كدخبر: ۷۷۳۷
تاريخ انتشار: ۰۲ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۱:۰۳
send ارسال به دوستان
print نسخه چاپي
خیزران‌های شمال برای نجات بامبو بافی می‌رویند
بازار فروش صنایع ماشینی دست‌نمای خوش‌فکران خارجی داغ‌تر می شود و گاه یک به یک هنرمندان صنایع دستی سرزمین‌مان را نسبت به هنر خویش دلسرد می‌کند، به گونه‌ای که هنری کهن به اغماء می‌رود و این بار قرعه به نام بامبو بافی گیلان افتاده است.
بازار فروش صنایع ماشینی دست‌نمای خوش‌فکران خارجی داغ‌تر می شود و گاه یک به یک هنرمندان صنایع دستی سرزمین‌مان را نسبت به هنر خویش دلسرد می‌کند، به گونه‌ای که هنری کهن به اغماء می‌رود و این بار قرعه به نام بامبو بافی گیلان افتاده است.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، بامبو بافی از صنایع رایج در سرزمین‌های ساحلی است و آب و هوای مساعد، رطوبت فراوان و کیفیت خاک زمینه بسیار مساعدی را برای رویش طبیعی یا کشت بامبو، یعنی نی خیزران فراهم ساخته است.
بهترین نوع خیزران ایران در لیالستان لاهیجان، سیاهکل، علی آباد تنکابن و قاسم آباد رودسر قد برافراشته اند و اینک از سوی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان تلاش می شود تا لاهیجان بعنوان مرکز بامبو ایران معرفی شود.
چه می شود که طی یک دهه، بامبوبافی نیز به چموش دوزی(پای افزارهای چند هزار ساله گیلان) این سرزمین مبتلا می شود و هنرمندان این رشته از 400نفر به 50 می رسند؟ آن گاه که تنها هنر سرمایه است و موادش را طبیعت به رایگان می بخشد.
باربی میهمان ناخوانده عروسک های کاموایی ماسوله می شود، چراغ های رنگین چشم بادامی ها جایگزین چراغ های بامبو باف لاهیجان، گلیم های رنگین جایگزین دست بافته های جای جای این سرزمین، دست نگاشته های ترک بر هنر اصفهان و یزد و چه بسیار بسیار دگر ..
مرحله آسیب شناسی و برنامه ریزی تا چه زمان طول می کشد، آن گاه که نفس های هنرهای صنایع دستی به شماره درافتد؟
خیزران های شمال منتظرند خشک شوند، خیسانده شوند به پهنای مورد نظر هنرمندان بامبو باف سرزمینشان پهن شوند و در بافت های زیر و رو، شش ضلعی، شعاعی، حصیری و خورشیدی به شمایل ظروف، کلاهک چراغ، میز و صندلی و ... احیا شوند.
معاون هنرهای سنتی و صنایع دستی گیلان معتقد است: توانمندسازی هنرمندان صنایع دستی می تواند گامی در خودکفایی، مقابله با بیکاری و نیز واردات کالاهای مشابه شود.
ˈسلمان شاه محمدیˈ در گفت و گو با خبرنگار ایرنا می گوید: متاسفانه هنر بامبوبافی نیز در گیلان رو به زوال است و برای احیای این رشته شاخص در استان تمهیدات ویژه ای در نظر گرفته شده است.
وی معرفی لاهیجان بعنوان مرکز بامبوی ایران و حمایت از هنرمندان این رشته را از مهمترین برنامه ریزی های انجام شده عنوان می کند.
وی ادامه می دهد: یکی از دلایلی که بازار ایران با وجود کیفیت برتر نسبت به برخی کشورها، در زمینه صادرات صنایع دستی ضعیف است؛ فقدان بازاریابی صحیح و توجه به شناخت ذائقه مشتریان است.
شاه محمدی از بامبوبافی بعنوان هنر اصیل گیلان یاد می کند و می گوید: در استان گیلان به دلیل نوع اقلیم آب و هوایی، گیاه بامبو رویش طبیعی دارد و بر همین اساس می توان گیلان را مرکز تولید صنایع بامبو اعلام کرد.
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان تصریح کرد: در تلاشیم تا شهرستان لاهیجان را در سطح کشور بعنوان مرکز بامبو ایران معرفی کنیم.
شاه محمدی از هنرمندان بامبو خواست تا در زمینه آموزش این هنر به جوانان، همت بیشتری نمایند.
وی با بیان اینکه تسهیلات بانکی برای توسعه کارگاهی به هنرمندان بامبو باف تخصیص می یابد، گفت: برنامه های حمایتی برای ایجاد انگیزه در هنرمندان، استانداردسازی تولیدات آنان و نیز عرضه محصولات به بازار در حال تدوین است.
شاه محمدی همچنین از هنرمندان خواست تا برای خروج از روش های سنتی در بهره گیری خلاقانه از بامبو، به تلفیق روش های کار فعلی با روش های جدید اقدام کنند.
در زمان حاضر 40 رشته صنایع دستی در گیلان فعال است و خیزران های شمال منتظرند خشک شوند، خیسانده شوند و به پهنای مورد نظر هنرمندان بامبو باف سرزمینشان پهن شوند و در بافت های زیر و رو ، شش ضلعی، شعاعی، حصیری و خورشیدی پیام رسان فرهنگ کهن این سرزمین باشند.
نام:
ايميل:
* نظر:
طراحی و تولید: "ایران سامانه"