كدخبر: ۸۹۰۴
تاريخ انتشار: ۳۰ فروردين ۱۳۹۶ - ۱۹:۰۳
send ارسال به دوستان
print نسخه چاپي
جولانِ جشنواره ثبت نام ، در غیاب نقش موثر احزاب
ابوالفتح فخرمحمدیان






























پدیده های اجتماعی و سیاسی در گذار زمان و تحولات تکوین می یابند  و در سپهر سیاسی و اجتماعی قابل بررسی و کنکاش خواهند بود.


در علوم مختلف هر معلولی دارای علتی است و ریشه یابی علل کوتاه یا بلند مدت آنرا که سبب ساز حدوث معلول نیز میگردد،می توان  با همین معیار مورد سنجش وارزیابی قرار داد.

پدیده ای که همگان بنوعی از آن مطلعند و از می توان  بعنوان آشفتگی در بازار ثبت نام ها در خصوص دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری صورت پذیرفته و می بایست علت این امرومعلول را با مداقه در این پدیده اجتماعی _سیاسی وبطور دقیق روانشناسی بررسی نمود.

اما این معلول آنچنان که بدان اشاره شد دارای علت هایی است که مشخصا نیز باید به عدم قانون مشخص و مدون در خصوص ثبت نام ریاست جمهوری اشاره نمود که شایسته وبایسته است نهادهای متولی این امر چونان: شورای محترم نگهبان،مجمع تشخیص مصلحت نظام،مجلس شورای اسلامی نسبت به ایجاد وتصویب قوانین متناسب درسطح ریاست جمهوری که عالی ترین سطح از  مقام اجرایی کشور را در بر می‌گیرد ،به این نوع ثبت نام های دفعی،جشنواره گون وهر نام دیگری که میتوان بر آن نهاد،جلوگیری گردد.

این نوع ثبت‌نام‌ها که  حقیقتا می‌توان با نام تراژدی دموکراسی  و به نوعی استهزاء مردم سالاری از آن یاد کرد و بعنوان مضحک ترین  نوع مشارکت سیاسی دانست،که البته  علت اصلی وبنیادین دیگری نیز دارد،

که نگارنده آنرا، چیزی جز فقدان حضور وکارکرد موثر احزاب نمی داند.آنچنان که از حزب در قانون اساسی کشور برمی آید بطوریکه عالی ترین نوع ثبات سیاسی وکنشگری سیاسی می توان نامید.

حزب مهمترین سازمان سیاسی در دموکراسی های معاصر است.به نظر بسیاری از صاحب نظران دموکراسی درنهایت چیزی جز رقابت حزبی نیست.به این اعتبار ،حزب خود قائم به مفهوم رقابت است. تشکلها  که حزب هم یکی از آنهاست واسطه ای هستند میان عرصه حاکمیت وعرصه عمومی شهروندان.که البته یکی از لوازم توسعه سیاسی نیز به شمار می رود. احزاب می کوشند مدافع حقوق مردم باشند واز سویی مدعی کسب قدرت سیاسی نیز هستند وتلاش میکنند تا رابطه پایدارتر و عقلانی تری میان عرصه عمومی و حاکمیت سیاسی برقرار نمایند.

معمولا  انسانها به تنهایی و به شخص، کمتر می توانند در دستیابی واستیفای حقوق حقه ومطالبات سیاسی  خود ظفر یابند ولی احزاب وتشکلها با توجه به نظرگاه های قانونی وحقوقی که بدان اشراف دارند به نوعی موسع می توانند این خواستها ومطالبات راپیگیری ونمایندگی نمایند خوشبختانه این ظرفیت عظیم که در قانون اساسی کشور وعملکرد شهید بهشتی مشهود است می تواند نیل به تحقق این مهم را  بیش از پیش به دنبال داشته باشد.

شهید بهشتی جمله ای در سلسله سخنرانی ها ونوشته هایشان دارند با این مضمون که:« حزب معبد من است ونه معبود» در واقع حزب را  معبدی جهت استیفای حقوق شهروندان  و نیل به هدفی والا که همانا نیل به توسعه و پیشرفت کشوراست، درنظر گرفته اند.

یک اصل راهبردی بنام شایسته سالاری وجود دارد ،که در معنی عام ،آنچه که از آن مستفاد می شود در باب بکارگیری شایستگان در مسند امور خواهد بودکه در قالب حزب میتوان بهتر از پیش؛ بدین مسئله بنیادین نائل آمد.

احزاب دارای بخش های گوناگون هستند در اقتصاد،سیاست داخلی،سیاست خارجی،امور اقتصادی وفرهنگی دارای مواضع شفاف و مکتوب هستند و اعضا به فراخور اندیشه و خطوط فکریشان می توانند در احزاب مختلف واردشده و مباحث خود را پیگیری نمایند.همه این امور می تواند به تسریع  کارجمعی ، روحیه شور و مشورت جمعی و والاتر از آن ثبات سیاسی کمک شایانی نماید.

وقتی احزاب موثر بتوانندحضور موثر وکارکردی قانونمند در چارچوب قانون اساسی کشور داشته باشندکنند وهمه افرادشهروندانی که قصد اثبات توانایی های فردی وگروهی خود را تعرفه نمایند ودر قالب احزاب وسیاستهای درون گروهی به شهروندان تعرفه گردند  که مطمئنا فیلترها وپایش های  خود احزاب بسیار بیشتر خواهد بود ونهایت امر آنان که به تعبیر درست قانون اساسی کشور رجال سیاسی هستند به مسند امور همت میگمارند ودر میدان سیاست ،توانایی های خود را به منصحه ظهور می گذارند.

وقتی کنشگرسیاسی خود را درقالب مجموعه و یک گفتمان تعریف می نماید ابتدا می آموزد که کار جمعی و خرد جمعی را ارج نهد و کار جمعی را بعنوان یک اصل بپذیرد و با تمرین وممارست در جهت  ارجحیت  منافع جمع نسبت به منافع فردی کوشش نماید.

روزنامه معین

ابوالفتح فخرمحمدیان* کارشناس ارشد علوم سیاسی وپژوهشگر حوزه سیاست خارجی ودیپلماسی

نام:
ايميل:
* نظر:
طراحی و تولید: "ایران سامانه"