی پیشنهاد شده بود و در مراحل بعد با توجه به مشکلات موجود، به رشد هشت درصدی رضایت داده شد؛ این در حالی بود که میانگین رشد اقتصادی در سال‌های پس از انقلاب 2/2 درصد بوده است. محیط زیست و منابع طبیعی کشور در طول 38 سال گذشته به دلیل انواع حوادث و رویدادها و بهره‌برداری بی‌رویه، دچار چالش‌های جدی شده و در بسیاری از مناطق به مرحله بحرانی رسیده است. اگر بر اساس ویژگی‌های هدف‌گذاری به موضوع نگاه نماییم با توجه به زیرساخت‌های ضعیف و ناکافی، بحران بیکاری و وجود انواع آسیب‌های اجتماعی؛ کاهش همبستگی اجتماعی؛ بی یا کم‌انگیزگی و یا تعهد کم و یا دانش کم برخی از کارشناسان دولتی؛ ضعف در ساختار و جایگاه تشکیلاتی و ظرفیت‌های نهادی؛ ضعف نهادهای نظارتی؛ انحصارطلبی و رانت‌خواری؛ عدم وجود قوانین دقیق و فراگیر؛ غلبه ملاحظات سیاسی، جناحی و قومی- قبیله‌ای و امنیتی در تصمیم‌گیری‌ها؛ فرار سرمایه از کشور؛ وجود ضعف در نظام برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری و وجود ضعف در آینده‌پژوهی و آینده‌نگاری؛ هدف‌گذاری کاندیدای محترم منطقی نیست و بیان چنین هدفی به معنی پرداختن به موضوعات احساسی و شعاری برای کسب آرای مردم بوده و در واقع از نوع شعارهای پوپولیستی است که دارای برد تبلیغاتی می‌باشد.
اگر این هدف بتواند اجرایی شود و به نتیجه برسد معجزه‌ای رخ داده و باید جایزه اقتصاد نوبل را به ایشان داد. اکنون با توجه به جو پوپولیستی حاکم بر فضای انتخابات، ارایه طرح‌های خیالی، غیرواقعی و مبهم، بر کشور و توسعه آن خطر چندانی ندارد؛ خطر موقعی کشور را تهدید خواهد نمود که نامزدها با چنین شعارهای پوپولیستی به مقام ریاست جمهوری برسند و بخواهند وعده‌های خود را اجرایی نمایند. لذا با تولید اطلاعات، اجازه شکل‌گیری تشکل‌ها، به رسمیت شناختن تکثر، بالا بردن شفافیت و فراهم آوردن بستر مشارکت گروه‌های مختلف، می توان آینده سیاسی و اقتصادی روشنی برای کشور رقم زد.

• دکتری جغرافیا و پژوهشگر توسعه پایدار منطقه‌ای (شهری و روستایی)
نام:
ايميل:
* نظر:
طراحی و تولید: "ایران سامانه"