كدخبر: ۸۳۱۱
تاريخ انتشار: ۳۰ آبان ۱۳۹۴ - ۱۲:۱۲
send ارسال به دوستان
print نسخه چاپي
این‌بار پای گمرک به قصه نخستین کالای اساسی وارداتی کشیده شد
نصف پارسال برنج خریدیم
اما و اگرهای واردات برنج زیاد است. باز هم انتقادی دیگر از ورود این کالای استراتژیک و باز هم ایراد به مدت ثبت سفارش محصولات.
اما و اگرهای واردات برنج زیاد است. باز هم انتقادی دیگر از ورود این کالای استراتژیک و باز هم ایراد به مدت ثبت سفارش محصولات. به‌تازگی خبر از آمار یک میلیون و ۵۰۰ تنی واردات برنج را در ۷ ماه نخست امسال داده‌اند که رقم بسیار بالا و به ظاهر اشتباهی است.
به گزارش "لاهیگ" به نقل از "صمت"، درحالی دبیر انجمن برنج از این آمار خبر داد که معاون وزیر جهاد کشاورزی آن را تکذیب می‌کند و معتقد است گمرک آمار اشتباه داده است. محمود بهشتیان، مشاور عالی گمرک در گفت‌وگو با صمت نیز در این باره می‌گوید: ممکن است بخشی از این آمار مربوط به ثبت سفارش در سال گذشته باشد چراکه آماری که از سوی گمرک ارائه می‌شود نمی‌تواند اشتباه و سلیقه‌ای باشد.
براساس گزارش‌ها، معاون وزیر جهادکشاورزی آمار اعلام شده از سوی گمرک مبنی بر واردات حدود یک میلیون و ۵۰۰هزار تن برنج در ۷ ماه امسال را تکذیب کرده و گفته است: مسئولان گمرک متوجه اشتباه خود در این زمینه شده‌اند. عباس کشاورز در گفت‌وگو با مهر درباره آمار اعلام شده از سوی گمرک مبنی بر واردات حدود یک میلیون و ۵۰۰هزار تن برنج در ۷ ماه امسال، با بیان اینکه این آمار اشتباه است، می‌گوید: ما به سرعت به این آمار اعتراض کردیم، مسئولان گمرک هم متوجه اشتباه خود شده‌اند و درحال بررسی دقیق موضوع هستند. معاون وزیرجهادکشاورزی، میزان واردات برنج در ۶ ماه نخست امسال را ۳۹۶هزار تن عنوان کرده و ادامه می‌دهد: آماری که گمرک اعلام کرده بود، وجود خارجی ندارد. وی با بیان اینکه ارزش عنوان شده برای این واردات با میزان آن همخوانی ندارد، گفته است: برای ۳۹۶هزار تن برنجی که در ۶ماه نخست امسال وارد شده، ۴۰۸میلیون دلار پرداخته شده و این عدد نمی‌تواند برای یک میلیون تن برنج وارداتی پرداخته شده باشد. کشاورز همچنین با تاکید بر اینکه آمار ۷ ماه اعلام شده از سوی گمرک عدد پرتی بود که حتی با ارزش ریالی آن هم همخوانی نداشت، می‌افزاید: از آبان سال گذشته تا امروز مجوزی برای واردات برنج داده نشده و کسی چنین مجوزی نداشته که این همه برنج وارد کشور کند. به گزارش صمت، آمار ۶ماه گمرک حاکی از واردات ۳۹۶هزار تنی برنج است که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته بیش از ۴۰درصد کاهش داشته است. ارزش واردات این میزان برنج ۴۰۸میلیون دلار بوده که نیمه نخست سال گذشته ۸۳۵میلیون دلار واردات داشتیم که با کاهش بیش از ۵۱درصدی مواجه شد.

لینک آمار تحلیل مقدماتی گمرک غیرفعال است
در همین زمینه کریم احمدی، رییس مرکز فناوری اطلاعات وزارت جهادکشاورزی نیز با بیان اینکه مسئولان گمرک متوجه اشتباه خود در زمینه آمار ۷ماهه واردات برنج شده‌اند، به مهر می‌گوید: گمرکی‌ها بعدازظهر روز چهارشنبه گذشته آمار خود را اصلاح کرده‌اند که براین اساس میزان واردات برنج در ۷ماه امسال، حدود ۴۳۴ تن(۴۳۳هزار و ۹۵۵ تن) به ارزش بیش از ۴۴۳میلیون دلار بوده است. وی با بیان اینکه درحال‌حاضر لینک آمار تحلیل مقدماتی ۷ ماه ۹۴ در سایت گمرک غیرفعال شده، ادامه می‌دهد: به زودی آمار اصلاح شده روی سایت گمرک قرار خواهد گرفت. پیگیری خبرنگار صمت نیز در سایت گمرک حاکی از غیرفعال بودن لینک آمار تحلیل مقدماتی است.

انبارها پر از برنج است
در این میان جمیل علیزاده‌شایق، دبیرانجمن برنج کشور در گفت‌وگو با صمت با اشاره به اینکه گمرک خود متوجه این اشتباه شده و این خبر را اصلاح کرده می‌گوید: من از گمرک گلایه دارم چون این خبر در شرایطی اعلام شده که همه و به‌ویژه برنجکاران را نگران کرده بود و هنوز انبارهای تولیدکنندگان پر از برنج است، اعلام چنین خبر نادرستی می‌تواند عواقب بدی در پی داشته باشد. حال که گمرک به اشتباه خود پی برده باید این خبر را در تمامی سایت‌ها و خبرگزاری‌ها منتشر می‌کرد اما این کار را انجام نداد و این در حالی است که برنجکاران دیروز با من تماس می‌گرفتند و نگران این مسئله بودند و می‌توان گفت که خستگی کار به تن برنجکاران ماند. او ادامه می‌دهد: تعجب می‌کنم که گمرک با رسمیتی که دارد چطور با اشتباه خود، دیگران و به‌ویژه برنجکاران را نگران می‌کند؟ با این حال و بدون اینکه این خبر را به سایت‌های رسمی و خبرگزاری‌ها بدهد تنها آن را در سایت خود اصلاح می‌کند و می‌نویسد که واردات برنج ۳۴۰هزار تن بوده و آمار یک میلیون و ۵۰۰هزار تن اشتباه است. وی می‌افزاید: البته باید از مسئولان وزارت جهاد کشاورزی نیز به‌دلیل تعللی که در تعیین سقف و محدوده زمانی برای ثبت سفارش‌ها انجام می‌دهند، انتقاد کرد. شایق با بیان اینکه یکی از مسئولان وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرده که این وزارتخانه در این زمینه اقداماتی را انجام داده و پیشنهاد کرده ثبت سفارش‌ها دارای محدوده زمانی ۳ ماهه باشد، افزود: یک سال و نیم است که بحث ثبت سفارش مطرح شده و وزارت کشاورزی باید این موضوع را برای همیشه حل کند تا دیگر مشکلی در زمینه واردات پیش نیاید. به گفته دبیر انجمن برنج کشور، وزارت کشاورزی باید نخست برای ثبت سفارش‌ها سقف تعیین کند و بعد محدوده زمانی برای آنها در نظر بگیرد.

برداشت‌ها از آمار متفاوت است
در این میان اما مشاور عالی گمرک نیز به مواردی اشاره می‌کند که باعث بالا رفتن آمار واردات برنج در گمرک می‌شود و این در حالی است که این آمار، در وزارت جهاد کشاورزی ثبت نمی‌شود. محمود بهشتیان در این زمینه می‌گوید: واردات بخشی از برنج در طول سال مربوط به تعاونی‌های مرزنشین است که این افراد برای واردات برنج به کشور، معاف از پرداخت عوارض هستند. بنابراین آمار واردات از سوی این افراد جزو آمارهای رسمی به شمار نمی‌آید. واردات از سوی این افراد نیازمند مجوز وزارت جهاد کشاورزی نبوده و در آمار این وزارتخانه ثبت نمی‌شود. بهشتیان در گفت‌وگو با صمت با اشاره به اینکه برداشت‌ها از آمار متفاوت است و هر نهادی ممکن است برداشتی متفاوت از این آمارها داشته باشد بیان می‌کند: ۶ میلیون عضو تعاونی داریم که هر کدام از این اعضا می‌توانند ۵۰کیلو برنج که براساس قانون در طول سال حدود ۳۰۰هزار تن می‌شود را بدون ثبت سفارش به کشور وارد کنند. از سوی دیگر ملوانان نیز می‌توانند در سال حدود ۶ مرتبه و هر مرتبه ۷۰۰ کیلوگرم برنج به کشور وارد کنند و این واردات بدون حقوق و عوارض است. به گفته او به این ترتیب حجم زیادی برنج به کشور وارد می‌شود که آمار آن از سوی وزارت جهاد کشاورزی ثبت نشده است. از سوی دیگر آمار برنج می‌تواند از مانده‌های سال قبل باشد یعنی ثبت سفارش این میزان برنج مربوط به سال گذشته بوده و در انبارها مانده باشد. او ادامه می‌دهد: آمار گمرک نمی‌تواند اشتباه باشد چون این آمارها بر اساس حساب و کتاب‌های دقیق محاسبه می‌شود و گمرک به‌طور سلیقه‌ای و دلبخواهی این آمار را ارائه نمی‌دهد. این در حالی است که بهشتیان آمار گمرک را به هیچ عنوان اشتباه ندانسته و می‌گوید بی‌حساب و کتاب آمار نمی‌دهیم.
نام:
ايميل:
* نظر:
طراحی و تولید: "ایران سامانه"