كدخبر: ۸۱۱۲
تاريخ انتشار: ۲۹ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۶:۳۷
send ارسال به دوستان
print نسخه چاپي
روحانی همچنان مطلوب‌ترین گزینه اصلاح‌طلبان است
گفت‌وگو با دکتر فیاض زاهد
با شدت گرفتن فعالیت‌های اصلاح‌طلبان برای انتخابات مجلس و زمزمه‌هایی مبنی بر رسیدن آن‌ها به وحدت و اجماع، رقیب نیز بیکار ننشسته و سعی دارد با اختلاف‌افکنی در جبهه اصلاحات و مطرح کردن گزینه عبور اصلاح‌طلبان از روحانی، مانع تحقق ائتلاف اصلاح‌طلبان با اعتدالگرایان شود. موضوعی که فعالان اصلاح‌طلب به انکار آن می‌پردازند و معتقدند هرچند حسن روحانی شخصیت آرمانی اصلاح‌طلبان نیست، اما گزینه‌ای مقبول برای آنان است و در شرایط فعلی، بزرگان جریان اصلاحات نیز بیشترین حمایت را از وی دارند.
به این بهانه، فیاض زاهد از فعالان سیاسی اصلاح‌طلب با "آرمان" به گفت‌وگو نشسته است که در ادامه می‌خوانید.
• ویدا ربانی



• برخی رسانه‌های اصولگرا تلاش دارند القاء كنند كه حسن روحانی به مطالبات اصلاح‌طلبان بی‌توجه است و اصلاح‌طلبان نیز درحال ناامید شدن از دولت یازدهم هستند. نظر شما چیست؟
تكلیف اصلاح‌طلبان از ابتدا با دولت حسن روحانی مشخص بود. اصلاح‌طلبان می‌دانستند كه حسن روحانی نمی‌تواند مطالبات آرمانی و حداكثری اصلاح‌طلبان را برآورده كند و با علم به این حقیقت با تمام وجود و توان از وی حمایت كردند، چون برای اصلاح‌طلبان بیش از هر چیز منافع كشور، حائز اهمیت است. اصلاح‌طلبان بیش از هر مسأله، تغییر وضعیتی كه دولت‌های نهم و دهم ایجاد كرده بودند را در اولویت می‌دانستند. مرتفع كردن مشكلات سیاسی، اقتصادی و بین‌المللی بیش از هر مسأله‌ای ضرورت داشت و بدیهی بود كه با عدم‌ احراز صلاحیت آیت‌ا... هاشمی، حسن روحانی یك گزینه مقبول بود؛ هرچند كه وی شخصیت حداكثری و آرمانی اصلاح‌طلبان به حساب نمی‌آمد. اصلاح‌طلبان نیز از ابتدا تلاش كردند حد پست‌خواهی اجرایی خود را از دولت یازدهم حفظ كنند تا رئیس‌ جمهوری تحت فشار قرار نگیرد و بتواند با آرامش و راحتی كامل متناسب با فضای مورد ارزیابی خود، دولتمردانش را انتخاب كند. امروز نیز چیزی تغییر نكرده است. اصلاح‌طلبان شناخت دقیقی از وضعیت كشور دارند و محدودیت‌های رئیس‌ جمهوری را نیز كاملاً درك می‌كنند. این فضا‌سازی‌ها بیشتر حاصل و پرداخته رقبای اصلاحات در آستانه انتخابات است.

آن‌ها حتی تأكید می‌كنند اصلاح‌طلبان درحال مطرح كردن پروژه عبور از روحانی هستند.
رئیس دولت اصلاحات در پیدا و پنهان از دولت یازدهم و شخص حسن روحانی حمایت جدی و قاطع خود را اعلام كرده است. جریانات اصلاح‌طلب نیز همچنان از حامیان جدی رئیس‌ جمهوری هستند. شاید این انتظار وجود دارد كه حسن روحانی بر وعده‌های انتخاباتی و مطالباتی كه افكار عمومی در زمینه‌های مدنی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی داشته‌اند، از خود جدیت بیشتری نشان دهد. مطرح كردن این مطالبات و پیگیری كردن آن‌ها به معنای گذر کردن از روحانی نیست و حسن روحانی همچنان مطلوب‌ترین گزینه برای اصلاح‌طلبان است.

بنابراین علت این‌که اصولگرایان تلاش می‌كنند القاء كنند اصلاح‌طلبان از عملكرد رئیس‌ جمهوری رضایت ندارند، چیست؟
جریان اصلاح‌طلب جریانی تحول‌خواه و دموكراسی‌طلب است و نقد قدرت یكی از ویژگی‌های این جریان سیاسی است. چه‌بسا در میان اصلاح‌طلبان كسانی نیز باشند كه به حسن روحانی انتقاداتی را وارد بدانند، اما این معطوف به كلیت جریان اصلاح‌طلب نیست. دیدگاه‌های كلیت جریان اصلاح‌طلب را بزرگان آن، احزاب و جریان‌های اصلاح‌طلب و چهره‌های سیاسی مؤثر و شناخته‌ شده و شناسنامه‌دار شكل می‌دهند كه هیچ‌یك از آن‌ها در گذشته و حال گزینه‌ای جز حسن روحانی را مد نظر نداشته‌اند. طبیعی است كه جریان اصولگرا در تلاش خواهد بود فشار روانی و جنگ رسانه‌ای را علیه دولت حسن روحانی تشدید كند.

سعید حجاریان گفته دولت روحانی به‌دنبال نرمالیزاسیون است. البته به این مسأله نیز اشاره کرده كه دولت فعلی بیش از این نیز امكان مانور ندارد و نمی‌تواند دموكراتیزاسیون را دنبال كند. آیا به‌پیش بردن این پروژه می‌تواند رضایت اصلاح‌طلبان را جلب كند؟
البته برخی چهره‌های اصلاح‌طلب معتقدند این‌كه بگوییم روحانی به‌دنبال دموكراتیزاسیون نیست، در واقع بی‌انصافی در حق دولت یازدهم است و این دولت را فراتر از انتظار اصلاح‌طلبان ارزیابی می‌كنند. فكر می‌كنم سعید حجاریان نیز كه چنین اظهار نظری را بیان می‌كند، از ابتدا می‌دانست ظرفیت حسن روحانی و دولتی كه تشكیل می‌دهد، در چه حدی است؟ حسن روحانی فراتر از انتظاراتی كه از وی داشتیم ظاهر شد و می‌توان گفت نظر سعید حجاریان در واقع نظر كلیت جریان اصلاح‌طلبان نیست.

چرا اصولگرایان هر نقدی را كه اصلاح‌طلبان به دولت وارد می‌كنند، به مثابه ناامیدی اصلاح‌طلبان از دولت تلقی می‌کنند؟
به این علت كه جریان اصولگرا چون به‌صورت پادگانی و هماهنگ رفتار می‌كند، این تصور را دارد كه دیگر جریان‌های سیاسی كشور نیز چنین هستند. نه‌تنها حسن روحانی كه ما به رئیس دولت اصلاحات نیز در زمان خودش نقد‌های جدی وارد می‌كردیم و ایشان نیز از نقد مصون نبود. در عین حال برای حمایت از وی حاضر به هر فداكاری بودیم. در جریان بزرگ اصلاح‌طلب نیز چه‌بسا احزاب و چهره‌هایی باشند كه به آقای روحانی خرده بگیرند. رئیس‌ جمهوری معصوم نیست. ایشان یك چهره سیاسی زمینی است و هركس كه كارهای زمینی انجام می‌دهد، قابل نقد است؛ اما معنای این حرف به هیچ عنوان گذر از روحانی نیست.

• روزنامه آرمان، شماره 2857، 29 شهریور 1394
نام:
ايميل:
* نظر:
طراحی و تولید: "ایران سامانه"