كدخبر: ۷۸۹۶
تاريخ انتشار: ۲۸ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۰۸:۳۹
send ارسال به دوستان
print نسخه چاپي
شائبه تهاتر نفت ایران در مقابل چای سریلانكا
واردات چای شتاب می‌گیرد!
با تهاتر نفت در مقابل چای، به‌زودی سیل چای سریلانكایی به كشور سرازیر می‌شود و در مقابل، تولیدكنندگان چای در سریلانكا نفس راحتی خواهند كشید؛ چون به‌زودی طلب‌شان را از ایران دریافت می‌كنند!
نفت در مقابل چای. چایكاران ایرانی باید آماده شلیك تیر خلاص بر پیكر نهال چای ایرانی باشند. سریلانكایی‌ها با مقامات آمریكایی مذاكره كرده‌اند و قرار است سریلانكا طلب وصول نشده‌اش بابت فروش چای به ایران را كه به‌خاطر تحریم‌های بانكی، امكان جابه‌جایی آن وجود نداشته، با تهاتر جبران كند.
به گزارش "لاهیگ" به نقل از "تعادل"، با تهاتر نفت در مقابل چای، به‌زودی سیل چای سریلانكایی به كشور سرازیر می‌شود و در مقابل، تولیدكنندگان چای در سریلانكا نفس راحتی خواهند كشید؛ چون به‌زودی طلب‌شان را از ایران دریافت می‌كنند!
یافتن كسی از میان ایرانی‌ها كه بگوید اهل چای نیست، كار سختی است و همین نشان می‌دهد كه چای چه جایگاهی نزد ایرانی‌ها دارد. با این حال آمارهای اعلامی در مورد میزان تولید چای داخلی، با هم در تضاد‌ند.
نائب‌ رئیس انجمن تولیدكنندگان چای ایران در گفت‌وگو با "تعادل" از تولید سالانه كمتر از 10 هزار تن چای در كشور خبر داد. این درحالی است كه آمارهای جهانی نشان می‌دهند كه ایران با تولید سالانه 160 هزار تن چای، در ردیف 10 كشور اول تولید‌كننده چای قرار دارد. با این حال در یك چیز نمی‌توان شك كرد؛ چای ایرانی دارد مسیر نابودی و حذف را می‌پیماید.
قاسم رضائیان معتقد است تهاتر نفت در برابر چای نباید چندان تعجب‌برانگیز باشد؛ ‌چرا كه حتی در سخت‌ترین شرایط هم واردات چای خارجی به كشور قطع نشده است.
وی از حساب و كتاب دقیق "مافیای واردات" هم سخن گفت: مافیای واردات حساب و كتاب دقیقی دارد و به همین دلیل است كه نباید از شنیدن خبر تهاتر نفت در مقابل چای تعجب كرد. این‌ها آدم‌های ناآگاه و بی‌سوادی هستند كه چیزی از چای نمی‌دانند و در مجلس و جاهای دیگر مشاوره می‌دهند و وضعیت چای را از این‌كه هست، بدتر می‌كنند.
این تولیدکننده چای دل پری داشت و بیش از آن‌كه من بپرسم، او می‌گفت: من فقط می‌توانم یك سئوال از این مافیا بپرسم و آن این‌كه در كشوری كه ما هیچ‌ وقت نتوانسته‌ایم بیش از یك‌ چهارم مصرف چای‌مان را تولید كنیم و همیشه دست‌مان برای واردات باز بوده است، چطور 200 هزار تن چای به اصطلاح سنواتی در انبارها مانده است؟

تضعیف صنعت چای سریلانكا به‌خاطر ایران
پایگاه خبری "ساندی‌ تایمز" چندی پیش نوشت: آمریكا موافقت كرده طی چند ماه آینده راه‌ حلی برای پرداخت مستقیم پول صادرات چای سریلانكا به ایران بیابد.
مقامات وزارت كشاورزی سریلانكا در جریان گفت‌وگوها بین اندرو مان ـ كاردار سفارت آمریكا در كلمبو ـ نگرانی خود از تضعیف صنعت چای این كشور را به‌دلیل ناتوانی از دریافت پول چای صادراتی به ایران ابراز كردند.
این موضوع همچنین در جریان سفر اخیر جان كری ـ وزیر امور خارجه آمریكا ـ به كلمبو نیز مطرح شد و هیأت آمریكایی اعلام كرد كه راه‌ حلی برای این مشكل خواهد یافت.
در ماه‌های اخیر تنش در روابط ایران و آمریكا كاهش یافته و این امكان وجود دارد كه موضوع صادرات چای سریلانكا به ایران مورد توجه قرار گیرد. سریلانكا در سال 2012 با صدور 38 هزار و 125 تن چای به ایران، 54 درصد از بازار چای این كشور را به خود اختصاص داده بود. این رقم در سال 2014، 22 درصد كاهش یافت و به 29 هزار و 260 تن رسید كه عمدتاً ناشی از تأخیر در پرداخت پول چای صادراتی بود. میزان صادرات چای سریلانكا به ایران در سال 2013 نیز 38 هزار و 416 تن بود.
در حال حاضر ایران دومین بازار بزرگ چای سریلانكا محسوب می‌شود كه 14 درصد كل صادرات چای این كشور را به خود اختصاص داده است. ایران 48 درصد از كل 80 هزار تن چای وارداتی‌اش را از كلمبو خریداری می‌كند.
هرچند تحریم‌ها شامل صادرات چای به ایران نمی‌شود، اما مؤسسات مالی در ایران كه تحت تحریم قرار دارند، نمی‌توانند به‌طور مستقیم به بانك‌های سریلانكا پول انتقال دهند.
در حال حاضر صادر‌كنندگان چای سریلانكا به ایران از طریق كشورهای دیگر نظیر هند، دوبی و برخی كشورهای غربی پول خود را دریافت می‌كنند.
یکی از مسئولان هیأت چای سریلانكا گفت: سریلانكا خواستار به‌دست آوردن امتیازات مستقیم تجاری با ایران است؛ اما از آن‌جایی كه سریلانكا نمی‌تواند از ایران نفت وارد كند، امكان انجام مبادلات تجاری دوجانبه وجود ندارد.
آنورا سیریواردنا خاطرنشان كرد: هند از ایران نفت می‌خرد و در نتیجه آن‌ها قادرند سازوكاری برای دریافت پول چای صادراتی خود ایجاد كنند.

سریلانكایی‌ها آستین بالا زدند
در تحولی جدید، صادركنندگان چای سریلانكا نسبت به مداخله دولت آمریكا برای ایجاد یك سازوكار در تسویه پرداخت‌های چای صادراتی این كشور به ایران، امیدوارتر شده‌اند.
به گزارش خبرگزاری فارس، رئیس اتحادیه
صادركنندگان چای سریلانكا گفت: این احتمال وجود دارد كه آمریكا با توافقنامه‌‌ای مبنی‌ بر تهاتر چای در برابر نفت ایران موافقت كند.
روهان فرناندو افزود: ما بسیار خوشبین هستیم كه آمریكا در زمینه انجام مبادلات سریلانكا و ایران برای صادرات چای به این كشور و تسویه به دلار مداخله كند. تحریم‌ها سبب شده است تا واردكنندگان ایرانی چای نتوانند با دلار معاملات خود را انجام دهند.
وی همچنین گفت: سفر اخیر جان كری ـ وزیر امور خارجه آمریكا ـ به سریلانكا، تأثیر مثبتی بر تجارت با ایران دارد. به‌دنبال نشست این اتحادیه با وزیر دارایی در ماه مارس، دولت سریلانكا مذاكراتی با سفارت آمریكا در كلمبو داشته است.
فرناندو توضیح داد كه در حال حاضر به‌علت عدم توانایی بانك‌های ایرانی برای انجام مبادلات به دلار، ترتیب دادن تجارت چای با ایران دشوار است و خریداران ایرانی مجبورند تا برای پرداخت به صادركنندگان سریلانكایی، از جاهای دیگر دلار فراهم كنند.
به گفته وی، این احتمال وجود دارد كه آمریكا با توافقنامه‌‌ای مبنی‌ بر تهاتر چای، در برابر نفت ایران موافقت كند.
"تعادل" با نماینده لاهیجان و سیاهکل در مجلس شورای اسلامی، اتحادیه بازرگانان و صنایع بسته‌بندی چای و اتحادیه تولید‌كنندگان چای تماس گرفت، ولی هیچ‌كدام حاضر به اظهارنظر در این‌باره نشدند. به‌نظر می‌رسد این ماجرا ابعادش كمی گسترده‌تر باشد.
یكی از این كارشناسانی كه با او تماس گرفتیم، در پاسخ به این سئوال كه وضعیت چای ایران بعد از تسهیل واردات چای از سریلانكا چگونه خواهد بود، این‌طور پاسخ داد: من در این رابطه اطلاعاتی ندارم و حتی اگر چیزی می‌دانستم هم حاضر به گفت‌وگو در این‌باره نبودم!
به‌نظر می‌رسد دولت ایران می‌خواهد به مراودات تجاری با شركایش جان تازه‌‌ای بدهد و شاید فرصت پیش‌آمده در نظر دولت هم چندان بد جلوه نكند. اما این‌كه چه بر سر تولید‌كننده داخلی می‌آید، شاید چندان برای كسی مهم نباشد. اقتصاددانانی مثل محسن رنانی به‌تازگی نسبت به فردای پس از تحریم‌ها هشدار داده‌اند و شاید باید گفت فردای پس از تحریم برای نهال نحیف چای ایرانی، سخت‌تر از سایر بازارها است.
نام:
ايميل:
* نظر:
طراحی و تولید: "ایران سامانه"