كدخبر: ۷۹۲۳
تاريخ انتشار: ۲۳ خرداد ۱۳۹۴ - ۰۸:۵۸
send ارسال به دوستان
print نسخه چاپي
سود ٥٠ میلیارد تومانی دست‌های پنهان
چای فاسد با بسته‌بندی ایرانی
هر دم از این باغ بری می‌رسد... این‌بار چای‌های فاسد وارد بازار شده‌اند. چند وقتی است که مقادیر زیادی چای تاریخ‌ گذشته تحت‌ عنوان "چای سنواتی" وارد بازار شده است.
هر دم از این باغ بری می‌رسد... این‌بار چای‌های فاسد وارد بازار شده‌اند. چند وقتی است که مقادیر زیادی چای تاریخ‌ گذشته تحت‌ عنوان "چای سنواتی" وارد بازار شده است. بیش از ١٥ سال است که این چای‌های فاسد در انبارها نگهداری می‌شدند. اگرچه طبق قانون و مصوبه مربوطه این چای‌ها باید معدوم یا از کشور خارج می‌شدند، اما دست‌های پنهانی از این آب گل‌آلود برای خود بازار پرسودی درست کرده‌اند.
به گزارش "لاهیگ" به نقل از "شرق"، بازار چای این‌بار به‌دست رانت‌خواران و مافیایی افتاده که از چای‌های فاسد و تاریخ‌ گذشته برای خود کرور کرور پول درمی‌آوردند؛ پولی کثیف. انگار دیگر در این دوره و زمانه پول‌های کثیف بیشتر از جان انسان‌ها ارزش پیدا کرده است. باغات چای در ایران رها شده و برخی از چای‌های فاسد درآمد کسب می‌کنند. ماجرای چای سنواتی حتی به موضوعی برای تحقیق‌ و تفحص مجلسی‌ها تبدیل شده؛ پای وزیر جهاد کشاورزی را هم به مجلس باز کرده، اما مقصران این ماجرا سکوتی معنادار کرده‌اند.
سخنگوی کمیسیون کشاورزی مجلس مقصر ورود چای سنواتی را سازمان چای کشور عنوان کرده؛ این سازمان چای سنواتی را به قیمت ناچیزی خریداری کرده؛ اگرچه قرار بر این بوده که این چای معدوم یا به مصارف غیرشرب برسد، اما مقادیر زیادی از این چای وارد بازار توزیع و مصرف شده است.
رئیس اتحادیه چایکاران در گفت‌وگو با "شرق" درباره چای فاسد سنواتی گفت: چای سنواتی از خارج به ایران نیامده، بلکه قرار بود این چای‌های فاسدی که بیش از ١٥ سال است در انبارهای داخلی نگه داشته شدند، معدوم یا از کشور خارج شوند؛ اما متأسفانه از دو سال پیش، بخش زیادی از این چای‌های فاسد و غیرقابل‌استفاده وارد بازار شدند.
ایرج هوسمی افزود: از دو سال پیش ٥٠ تن از این چای‌های فاسد توسط سازمان تعاون روستایی به‌ فروش رسید تا که این‌ها از مملکت خارج شود؛ قرار بود از انبار تا مرز مراقبت‌های لازم انجام شود، اما متأسفانه به‌جای این‌که این چای از کشور خارج شود، در مرز‌ها بسته‌بندی و دور از چشم سازمان چای، وارد بازار شد.
وی ضمن بیان این‌که برخی با تقلب و استفاده از رانت، این چای‌های فاسد را در مرزها بسته‌بندی و به نام چای تولید سال آن را وارد بازار کردند، گفت: این حرکت به چایکاران و تولید‌کنندگان چای لطمه زیادی وارد کرده است. بنابراین باید انبارها مهر و موم شوند تا ذره‌ای از این چای در فصل تولید چای، یعنی تا مهر ماه وارد بازار نشود.
به‌گفته
رئیس اتحادیه چایکاران، مصرف سالانه چای در کشور ١٥٠ هزار تن است، اما هم‌اینک ما می‌توانیم ١٢ هزار و ٥٠٠ تن چای تولید کنیم. این درحالی است که در سال 1377 توان تولید ٧٠ هزار تن چای وجود داشت، اما متأسفانه به‌دلیل حمایت‌ نکردن دولت‌ها از چایکاران، تولید چای در کشور با افت مواجه شد، به‌طوری‌ که قسمت اعظم تولیدات از بین رفت.
هوسمی دلیل اصلی زیان چایکاران را قیمت‌گذاری نامناسب چای عنوان کرد و در واکنش به این پرسش که هم‌اکنون چه میزان چای سنواتی در بازار وجود دارد، افزود: آمار دقیق آن در دست مراجع دیگر است، چون آن‌ها دست‌اندرکار بودند و می‌توانند بگویند چه میزان با بسته‌بندی وارد بازار شده و چه مقدار در انبار است؟
البته چند باری طرح تحقیق‌ و تفحص از چای سنواتی مطرح شده که به‌ گفته هوسمی، نتیجه‌ای ‌نداده است.
سخنگوی کمیسیون کشاورزی مجلس در گفت‌وگو با "تسنیم" باز هم خبر از تحقیق و تفحص از چای سنواتی می‌دهد که هوسمی واکنشی مشابه به آن نشان داد: باید مقصر این جریان مشخص شود؛ مقصر هم کسانی هستند که در این سال‌ها این چای‌ها را در موعد مقرر به بازار نفرستادند و در انبار نگه داشتند.
عباس پاپی‌زاده در عین‌حال گفت: باید سازمان چای و وزارت جهاد کشاورزی توضیح دهند تا معلوم شود مقصر این جریانات کیست؟
رئیس اتحادیه چایکاران درخصوص خریداران چای سنواتی نیز گفت: خریدار بخش خصوصی است که این چای‌ها را از بخش دولتی خریداری کرده که بدون آن‌که مارک و برند مشخصی داشته باشد، این چای‌ها را وارد بازار کرده و از این طریق بیش از ٥٠ میلیارد تومان سود کسب کرده است. به‌ هرحال مافیای چای از طریق سازمان‌های اداری در بازار نفوذ کرده است.
هوسمی همچنین با اشاره به واردات ١١٠ هزار تن چای از خارج به ایران گفت: درست است که هم‌اکنون تولید چای در ایران کم است؛ اما اگر دولت چایکاران را مورد حمایت قرار دهد، ما می‌توانیم به‌راحتی تولید را افزایش دهیم و دیگر نیازی به صرف میلیاردها تومان برای واردات چای نیست.
به‌ گفته وی، هم‌اکنون از ٣٤ هزار هکتار باغات چای در کشور، ٢٠ هزار از باغات چای رها شده و تنها مخروبه‌ای از باغات چای باقی مانده است.
نام:
ايميل:
* نظر:
طراحی و تولید: "ایران سامانه"