سیروس آقاجانزاده گفت: بر اساس تحقیقاتی که در این مرکز انجام شده است، برداشت غیر استاندارد برگ سبز چای در کشور موجب بروز 20 تا 30 درصد ضایعات در تولید چای خشک میشود.
رئیس مرکز تحقیقات چای کشور گفت: برداشت استاندارد برگ سبز چای، 30 درصد ضایعات تولید چای خشک کشور را کاهش میدهد.
سیروس آقاجانزاده در گفتوگو با خبرگزاری ایرنا افزود: بر اساس تحقیقاتی که در این مرکز انجام شده است، برداشت غیر استاندارد برگ سبز چای در کشور موجب بروز 20 تا 30 درصد ضایعات در تولید چای خشک میشود.
وی اظهار داشت: برداشت غیر استاندارد برگ سبز چای همچنین عملکرد سالانه باغات چای را تا 16 درصد کاهش میدهد و افت کیفیت چای را نیز به همراه دارد.
رئیس مرکز تحقیقات چای کشور با اشاره به اینکه محققان این مرکز بر برداشت استاندارد برگ سبز چای تأکید دارند، گفت: اگر برداشت بهصورت استاندارد یک غنچه و دو برگ صورت گیرد، علاوه بر افزایش کیفیت چای خشک، ضایعات جانبی را هم کاهش خواهد داد.
آقاجانزاده خاطرنشان کرد: اگر برداشت با ماشین برگچین صورت گیرد، نهتنها برداشت 20 برابر سریعتر از برداشت دستی خواهد بود، بلکه هزینههای تولید را هم کاهش میدهد.
وی افزود: برداشت برگ سبز با ماشین برگچین از ارتفاع پنج سانتیمتری تاج بوته موجب افزایش عملکرد 15درصدی برداشت برگ سبز در هکتار و کاهش 50 درصدی ضایعات چای خشک در مقایسه با برداشت سنتی دستی میشود.
مرکز تحقیقات چای کشور دارای ساختاری ملی و مستقل است و از زیرمجموعههای تحقیقاتی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی بهشمار میرود.
این مرکز از سال 1383 در شهر لاهیجان تأسیس شده است و تا کنون فعالیتهای تحقیقاتی خوبی داشته است که مورد استفاده بهرهبرداران، باغداران و کارخانههای چایسازی قرار گرفته است.
یافتههای تحقیقاتی این مرکز بهصورتهای مختلف، نظیر نشریات ترویجی، دستورالعملهای فنی و مقالات ارائه میشود و به مناسبتهای مختلف و یا از طریق برگزاری کلاسهای آموزشی در اختیار کارشناسان و چایکاران قرار میگیرد.
کارشناسان مرکز تحقیقات چای کشور معتقدند که با بهکارگیری دانش فنی و نتایج یافتههای تحقیقاتی میتوان با حفظ واحد سطح باغات چای شمال بر میزان و کیفیت چای تولیدی داخل کشور افزود.
32 هزار هکتار باغ چای در شمال کشور وجود دارد که 90 درصد آن در استان گیلان و 10درصد بقیه در غرب استان مازندران واقع شده است و سالیانه حدود 30 هزار تن چای خشک از برداشت برگ سبز این باغات استحصال میشود.
مصرف سالیانه چای خشک کشور حدود یکصد هزار تن است.