كدخبر: ۷۷۵۲
تاريخ انتشار: ۱۷ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۹:۱۵
send ارسال به دوستان
print نسخه چاپي
فعالان صنعت چای با تأکید بر قابلیت‌های کشت چای اعلام کردند:
خودکفایی در صنعت چای تا 10 سال آینده
این روزها اخبار زیادی درباره نابسامانی‌های صنعت چای به گوش می‌رسد؛ اخباری که در دو سوی یک طیف هستند و دیدگاه‌های زیادی را به‌عنوان موافق و مخالف با خود به همراه دارند.
این روزها اخبار زیادی درباره نابسامانی‌های صنعت چای به گوش می‌رسد؛ اخباری که در دو سوی یک طیف هستند و دیدگاه‌های زیادی را به‌عنوان موافق و مخالف با خود به همراه دارند.
به گزارش "لاهیگ"، در همین حال رئیس شورای بازرگانان ایران و هند به‌تازگی از افزایش میزان واردات چای هندی به ایران خبر داده که این میزان افزایش بر اساس مذاکرات میان دو کشور ایجاد شده است. اما در مقابل، برخی از فعالان صنعت چای معتقدند که هم‌اکنون به‌دلیل اجازه ندادن صادرات، برخی از انبارهای صنعت چای دچار انباشت محصول هستند. این درحالی است که برخی نظر دیگری دارند و اعلام می‌کنند که این صنعت به‌دلیل ناتوانی در تأمین نیاز مصرف‌کنندگان، ناگزیر از واردات است.
بر این اساس عضو اتحادیه چایکاران و عضو شورای‌ عالی خانه کشاورز در گفت‌وگو با "گسترش صمت" با تأکید بر این‌که به‌علت توجه اندک دولت به چای و چایکاران، میزان تولید چای در کشور به حداقل رسیده است، گفت: اگر به اعتبار واردات چای خارجی بخواهیم نقش کشاورز، چایکار و چایکاری ایران را کمرنگ کنیم، جنایتی در قبال ۶۰ هزار خانوار کشاورز انجام داده‌ایم.
ایرج هوسمی با بیان این‌که هم‌اکنون به‌علت کاهش میزان تولید چای، نیاز به واردات مقداری چای خارجی داریم اما این امر نباید دلیلی برای کاهش تولید چای در داخل کشور به‌شمار رود، تصریح کرد: در گذشته ۷۰ هزار تن تولید چای در کشور انجام می‌شد، اما به‌دلیل بی‌توجهی افراد فعال در این حوزه که اطلاعاتی قوی درباره این صنعت ندارند، میزان تولید چای داخلی کاهش یافته است.
وی با اشاره به نقش حمایتی دولت در تولید چای و تقویت این صنعت تصریح کرد: اگر دولت به چایکار اعتماد و در حوزه چایکاری سرمایه‌گذاری لازم را انجام دهد، این توانایی وجود دارد که در مدت ۱۰ سال آینده بتوان کشور را از واردات چای خارجی بی‌نیاز کرد.
عضو اتحادیه چایکاران همچنین با اشاره به ویژگی‌های چای طبیعی افزود: چایی که هم‌اکنون در ایران تولید می‌شود، چای طبیعی و باکیفیتی است که طبیعت به ما ارزانی داشته، اما چای‌های خارجی و وارداتی، حاوی مواد افزودنی مضر و زیان‌آور بوده و به اعتقاد بسیاری از صاحب‌نظران، سرطان‌زاست.
هوسمی با تأکید بر این‌که چای خارجی آلوده به مواد رنگی و شیمیایی است، تصریح کرد: با این حال، نتوانسته‌ایم دستگاه‌های ذی‌ربط تصمیم‌گیرنده را قانع کنیم که این چای‌ها مفید حال مملکت نیست.
وی ادامه داد: حال که کشاورزان استعداد تولید چای دارند و این توانایی وجود دارد که در تولید چای به مرز خودکفایی برسیم، لازم است دولت نسبت به سرمایه‌گذاری معنوی و حمایت‌های لازم اقدام کند.
عضو شورای‌ عالی خانه کشاورز، واردات چای برای واردکنندگان این محصول را بسیار سودآور اعلام و تصریح کرد: با توان داخلی موجود در زمینه تولید این محصول لازم است در آینده واردات چای به کشور کمتر و تولید داخلی افزایش یابد که برای تحقق این امر، نیازمند همت بوده و باید اجازه دهیم که چایکاران ایده‌های خود را بیان کنند و به آن‌ها میدان ابراز عقیده بدهیم.
او تأکید کرد: بهتر است به گذشته نه‌چندان‌ دور برگردیم که در کنار واردات، تولید چای هم انجام می‌شد. بر این اساس، تولید چای را در آینده افزایش دهیم و در کنار آن، چای‌های سالم را زیر نظر سازمان چای وارد کشور کنیم و بخشی از چای خالص خارجی، بخشی چای خالص داخلی و بخشی را از مخلوط این دو نوع چای به بازار مصرف عرضه کنیم.

تولید چای، یک پنجم واردات
بر اساس اطلاعات کسب شده از فعالان عرصه چای، تولید چای در کشور به اندازه‌ای اندک است که کفاف نیاز بازار را نمی‌دهد، به‌طوری که تولید چای در کشور، یک پنجم میزان مصرف است. به این معنا که اگر مصرف چای، ۵ کیلو باشد، میزان تولید یک پنجم این مقدار، خواهد بود که بر این اساس نیاز به واردات چای از خارج کشور وجود دارد. در همین حال برخی فعالان عرصه چای معتقدند عده‌ای به‌دنبال این هستند که مانع از واردات چای به کشور شوند؛ این امر بازار چای را با کمبود مواجه خواهد کرد.
از سوی دیگر، برخی خبرها حاکی از واردات بی‌رویه چای به کشور است، به‌طوری که این میزان واردات، مشکلات زیادی برای چایکاران به‌وجود آورده است. در این میان یکی دیگر از مشکلاتی که صنعت چای با آن مواجه است، صادرات است، چرا که هم‌اکنون اجازه صادرات این محصول داده نمی‌شود و همین امر باعث انباشت محصول و غیرقابل استفاده بودن این محصول در انبارهای دولتی شده است.
این اظهارات درحالی است که یکی از فعالان صنعت چای در گفت‌وگو با "گسترش صمت" با ارائه اطلاعاتی در این‌باره اظهار کرد که در کنار این مشکلات، چای‌های انباشته شده در انبارها موضوع دیگری است که به چالش‌های صنعت چای افزوده است. هرچند که از تولید امسال، میزان چشمگیری باقی نمانده و تمام چای تولیدی مصرف شده و آن‌چه که باقی‌ مانده قابلیت مصرف ندارد.
به گزارش "گسترش صمت"، دیدگاه‌های متعددی درباره واردات چای از هند به ایران وجود دارد. از میان این دیدگاه‌ها برخی مخالف واردات و برخی موافق آن هستند و هرکدام برای این اظهارنظر و دیدگاه‌ها، دلایلی دارند. با این حال انتظار می‌رود، در چنین شرایطی که اختلاف‌ نظرهایی بر سر این موضوع وجود دارد، دولت بهترین سیاست را اتخاذ کرده تا هر دو طرف ماجرا، بازار مصرف و چایکاران، کمترین خسارت را متحمل شوند و بیشترین سود را از تصمیم اتخاذ شده به‌دست آورند.
نام:
ايميل:
* نظر:
طراحی و تولید: "ایران سامانه"