كدخبر: ۸۳۱۰
تاريخ انتشار: ۳۰ آبان ۱۳۹۴ - ۰۹:۰۸
send ارسال به دوستان
print نسخه چاپي
توسعه صادرات گیلان؛ از حرف تا عمل
استاندار گیلان چندی پیش بر فراهم کردن شرایط برای فعالیت تولیدکنندگان و صادرکنندگان گیلانی تأکید کرده و گفته بود: هرگونه مانع‌تراشی دستگاه‌های اجرایی برای فعالیت تولیدکنندگان و صادرکنندگان غیرقابل بخشش است.
استاندار گیلان چندی پیش بر فراهم کردن شرایط برای فعالیت تولیدکنندگان و صادرکنندگان گیلانی تأکید کرده و گفته بود: هرگونه مانع‌تراشی دستگاه‌های اجرایی برای فعالیت تولیدکنندگان و صادرکنندگان غیرقابل بخشش است.
به گزارش "لاهیگ" به نقل از "صمت"، محمدعلی نجفی همچنین به لزوم حمایت از صادرکنندگان در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی اشاره کرده و آینده روشنی را برای اقتصاد کشور پس از برداشته شدن تحریم‌ها پیش‌بینی کرد. اثرات مخرب تحریم‌های شدید بین‌المللی بر اقتصاد کشور و به دنبال آن صادرات، بر کسی پوشیده نیست اما نکته تامل‌برانگیز مسائل و مشکلات داخلی هستند که از آنها با عنوان خودتحریمی یاد می‌شود، این بخش از داستان پر از مشکل صادرات، نقطه‌ای است که باید ایستاد و به چرایی آن فکر کرد. صادرات استان گیلان نیز همانند سایر استان‌های کشور در ضربه خوردن از شرایط تحریم‌های خارجی و داخلی مستثنا نبوده و متحمل مشکلاتی شده است. این گزارش برآن است تا هرچند کوتاه به مشکلات صادرات استان گیلان بپردازد.
منوچهر صدفی، رییس اداره بازرگانی خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت گیلان با بیان اینکه مانند سایر استان‌های کشور، میزان ارزش دلاری صادرات از استان گیلان نیز نسبت به سال گذشته حدود ۲۰ درصد کاهش داشته است، به صمت می‌گوید: برخی از سازمان‌ها و ادارات عوارضی را برای صادرات وضع کرده‌اند که در جلسات کارگروه توسعه صادرات این مسائل مطرح شده با حضور استاندار بررسی می‌شود و اگر این عوارض غیرقانونی باشند، تکلیف به برداشته شدن می‌شود.
صدفی همچنین مشکل دیگر را انجام نشدن روال اداری سازمان‌ها در بنادر عنوان کرده و می‌افزاید: اگر دستگاهی نماینده خود را در گمرک مستقر کند، امور صادرکننده سریع‌تر و با هزینه کمتر انجام می‌شود و این نیز در جلسات مطرح می‌شود و از ادارات خواسته می‌شود در صورت امکان نماینده خود را در گمرک مستقر کنند تا نیاز نباشد تاجر و صادرکننده تا مرکز استان بروند و روال انجام کار چند روز به طول انجامد.
رییس اداره بازرگانی خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت گیلان کاهش ارزش روبل (واحد پول روسیه)‌ در برابر دلار را یکی از مشکلات صادرکننده‌های استان مطرح می‌کند زیرا زمانی که ارزش پول کشوری کاهش پیدا کند به ضرر واردات آن کشور و صادرکنندگان ایران است.
وی مقصد صادراتی استان گیلان را کشورهای آسیای میانه در مرحله نخست و سپس عراق و افغانستان برشمرده و اظهار می‌کند: عمده کالاهای صادراتی استان، محصولات غذایی مانند کلوچه و بیسکویت، چای، میوه مانند مرکبات و کیوی، برخی محصولات پتروشیمی و اسپری‌های حشره‌کش، کاشی و سرامیک هستند.
صدفی برخی از مشکلات صادرکنندگان را کلی و همانند سایر استان‌های کشور دانسته و خاطرنشان می‌کند: در برخی موارد هم مشکلات موردی و مربوط به یک صادرکننده خاص و یا یک کالای خاص می‌شود که در کارگروه صادرات مطرح و بررسی می‌شود.

چوب لای چرخ صادرات نگذارند
فعالان بخش خصوصی در زمینه صادرات از جمله کسانی هستند که به طور محسوس با مشکلات تولید و صادرات مواجه بوده‌اند و به قول معروف خاک خورده این میدان هستند.
قاسم رضاییان، رییس اتحادیه صادرکنندگان و بازرگانان گیلان یکی از صادرکنندگان فعال استان است که در شروع صحبت به نظر می‌رسد گلایه بسیاری از برخی مسئولان دارد.
رضاییان با بیان اینکه درباره صادرات مسئولان حرف‌های خوبی می‌زنند و می‌خواهند که صادرات رشد داشته باشد اما در عمل اینگونه نیست، به صمت می‌گوید: البته با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید برخی از مشکلات حل شده است اما یک سری مسائل از قبیل بخشنامه‌های اداری و دستورالعمل‌های غیرکارشناسی از قبل باقیمانده است که باید برطرف شوند.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی رشت در ادامه می‌افزاید: اینکه هر روز قانون جدیدی باشد و از صادرکننده بخواهد از اداره و سازمان جدیدی مجوز بگیرد، چوب لای چرخ صادرات است.
رضاییان به ورود برخی ادارات و سازمان‌ها برای دادن مجوز به صادرات در حالی که تخصصی در این زمینه ندارند، انتقاد کرده و اظهار می‌کند: در بسیاری از موارد دادن یک نامه غیرتخصصی می‌تواند خسارت بسیاری به صادرکننده وارد کند.
سازمان‌ها و ادارات مرتبط باید حامی و یاری‌رسان امر صادرات در استان باشند، نه اینکه با تشدید روند بوروکراسی‌های اداری سد راهی بر صادرات شوند، این را رییس اتحادیه صادرکنندگان و بازرگانان گیلان گفته و ادامه می‌دهد: در گمرکات کشورهای دیگر حتی کشورهای کوچک، مدت زمان ترخیص کالا به ۳ تا ۷ دقیقه می‌رسد در حالی‌که محموله‌های صادراتی ما تا ۳روز به خاطر یک نامه معطل می‌مانند.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی رشت همچنین به یارانه تولید که قرار بود به واحدهای تولیدی صادرات محور اختصاص یابد اما انجام نشد اشاره کرده و خاطرنشان می‌کند: کشورهای مقصد صادراتی جمهوری آذربایجان، روسیه ـ آستراخان، ترکیه و لهستان هستند و صادرکنندگان ما باید با صادرکنندگان کشورهای دیگر از جمله ترکیه رقابت کنند در صورتی که امکاناتی به آنها تعلق نمی‌گیرد و امکان رقابت در بازارهای جهانی از آنان گرفته می‌شود.
وی دوری از شعار دادن و روی آوردن به عمل‌گرایی در زمینه صادرات را خواستار شده و می‌افزاید: چای ایرانی جزو چای‌های برتر دنیا است و اگر در مواردی چای سنواتی به بازار آمده است؛ سازمان‌های مربوط نباید همه را به یک چوب برانند و مخل فعالیت سالم تولیدکنندگان باکیفیت شوند.
رضاییان همچنین به جایزه صادراتی اشاره می‌کند که ۴ سال است به صادرکنندگان تعلق نگرفته و می‌گوید: در ۶ ماهه نخست امسال نسبت به سال گذشته کاهش صادرات داشتیم و یکی از دلایل آن هم کاهش ارزش منات آذربایجان و روبل روسیه است اما امیدواریم در آینده با برداشته شدن تحریم‌ها و باز شدن سوئیفت شرایط بهتر شود.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی رشت مشکل برگشت پول کالای صادر شده و زمان طولانی آن را نیز ذکر کرده و می‌افزاید: اما انتظار این است که زمانی که از خارج تحریم هستیم دیگر دچار خودتحریمی‌های داخل نشویم.
وی همچنین خاطرنشان می‌کند: تقویت صادرات غیرنفتی عمل به سخنان رهبر معظم انقلاب در راستای وابسته نبودن به نفت است که نیازمند همکاری و مساعدت و حمایت سازمان‌های مرتبط است.
توجه به صادرات به گفته صاحب‌نظران در شرایطی که انبارهای واحدهای تولیدی مملو از کالا است و قدرت خرید داخلی مردم نیز کاهش یافته است می‌تواند کشور را از شرایط رکود کنونی نجات دهد و همچنین گامی در راستای تحقق سیاست‌های اقتصاد مقاومتی باشد.
گیلان نیز بر اساس گفته مسئولان استانی در تلاش است که راه‌های پیش روی صادرکنندگان را بیش از پیش هموار کند.
نام:
ايميل:
* نظر:
طراحی و تولید: "ایران سامانه"