كدخبر: ۷۴۹۴
تاريخ انتشار: ۳۰ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۰:۱۷
send ارسال به دوستان
print نسخه چاپي
ورود روزانه ۴۰۰ هزار مترمکعب فاضلاب به تالاب انزلی
مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان در نشست بررسی وضعیت تالاب انزلی با اعلام این خبر گفته است: پساب، زباله، انواع فاضلاب و آزولا بلای جان تالاب بین‌المللی انزلی شده است.
تالاب بین‌المللی انزلی در بدترین وضعیت زیستی خود قرار دارد.
به گزارش "لاهیگ" به نقل از "همشهری"، مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان در نشست بررسی وضعیت تالاب انزلی با اعلام این خبر گفته است: پساب، زباله، انواع فاضلاب و آزولا بلای جان تالاب بین‌المللی انزلی شده است.
به‌ گفته
محمدرضا برجی، روزانه 400 هزار مترمكعب انواع فاضلاب و سالانه 100 هزار مترمكعب پساب كشاورزی به تالاب انزلی راه‌ می‌یابد.
آزولا كه در دهه ۶۰ در قالب طرحی پژوهشی با عنوان "آزولا؛ جانشین كودهای شیمیایی ازته برنج" از یكی از كشورهای آسیای جنوب‌ شرقی به گیلان راه پیدا کرد، به‌دلیل برخی سهل‌انگاری‌ها به بركه‌ها، آبگیرها و رودخانه‌ها راه‌ یافت و از این طریق از تالاب‌ انزلی سر درآورد و حیات این تالاب را با مشكل جدی مواجه كرد.



هرچند در سال‌های گذشته اقداماتی برای جمع‌آوری آزولا صورت گرفت، اما به‌دلیل پیوسته‌ نبودن این اقدامات، این گیاه سریع‌ رشد برخی از گیاهان بومی تالاب انزلی را نابود كرد و برخی از گونه‌های گیاهی را همچنان تهدید می‌كند.
این‌ گیاه مهاجم در سطح آب زندگی می‌كند و قرار گرفتن هزاران قطعه از آن كنار هم، مانع رسیدن اكسیژن و نور به آب و در نتیجه كاهش رشد و تكثیر آبزیان تالاب می‌شود.
علاوه بر آزولا، ساخت كنارگذر انزلی كه برخی كارشناسان از آن به‌درستی با عنوان میان‌گذر نام می‌برند، این اكوسیستم آبی را با خطر جدی مواجه كرده است؛ ورود انواع فاضلاب‌های خانگی و شهری و زهآب‌های كشاورزی به این تالاب، گردشگری بی‌ضابطه و رها كردن انبوه زباله، شكار و صید غیرمجاز، تردد قایق‌های موتوری با انواع آلودگی‌های سوختی و صوتی، از دیگر عوامل تهدید‌كننده تالاب انزلی است.
اكنون مدیركل حفاظت محیط‌ زیست گیلان از آزولا به‌عنوان یكی از عوامل مهم نابودی و مرگ تالاب بین‌المللی انزلی یاد می‌كند و می‌گوید كه مهم‌ترین عامل رشد بی‌رویه گیاه آزولا در تالاب بین‌المللی انزلی، ورود انواع پساب‌های كشاورزی به این تالاب است.
آن‌طور كه محمدرضا برجی تصریح كرده است؛ طی 3 دهه گذشته به‌دلیل ورود رسوبات، فاضلاب، سموم كشاورزی و رشد بی‌رویه آزولا، میانگین عمق آب این تالاب از 11 متر به كمتر از 2‌ متر كاهش پیدا كرده است.
او با اعلام این‌كه سالانه 100 هزار مترمكعب پساب كشاورزی به تالاب انزلی وارد می‌شود، گفت: علاوه بر كودهای شیمیایی، روزانه انواع فاضلاب‌های انسانی، صنعتی و بیمارستانی شهر رشت از طریق رودخانه‌ها به این تالاب می‌ریزد.
برجی با بیان این‌كه روزانه افزون بر 400 هزار مترمكعب فاضلاب به تالاب بین‌المللی انزلی می‌ریزد، تصریح كرد: از تالاب‌های مهم ایران و جهان، تالاب انزلی واقع در استان گیلان است كه در حفظ اكوسیستم منطقه نقش برجسته‌ای داشته و زیستگاهی مهم برای تخم‌ریزی و تكثیر ماهیان و نیز زمستان‌ گذرانی و جوجه‌ آوری گونه‌های زیادی از پرندگان آبزی و كنار آبزی محسوب می‌شود.



مدیركل حفاظت محیط‌ زیست گیلان به انعقاد تفاهم‌نامه‌ای با آژانس همكاری‌های بین‌المللی ژاپن (جایكا) برای طرح مدیریت اكولوژیك تالاب انزلی اشاره كرد و گفت: این تالاب یكی از مناطق استثنایی و بسیار متنوع از نظر اكولوژیك و زیستی در سطح جهان است.
وی افزود: تالاب‌ها و اكوسیستم‌های آبی هر كشور ارزش‌های فراوانی، به‌ویژه از جنبه زیست‌محیطی دارند و به‌عنوان سرمایه‌های ملی و بین‌المللی باید از آن‌ها حفاظت كرد.
برجی یادآور شد: معضلات تالاب بین‌المللی انزلی امروزه بیشتر از گذشته ذهن مسئولان را درگیر و عزم‌شان را برای نجات این تالاب جزم كرده است.
مدیركل شیلات گیلان نیز در نشست بررسی وضعیت تالاب انزلی گفت: سالانه 6 تا 7 هزار تن انواع ماهیان از تالاب بین‌المللی انزلی صید می‌شد؛ یعنی معادل آن چیزی كه امروز از دریای خزر صید می‌شود.
اسحاق شعبانی افزود: ماهیان باارزش‌ترین گونه‌های آبزی تالاب و دارای اهمیت اكولوژیك و اقتصادی خاصی هستند.
وی ادامه داد: بهره‌وری درست و مستمر از منابع طبیعی، با به‌كارگیری روش‌های صحیح و مدیریت آگاهانه تضمین می‌شود.
نام:
ايميل:
* نظر:
طراحی و تولید: "ایران سامانه"