كدخبر: ۸۰۱۰
تاريخ انتشار: ۰۹ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۲:۴۴
send ارسال به دوستان
print نسخه چاپي
برداشت‌های غیرقانونی از جنگل‌ها با استفاده از رانت و نفوذ در دستگاه‌های دولتی + جوابیه
عضو هیأت رئیسه فراکسیون محیط زیست و توسعه پایدار مجلس شورای اسلامی گفت: در همه جای دنیا از جنگل به‌عنوان یک موقعیت اقتصادی استفاده می‌کنند، اما در کشور ما با بی‌توجهی نسبت به این مهم،‌ شاهد از بین رفتن جنگل‌ها هستیم.
عضو هیأت رئیسه فراکسیون محیط زیست و توسعه پایدار مجلس شورای اسلامی با انتقاد از برداشت‌های غیرقانونی از جنگل‌ها گفت: واقعیت آن است که عده‌ای با استفاده از رانت و نفوذ در دستگاه‌های دولتی اقدام به برداشت‌های غیرقانونی از جنگل‌ها می‌کنند؛ این درحالی است که هیچ نهادی از فعالیت غیرقانونی آن‌ها جلوگیری نمی‌کند.
مهرداد بائوج لاهوتی در گفت‌وگو با خبرگزاری خانه ملت با تأکید بر ضرورت حفظ و نگهداری جنگل‌ها افزود: امروزه برداشت‌های غیرقانونی زیادی از جنگل‌ها صورت می‌گیرد؛ درحالی که ضروری است این وضعیت مدیریت شده و برخورد قاطعی با متخلفان انجام شود.
وی ادامه داد: در همه جای دنیا از جنگل به‌عنوان یک موقعیت اقتصادی استفاده می‌کنند، اما در کشور ما با بی‌توجهی نسبت به این مهم،‌ شاهد از بین رفتن جنگل‌ها هستیم.
نماینده مردم لنگرود در مجلس شورای اسلامی با بیان این‌که امروزه برداشت‌ها و تهاجم غیرقانونی از جنگل صورت می‌گیرد، تصریح کرد:‌ در این زمینه خلاء قانونی وجود ندارد؛ زیرا در قانون اشاره شده که اگر فردی مجبور به قطع یک درخت باشد، مکلف است 10 درخت در جای دیگر بکارد. همچنین با توجه به این‌که درخت موجودی زنده است، لذا از بین بردن آن جرم حبس یا پرداخت جرائم مالی دارد.
بائوج لاهوتی یادآور شد: به‌نظر می‌رسد برای جلوگیری از برداشت جنگل‌ها باید قانون به‌درستی اجرا شده و نظارت دقیقی نیز بر آن صورت گیرد؛ چرا که در این زمینه نقص قانون وجود ندارد.
وی تأکید کرد: عده‌ای با استفاده از رانت و نفوذ در دستگاه‌های دولتی اقدام به برداشت‌های غیرقانونی از جنگل‌ها می‌کنند؛ این درحالی است که هیچ نهادی از فعالیت غیرقانونی آن‌ها جلوگیری نمی‌کند، چرا که نظارتی در این‌خصوص وجود ندارد.
عضو هیأت رئیسه فراکسیون محیط زیست و توسعه پایدار مجلس شورای اسلامی گفت: سیل اخیر در استان مازندران به جهت از بین بردن جنگل‌ها و برداشت‌های غیرقانونی از آن رخ داد؛ چرا که در زمان بارش باران این جنگل‌ها هستند که می توانند تا حد زیادی از وقوع سیل جلوگیری کنند، درحالی که در کشورمان بخش زیادی از جنگل‌ها از بین رفته است.

جوابیه روابط عمومی سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور
بسمه تعالی
ابتدا بر خود لازم می‌دانیم از عنایات نمایندگان محترم مردم در خانه ملت سپاسگزاری نماییم که تا این میزان نسبت به اهمیت حیاتی منابع طبیعی، به‌ویژه جنگل‌ها حساسیت دارند و نکاتی را در راستای تعالی و اهداف پیش روی این سازمان گوشزد می‌نمایند؛ اما این انتظار می‌رفت [که] نماینده محترم شهرستان لنگرود برای مصداق گفته‌های خود به آدرس و نمونه‌هایی از آن اشاره می‌کردند که چه کسانی یا چه مجریانی در طرح‌های جنگلداری با استفاده از رانت و نفوذ دستگاه‌ها به بهره‌برداری از جنگل‌های شمال پرداخته‌اند، تا این سازمان با قاطعیت کامل با متخلفین برخورد نماید.
اما آن‌چه مسلم است، حفاظت، احیاء، اصلاح، توسعه و بهره‌برداری پایدار از جنگل‌های شمال کشور بر اساس قوانین و مقررات صورت می‌گیرد. بر این اساس، مدیریت و اجرای طرح‌های جنگلداری در چارچوب اصل 44 قانون اساسی و طبق مقررات مربوطه از طریق تشریفات آگهی مزایده به مجریان واگذار می‌شود.
لازم به یادآوری است، عملیات مربوط به برش‌ها در جنگل در چارچوب اجرای طرح‌های جنگلداری معطوف به پرورش جنگل و استقرار زادآوری می‌باشد. تا قبل از سال 1393، نزدیک به 80 درصد برداشت از جنگل‌های شمال کشور در چارچوب اجرای طرح‌های جنگلداری منحصراً از درختان ریشه‌کن، معیوب، اصلاحی، بهداشتی، احیایی و بعضاً ناشی از اجرای طرح‌های عمرانی در سطوح ملی و منطقه‌ای، از قبیل سدسازی، را مسیر عبور برق، آب، گاز و ... بوده و پس از مصوبه شماره 160332/ت هـ مورخ 1393.10.16 هیأت محترم وزیران با عنوان "برنامه بهینه‌سازی پایش، حفظ، بهره‌برداری و مدیریت جنگل‌های شمال کشور"، سازمان جنگل‌ها صرفاً نسبت به نشانه‌گذاری درختان آسیب دیده (شکسته، افتاده، ریشه‌کن، آفت زده) جهت بهره‌برداری و عملیات پرورشی اقدام نموده است.
همچنین درآمدهای ناشی از اجرای طرح‌های جنگلداری به دو بخش تقسیم می‌گردد که بخشی از آن تحت عنوان "تعهدات (حفاظت، احیاء، بازسازی و پرورش جنگل)" توسط مجریان طرح‌های جنگلداری در محدوده طرح بر اساس مندرجات و مصوبات کتابچه با نظارت سازمان هزینه می‌شود و بخش دیگر تحت عنوان "عواید بهره مالکانه و عوارض" به حساب خزانه‌داری کل واریز می‌گردد.
بر اساس ارزیابی‌های کمی و به‌دلیل اعمال مدیریت فنی و علمی، وسعت جنگل‌های شمال کشور از 1847886 هکتار در عکس‌برداری سال 1373 به 1939494 هکتار در سال 1386 افزایش یافته و به‌عبارتی، برابر 91608 هکتار معادل 4.95 درصد ارتقاء سطح داشته است. مضافاً این‌که بر اساس مطالعات ارزیابی کیفی جنگل‌های شمال کشور، تعداد درختان از 281400000 اصله در سال 1376 به 295647000 اصله در سال 1386، یعنی معادل 5 درصد و حجم درختان از 391000000 مترمکعب در سال 1376 به 393788000 مترمکعب در سال 1386، یعنی 2778000 مترمکعب، یعنی معادل 0.7 درصد افزایش داشته است.
درخصوص سیل اخیر استان مازندران در حوزه‌های آبخیز چالوس و سوادکوه، بررسی شواهد و آثار به‌جا مانده نشان می‌دهد که منشاء حرکت سیلاب خارج از زون جنگل و از مراتع بوده است و ارتباطی به تخریب و قطع درخت نداشته است.
در پایان یک بار دیگر از آقای لاهوتی ـ نماینده محترم شهرستان لنگرود در مجلس شورای اسلامی ـ و سایر نمایندگان دلسوز به منابع طبیعی کشور تشکر می‌کنیم و سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور همواره ضمن طلب یاری برای حل مشکلات موجود منابع طبیعی کشور، آمادگی خود را درخصوص هرگونه برخورد با تخلفات احتمالی و یا دریافت هرگونه راهکار و پیشنهادات سازنده اعلام می‌نماید.

محسن نقی‌لو
مدیرکل روابط عمومی و امور بین‌الملل سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور
2 شهریور 1394
نام:
ايميل:
* نظر:
طراحی و تولید: "ایران سامانه"