كدخبر: ۷۹۱۳
تاريخ انتشار: ۱۶ خرداد ۱۳۹۴ - ۰۸:۴۰
send ارسال به دوستان
print نسخه چاپي
پیامد اجرای ناکارآمد "ممنوعیت ثبت سفارش" پدیدار شد:
گسترش قاچاق برنج
بعد از ناکارآمدی سیاست‌ها برای جلوگیری از واردات بی‌رویه، معاون وزیر جهاد کشاورزی از تلاش این وزارتخانه برای سهمیه‌ای شدن ثبت سفارش و واردات محصولات اساسی کشاورزی در سال 1394 خبر داد.
با وجود اینکه حدود یک سال از ممنوع شدن ثبت سفارش واردات برنج می‌گذرد و تعرفه آن نیز طی همین مدت ثابت مانده است، در ماه نخست امسال بیش از 45 هزار تن برنج به کشور وارد شد که البته مربوط به ثبت ‌سفارش‌های قبل بوده و نسبت به مدت مشابه سال گذشته نصف شده است.
به گزارش "لاهیگ" به نقل از "جهان صنعت"، اگر این آمار را در بازه دو ماهه ابتدای سال بررسی کنیم، میزان واردات برنج قانونی از طریق ثبت سفارش‌های قبلی به 149 هزار تن می‌رسد.
باوجود این بی‌نظمی در واردات برنج مسوولان وزارت کشاورزی معتقدند محدودیت در ثبت سفارش موجب تعدیل و کنترل بازار شده است. محمود حجتی، وزیر کشاورزی و معاونانش او بارها تاکید کرده‌اند که ذخایر کافی برنج کشور را از واردات بی نیاز کرده است و از طرف دیگر اعلام کرده‌اند که طی ماه‌های آینده نیازی به واردات نداریم. با این حال طی یک سال گذشته باز هم شاهد مازاد واردات برنج و گسترش قاچاق این کالای اساسی بوده‌ایم.

سهمیه‌بندی واردات محصولات اساسی کشاورزی
بعد از ناکارآمدی سیاست‌ها برای جلوگیری از واردات بی‌رویه، معاون وزیر جهاد کشاورزی از تلاش این وزارتخانه برای سهمیه‌ای شدن ثبت سفارش و واردات محصولات اساسی کشاورزی در سال 1394 خبر داد و گفت: این اقدام به منظور جلوگیری از واردات بی‌رویه این اقلام انجام خواهد شد. عباس کشاورز پیش از این گفته بود: درصدد هستیم از سال 94 به گونه‌ای برنامه ریزی کنیم تا ثبت سفارش و واردات محصولات اساسی کشاورزی مانند برنج، شکر و... به اندازه نیاز داخلی و با در نظر گرفتن میزان تولید داخلی، سهمیه‌بندی شود تا دیگر شاهد ادامه واردات این محصولات به کشور حتی پس از اعلام ممنوعیت نباشیم. البته پیش از این نیز یکی از مسوولان وزارت جهاد کشاورزی از بررسی تغییر سیاست واردات برنج و احتمال سهمیه‌ای شدن آن در سال آینده خبر داه بود اما تاکنون خبری از اعمال این سیاست‌ها نشده است.
در این زمینه دبیر انجمن واردکنندگان برنج در این زمینه عقیده دارد که بعد از محدود شدن ثبت سفارش برنج، ورود غیرقانونی و قاچاق آن از سال گذشته آغاز شده و در اردیبهشت‌ماه امسال گسترش یافته است به طوری که تنها در این ماه 30 هزار تن برنج به صورت قاچاق به کشور آمده و این وضعیت در خردادماه نیز ادامه دارد.

100 هزار تن برنج دیگر در تیر ماه وارد می‌شود
مسیح کشاورز در گفت‌وگو با تسنیم گفته است: نامه‌ای در خصوص افزایش قاچاق برنج در اختیار معاون اول رییس‌جمهور قرار گرفته و شرایط موجود شرح داده است تا به نحوی از واردات غیر قانونی برنج به کشور که هیچ‌گونه نظارتی بر آن وجود ندارد جلوگیری به عمل آید.
وی با بیان اینکه دوگونه ثبت سفارش برنج در کشور وجود دارد، گفت: در صورتی که برای ثبت سفارش مورد نظر ال‌سی باز شده باشد، 18 ماه فرصت واردات دارد در غیر این صورت ظرف مدت شش ماه باید به کشور آید و بر خلاف ادعاها، ثبت سفارش‌های برنج مانند چک سفیدامضا نیست.
دبیر انجمن واردکنندگان برنج با بیان اینکه اظهارنظرها درخصوص واردات برنج دقیق نیست، ادامه داد: معاون زراعت وزارت جهاد کشاورزی اخیرا در خبری که در سامانه اطلاع‌رسانی این وزارتخانه نیز منتشر شده، ممنوعیت ثبت سفارش برنج را اسفندماه سال گذشته اعلام کرده‌اند در حالی این ممنوعیت از آبان‌ماه سال گذشته برقراراست.
وی یادآورشد: از 149 هزار تن برنج وارداتی سال‌جاری تنها 70 هزار تن آن مربوط به بخش‌خصوصی بوده و مابقی آن توسط دولت و برای تامین ذخیره احتیاطی خود وارد شده است. وی درباره واردات برنج توسط بانک‌ها نیز گفت: بعد از انتشار خبر واردات برنج توسط شرکت‌های وابسته به بانک‌ها توسط خبرگزاری تسنیم، این شرکت‌ها برای خروج سرمایه خود از این بازار به تکاپو افتاده‌اند. کشاورز در پایان اظهار داشت: به دلیل اینکه شرکت‌های وابسته به بانک‌ها با اسامی متفاوتی تقاضای خود را برای ثبت سفارش برنج ثبت می‌کنند، وزارت جهاد کشاورزی به راحتی قادر به تشخیص آنها نیست و تقاضای مضاعفی به بازار تحمیل می‌کنند.

ممنوعیت بی‌اثر ثبت سفارش برنج
همچنین دبیر انجمن تولیدکنندگان برنج ایران نیز در این باره گفت: در سال 93 با توجه به ثبت سفارش‌های موجود 910 هزار تن برنج وارد شد. جمیل علیزاده شایق اظهار داشت: بر اساس توافقات انجام شده قرار بر این بود که این رقم (910 هزار تن) برای کسری سال 94 مورد استفاده قرار گیرد و دیگر شاهد واردات در این سال نباشیم اما این توافق زیر پا گذاشته شد. وی با اشاره به اینکه، علاوه بر اختلاف نظر بین وزارت صنعت و کشاورزی این تناقضات در بدنه وزارت جهاد کشاورزی نیز نمایان شده است، افزود: به تازگی وزیر با یک چرخش اعلام کرده که برای تامین کسری برنج در سال‌جاری نیز باید واردات داشت، درحالی که معاون زراعت بر ممنوعیت واردات تاکید دارد. شایق با تاکید براینکه در سال جدید نباید واردات برنج انجام می‌شد، گفت: با وجود ممنوعیت واردات برنج در سال‌جاری، این محصول با تمدید شدن ثبت سفارشات سال‌های گذشته به کشور آمد و ممنوعیت واردات عملا بی‌اثر شد.
نام:
ايميل:
* نظر:
طراحی و تولید: "ایران سامانه"