كدخبر: ۷۹۰۰
تاريخ انتشار: ۳۰ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۲:۰۱
send ارسال به دوستان
print نسخه چاپي
استاد دانشگاه:
عربستان سعودی در پیشبرد دیدگاه‌ها و ایدئولوژی‌اش برای آینده خاورمیانه شکست خورده است
دکتر مجید استوار گفت: کمبود منابع پزشکی، دارویی، غذایی، آب و قطع ارتباط هوایی کشور یمن با جهان هیچ‌گونه توجیه اخلاقی، انسانی و اسلامی ندارد و شرمساری مدعیان اسلام دروغین را در پیشگاه تاریخ به‌دنبال خواهد داشت.
استاد علوم سیاسی دانشگاه با اشاره به وضعیت سیاسی کشور عربستان سعودی و ارتباط آن با وهابیت گفت: ریشه‌های تاریخی ائتلاف سعودی ـ وهابی به قرن هجدهم باز می‌گردد؛ یعنی زمانی که محمد ابن عبدالوهاب (1792-1703) ـ بنیانگذار مکتب وهابی ـ با سعودی‌ها متحد شد و هر دو طرف به‌خاطر منافع مذهبی و سیاسی‌، نفوذشان در منطقه نجد و حجاز را گسترش دادند.
به گزارش "لاهیگ"، دکتر مجید استوار در گفت‌وگو با "اعتدال شرق"، اظهار کرد: آل ‌سعود از زمان به قدرت رسیدن و ایجاد یک کشور واحد در سال ۱۹۳۲ در بستری از شرایط قومی و قبیله‌ای و به‌منظور حفظ جایگاه و تداوم قدرت خود، از تشکیلات وهابیت حمایت کرد. به واقع در میدان سیاسی داخلی، حکومت عربستان با مکتب وهابی ـ سلفی ارتباطی تنگاتنگ دارد و بخش‌های سیاسی و دینی آن غیرقابل تفکیک‌اند.
وی افزود: در میدان سیاسی بین‌المللی نیز ایالات متحده از عربستان حمایت همه‌جانبه می‌کند و با توجه به شرایط بحرانی خاورمیانه، آمریکایی‌ها مراقب‌اند که روابط‌شان را با عربستان سعودی در سطحی عالی حفظ کنند.
این استاد علوم سیاسی دانشگاه با اشاره به این‌که آمریکا به دلایل متعدد، تداوم اتحاد استراتژیک با عربستان سعودی را همچنان اولویت اول در سیاست خاورمیانه‌ای خود درنظر گرفته است، اضافه کرد: منابع مالی عربستان سعودی قدرت مانور فراوانی را برای تصمیم‌گیرندگان در این سرزمین به‌وجود آورده است. تولید بیش از ۱۰ میلیون بشکه نفت در روز و حتی قابلیت افزایش تولید بیش از آن، برگ برنده‌ای را در اختیار این کشور قرار داده تا با توزیع رانت نفتی، از دوستان خود حمایت کرده و دشمنان را وابسته به خود نماید.
استوار خاطرنشان کرد: عربستان سعودی در پیشبرد دیدگاه‌ها و ایدئولوژی‌اش برای آینده خاورمیانه شکست خورده است؛ چرا که عربستان به‌دنبال ترویج ترس درباره مقاصد و پتانسیل‌های ایران در خلیج فارس است. این درحالی است که اقدامات سعودی‌ها درباره اسلام شیعه، منبع اصلی خصومت‌های فرقه‌ای و دشمنی‌هاست. از این نظر، حملات و دخالت‌های خارجی این کشور نشانه ترس و استیصال آن نیز هست.
وی ادامه داد: آمریکایی‌ها اشتباهات فاحشی را در ارزیابی قدرت منطقه‌ای عربستان به نمایش گذاشته‌اند و اساساً با توجه به سیاست خارجی اوباما، امید کمی وجود دارد که رادیکالیسم اسلامی در خاورمیانه به این زودی‌ها به پایان برسد.
استاد علوم سیاسی دانشگاه گفت: منطق و عقل می‌گوید که واشینگتن باید به‌طور صریح با عربستان سعودی بر سر خطرات ایدئولوژی سلفی‌گری بر جوامع اسلامی و غربی گفت‌وگو کند و حکومت عربستان را به کنار گذاشتن ایدئولوژی بنیادی خود که مبنایی برای مشروعیت حکومتش هم هست، ترغیب نماید.
استوار افزود: هم‌اکنون خانواده سلطنتی با اتحادی فراگیر با نظام مذهبی وهابی هرگونه اصلاح و تغییر را در موقعیت داخلی و منطقه‌ای با خشونت عریان پاسخ می‌دهند.
وی تصریح کرد: ظاهراً دولت اوباما هم مانند دولت‌های پیشین آمریکا، کم و بیش به قدرت بالقوه فشارهایی که می‌تواند به پادشاهی عربستان بیاورد، آگاه شده است. اما به سبب منافع متنوع، علاقه‌ای به انجام آن ندارد. با این حال دیگر نمی‌توان ارتباط خطرناک مکاتب مختلف سلفی‌گری برای اسلام و جهان عرب را انکار کرد. سوریه و عراق طی چند سال اخیر مثال‌های خوبی در گسترش دیدگاه‌های افراطی سلفی‌ها بوده است.
استاد علوم سیاسی دانشگاه اضافه کرد: سیاست عربستان سعودی در بهترین حالت، سیاستی ارتجاعی، واپس‌گرا و ضد انقلابی است که به‌دنبال حفظ وضع موجود است؛ رویکردهایی که در جهان مدرن، طرفدار کمی دارد.
استوار رویکرد حفظ وضع موجود را موجب حملات نظامی عربستان به یمن و کشته شدن مردم و افراد غیرنظامی و نابودی زیرساخت‌های این کشور دانست و گفت: کمبود منابع پزشکی، دارویی، غذایی، آب و قطع ارتباط هوایی کشور یمن با جهان هیچ‌گونه توجیه اخلاقی، انسانی و اسلامی ندارد و شرمساری مدعیان اسلام دروغین را در پیشگاه تاریخ به‌دنبال خواهد داشت.
نام:
ايميل:
* نظر:
طراحی و تولید: "ایران سامانه"