كدخبر: ۸۴۴۳
تاريخ انتشار: ۲۳ دي ۱۳۹۴ - ۱۰:۱۸
send ارسال به دوستان
print نسخه چاپي
گزارشی از نوسان نامعقول قیمت برنج در بازار
آرامش عمده فروشان؛ تخلف خرده‌فروشان
دیرزمانی است که برنج از جمله کالاهای مصرفی بیشتر مردم کشورمان به‌شمار می‌آید و همین امر بر اهمیت قیمت و کیفیت آن می‌افزاید. به همین دلیل افت‌ و خیز قیمت، آن را مورد توجه بسیاری از مصرف‌کنندگان قرار می‌دهد.
دیرزمانی است که برنج از جمله کالاهای مصرفی بیشتر مردم کشورمان به‌شمار می‌آید و همین امر بر اهمیت قیمت و کیفیت آن می‌افزاید. به همین دلیل افت‌ و خیز قیمت، آن را مورد توجه بسیاری از مصرف‌کنندگان قرار می‌دهد.
به گزارش "لاهیگ" به نقل از "صمت"، برنج همان کالایی است که قدیمی‌ها آن را «به رنج» می‌نامیدند و برایش احترام ویژه‌ای همچون گندم قائل می‌شدند. در روزهای گذشته اما شاهد رفتارهای نامهربان با این نعمت به رنج به دست آمده بودیم که بسیاری از مصرف‌کنندگان را دچار شوک کرد. در ادامه گزارشی ازنوسان‌های بازار برنج به ویژه تهران می‌خوانید.

پرواز بی‌دلیل قیمت برنج
در روزهای گذشته با گشتی در فروشگاه‌ها و سوپرمارکت‌های شهر تهران شاهد افزایش نامعقول و عجیب قیمت برنج بودیم به‌طوری که توجه‌مان را به خود جلب کرد. برنج ایرانی درجه یک که قیمت هر کیلوگرم آن در فروش کیسه‌ای حداکثر ۹۰۰۰ تومان است، در مغازه‌های خرده‌فروشی و سوپرمارکت‌ها تا کیلویی ۱۵ هزار تومان هم فروخته می‌شود؛ یعنی افزایش بیش از ۶۰درصدی قیمت! برنج ایرانی در عمده‌فروشی‌ها به‌طور میانگین کیلویی ۶۰۰۰ تومان تا ۹۱۰۰ تومان به فروش می‌رسد و برنج خارجی که از کیفیت به نسبت پایین‌تری در مقایسه با رقیب ایرانی‌اش برخوردار است نیز با میانگین قیمت کیلویی۲۳۰۰ تومان تا ۴۱۰۰ تومان معامله می‌شود. این در حالی است که در روزهای گذشته برنج در خرده‌فروشی‌ها با افزایش قیمتی غیرمنطقی و نابهنگام مواجه شد که توجه مصرف‌کنندگان را به خود جلب کرد و این پرسش را به اذهان عمومی متبادر کرد که چه دلایلی افزایش کم‌سابقه قیمت برنج را رقم زده است؟!

هیچ اتفاقی رخ نداده
جمیل علیزاده شایق، دبیر انجمن برنج کشور در گفت‌وگو با صمت می‌گوید: هیچ اتفاقی در بازار برنج کشور نیفتاده که افزایش قیمتی در این قلم کالای اساسی آن هم به میزان قابل‌توجهی رخ دهد. وی در ادامه می‌افزاید: افزایش قیمتی که به تازگی با آن مواجه شده‌ایم کاملا کاذب بوده و دلیل منطقی و عقلانی خاصی ندارد و این افزایش قیمت غیرمنطقی تنها به دلیل نبود نظارت بر فروش این محصول رخ داده است. شایق تاکید می‌کند: البته اگر افزایشی قیمتی هم اتفاق افتاده باشد باید در تهران و آن هم در سطح خرده‌فروشی باشد، نه در سطح فروش عمده برنج، زیرا اگر این نوسانات قیمت برنج گسترده و وسیع بود به طورقطع باید قیمت آن در استان‌های تولیدکننده هم دستخوش تغییر می‌شد اما تاکنون شاهد چنین امری نبوده‌ایم. وی افزود: امسال در ماه مرداد که فصل برداشت برنج است بهترین برنج کشور درنهایت با قیمت ۸ هزار تومان به فروش رسید و هر چه به ماه‌های پایانی سال نزدیک می‌شویم بر این قیمت،‌ حدود ۵ تا ۱۰درصد نسبت به فصل برداشت آن افزوده می‌شود و این امری کاملا طبیعی است چراکه فصل برداشت برنج به پایان رسیده و مصرف‌کنندگان همچنان در حال مصرف آن هستند و خود این امر افزایش ۵ تا ۱۰ درصدی قیمت را توجیه می‌کند، اما اینکه قیمت بیش از این میزان افزایش یابد را به هیچ‌وجه نمی‌توان منطقی و معقول دانست. شایق گفت: جالب است که عمده واردات برنج در سطح جهان از کشورهای پاکستان، هند و تایلند انجام می‌شود و با وجود اینکه آمارها نشان می‌دهند قیمت برنج در هر ۳ کشور یادشده از ماه ژانویه سال گذشته تا همین امروز سیری نزولی داشته، این نزول در قیمت برنج وارداتی به کشور ما دیده نمی‌شود و باید پرسید این امر چه دلیلی می‌تواند داشته باشد که در پاسخ تنها کافی است به نبود نظارت درست بر بازار این کالا اشاره کرد و به این نتیجه رسید که مشکل ما تنها نظارت بر قیمت و نحوه عرضه محصول است.



مردم فعلا برنج نخرند
قاسم علی‌حسنی، عضو هیات رییسه بنکداران مواد غذایی در گفت‌وگو با صمت اظهار کرد: براساس سال‌ها تجربه باید گفت قیمت برنج در اردیبهشت هر سال کمی افزایش می‌یابد و آن هم به دلیل این است که برنج در مرداد برداشت شده و تا اردیبهشت به کمترین میزان در بازار می‌رسد. وی افزود: اینکه می‌بینیم در شهر تهران و در خرده‌فروشی‌های برنج، قیمت افزایش یافته چیزی به جز سودجویی عده‌ای نیست و این امر به هیچ عنوان در سطح عمده رخ نداده و نوسانی در بخش عمده‌فروشی به وجود نیامده است. عضو هیات رییسه بنکداران مواد غذایی گفت: درحال‌حاضر قیمت عمده‌فروشی هر کیلوگرم برنج دم سیاه آستانه ۹۱۰۰ تومان، هاشمی آستانه ۹۰۰۰ تومان، صدری آستانه ۹۰۰۰ تومان، طارم محلی فریدونکنار ۸۸۰۰ تومان، طارم فجر ۷۳۰۰ تومان، شیرودی ۶۷۰۰ تومان، ندا ۶۰۰۰ تومان و دودی آستانه ۹۳۰۰ تومان است و قیمت عمده‌فروشی برنج‌های خارجی بدون تاریخ نیز از ۲۳۰۰ تا ۴۱۰۰ تومان است. حسنی می‌افزاید: قیمت خرده‌فروشی همین برنج‌ها باید درنهایت تا ۱۲درصد افزایش داشته باشد و هر افزایشی بیشتر از این میزان غیرقانونی و غیررسمی است. عضو هیات رییسه بنکداران مواد غذایی تصریح می‌کند: در تاریخ ۴ آذر سال‌جاری، دولت طرح گشایش واردات برنج را آغاز کرد و بلافاصله پس از این گشایش، قیمت برنج هندی که پیش از این در هر تن ۶۵۰ دلار بود را به ۹۵۰ دلار در هر تن افزایش داد اما پس از رایزنی‌های مختلف و جدال برسر این افزایش نرخ غیرمعقول درنهایت قیمت برنج بار دیگر نزول یافته و به ۷۰۰ دلار در هر تن رسید. حسنی خاطرنشان می‌کند: بهترین و مهم‌ترین کاری که می‌شود در این مواقع انجام داد این است که مردم دست نگه دارند و برنج نخرند و نگران کمبود این محصول نباشند، ما نه‌تنها به میزان کافی برنج برای مصرف داخلی داریم بلکه حتی می‌توانیم این محصول را صادر کنیم، با این اوصاف دلیلی ندارد مردم با خرید برنج‌هایی با قیمت‌های کذایی به این قصه که عده‌ای سودجو در آن ذی نفع هستند، دامن بزنند.

راهی برای برون‌رفت
با توجه به اتفاق عجیبی که این روزها در بازار برنج آن هم در سطح خرده‌فروشی رخ داد و کارشناسان دلیل آن را نبود نظارت دقیق می‌دانند نظر یکی از فروشندگان برنج در شمال کشور را جویا
 شدیم. علی محمد بیگی، برنج فروشی که خود هم زمین دار است و هم مشغول فروش این محصول در شهر رشت، در گفت‌وگو با صمت می‌گوید: نوسان قیمتی در مراکز تولید برنج رخ نداده و این اتفاق محدود به شهر تهران و تنها مربوط به خرده‌فروشی این محصول است. وی در ادامه تصریح کرد: بهترین راهکار برای برون‌رفت از این مشکل و امثال آن توجه و تاکید بر نظارت دقیق در سطوح مختلف عمده‌فروشی و خرده‌فروشی است. این فروشنده تاکید کرد: با این کار می‌توان امیدوار بود که دیگر نوسانات غیرمعقولی در بازار برنج رخ ندهد.

حرف آخر
با توجه به همه این گفت‌وشنودها و نظرات کارشناسانه ضرورت ایجاد ثبات و آرامش در بازار پرمصرف برنج کشور به شدت به چشم می‌خورد و این امر تحقق نخواهد یافت مگر با ورود صحیح و مدبرانه نهادهای دولتی و غیردولتی در جهت یکسان‌سازی قیمت‌ها و نزدیکی قیمت‌های خرده‌فروشی به قیمت‌های عمده‌فروشی، که به‌طور قطع این اقدام می‌تواند رضایت مصرف‌کنندگان را به همراه داشته باشد و مانع بروز نوسان در بازار برنج شود.

نام:
ايميل:
* نظر:
طراحی و تولید: "ایران سامانه"