كدخبر: ۷۴۴۵
تاريخ انتشار: ۰۹ شهريور ۱۳۹۳ - ۰۸:۵۹
send ارسال به دوستان
print نسخه چاپي
مناقشه نمایندگان رشت بر سر بورسیه‌های غیرقانونی بالا گرفت
عضو کمیسیون آموزش‌ و تحقیقات مجلس شورای اسلامی و نماینده استیضاح‌کننده وزیر علوم، تحقیقات و فنآوری، اخراج از دانشگاه گیلان به‌دلیل استفاده از بورسیه غیرقانونی را تکذیب کرد.
عضو کمیسیون آموزش‌ و تحقیقات مجلس شورای اسلامی و نماینده استیضاح‌کننده وزیر علوم، تحقیقات و فنآوری، اخراج از دانشگاه گیلان به‌دلیل استفاده از بورسیه غیرقانونی را تکذیب کرد.
به گزارش "لاهیگ"، دو روز پس از اطلاع‌رسانی غلامعلی جعفرزاده ـ یکی از سه نماینده مردم رشت در مجلس شورای اسلامی ـ درخصوص اخراج یکی از اعضای کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس که از استیضاح‌کنندگان وزیر علوم هم بود، جبار کوچکی‌نژاد ـ دیگر نماینده مردم رشت در مجلس شورای اسلامی ـ این خبر را کذب و منتشرکنندگان آن را به شکایت تهدید کرد.
جبار کوچکی‌نژاد در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر درخصوص بورسیه شدن و تحصیل در دانشگاه گیلان بدون رعایت قانون گفت: "وقتی من ثبت نام نکرده‌ام و حتی یک ساعت کلاس درس نگذرانده‌ام، چگونه من را اخراج کرده‌اند؟"
وی با بیان این‌که یک ریال از بودجه دولت خرج نکرده‌ام، ادامه داد: "من اصلاً در این مورد اقدامی نکردم. آن زمان موضوع ثبت نام در دانشگاه‌های خارج از کشور مطرح شد و اعلام شد می‌توانید آن را به تحصیل در داخل کشور تبدیل کنید و قرار بود تبدیل کنند؛ اما ما دیگر پیگیر این موضوع نشدیم، یعنی من حتی ثبت نام هم نکردم."
عضو کمیسیون آموزش‌ و تحقیقات مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: "حق شکایت از کسانی که این مسأله کذب را مطرح کرده‌اند، محفوظ است."
این درحالی است که دو روز پیش، غلامعلی جعفرزاده اعلام کرده بود: "یکی از اعضای کمیسیون آموزش مجلس که از استیضاح‌کنندگان وزیر علوم هم بود، از دانشگاه گیلان اخراج شده است. البته این اتفاق پیش از استیضاح فرجی‌دانا و همزمان با افشای ماجرای 3700 بورسیه رخ داده است."



غلامعلی جعفرزاده که یکی از دو نماینده‌ای بود که در روز استیضاح فرجی‌دانا از پشت تریبون مجلس از وزیر علوم دفاع کرد، در گفت‌وگو با "تدبیر" افزود: "نماینده‌ای که عضو کمیسیون آموزش بود و با نادیده گرفتن قانون، مشغول به تحصیل در دانشگاه گیلان شده بود، با اطلاع‌رسانی سایت‌های خبری و پیگیری‌های من، از این دانشگاه اخراج شد. این نماینده جزء استیضاح‌کنندگان وزیر علوم بود."
وی اضافه کرد: "در طول چند سال گذشته، حدود 3700 نفر بورسیه شدند که حدود 2300 نفر بورسیه‌شان مورد ایراد جدی وزارت علوم دولت یازدهم قرار نگرفته است. اما حدود 700 نفر بورسیه‌شان دچار اشکال است؛ یعنی با آیین‌نامه‌های وزیر علوم سابق همخوانی ندارد و تخلف شده است. از میان این 700 نفر، 270 نفر فاقد هرگونه شرایط برای دریافت بورسیه هستند."
نماینده مردم رشت در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: "بسیاری از این افراد، مدرک فوق لیسانس معادل داشتند و اصلاً فوق لیسانس هم ندارند."
پیش از این، "تدبیر" یک ماه قبل از روز استیضاح وزیر علوم، تحقیقات و فنآوری در گزارش دیگری نوشته بود: از روزی که وزیر علوم دولت روحانی و تعدادی از نمایندگان، ماجرای اعطای 3000 بورسیه‌ غیرقانونی به برخی افراد خاص از طرف دولت احمدی‌نژاد را افشا کردند، زمان زیادی نمی‌گذرد. با تلاش برای استیضاح وزیر علوم روحانی، ماجرای بورسیه‌های غیرقانونی هر روز ابعاد جدیدی پیدا می‌کند.
اگر تا پیش از این، اصل موضوع بورسیه غیرقانونی داغ بود، حالا برخی نمایندگان گفته‌اند نام 10 نماینده مجلس در بین 3000 بورسیه غیرقانونی وجود دارد؛ ماجرایی که بسیاری معتقدند عامل اصلی استیضاح رضا فرجی‌دانا و تلاش برای پایین کشیدن او از صندلی وزارت علوم است.
جواد هروی ـ رئیس کمیته آموزش عالی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی ـ به "تدبیر" گفته بود که "نام‌هایی در ماجرای بورسیه‌های غیرقانونی وجود دارد که دخالت‌شان در این ماجرا باعث تأسف شدید می‌شود و وزیر علوم تاوان لغو بورسیه برخی مسئولان و البته داماد و عروس برخی مسئولان را می‌دهد."
در روزهای اخیر، زمزمه‌هایی مبنی بر شخصی بودن طرح استیضاح وزیر علوم با هدف سرپوش گذاشتن بر تخلفات مربوط به بورسیه شدن برخی از نمایندگان یا بستگان آنان و تعدادی از اعضای رئیس دفتر دولت محمود احمدی‌نژاد مطرح شده است. برخی بر این باورند که د‌لیل پافشاری تعدادی از نمایندگان بر استیضاح فرجی‌دانا، وجود همین نام‌ها در فهرست بورسیه‌های غیرقانونی است.
البته نمایندگانی که استیضاح وزیر علوم را دنبال می‌کنند، این موضوع را تکذیب می کنند. غلامعلی حداد عادل گفته است: "طرح موضوعاتی همچون سیاسی و شخصی بودن دلایل استیضاح وزیر علوم، شایعه است‌ و قطعاً این‌ نوع مطالب و اظهارات فضاسازی است. مطرح شدن استیضاح فرجی‌دانا با هدف پنهان کردن تخلف دانشجویان بورسیه و همچنین شائبه حضور نمایندگان و نزدیکان آنان در این تخلف نبوده است. این‌ها فضا‌سازی است و نباید به آن اعتنا کرد."
حداد عادل حتی یک گام هم به جلوتر آمده و تأکید کرده است: "هر‌که ادعایی مبنی بر حضور نمایندگان و نزدیکان‌شان در لیست سه هزار دانشجوی بورسیه دارد، باید ثابت کند. شاید کسانی که در دولت گذشته بورسیه شده‌اند، جزء نمایندگان یا فرزندان آنان باشند که به‌صورت قانونی نیز روند بورسیه آن‌ها انجام شده است. فرض کنید فرزند نماینده مجلس در لیست دانشجویان بورسیه ـ آن‌هم ‌قانونی ـ باشد؛ این که اشکالی ندارد."
پس از این فراخوان حداد عادل بود که سندی در برخی شبکه‌های اجتماعی مبنی بر لغو بورسیه جبار کوچکی‌نژاد ـ نماینده رشت در مجلس و از نمایندگان پیگیر استیضاح وزیر علوم ـ دست به دست شد. بر اساس این سند، نام کوچکی‌نژاد در بین افرادی است که در دولت قبل به‌صورت غیرقانونی موفق به ادامه تحصیل شده‌اند، اما پس از روی کار آمدن دولت یازدهم، جلوی ادامه تحصیل او گرفته شده است.
البته در نامه‌ای که معاون آموزشی دانشگاه گیلان خطاب به رئیس دانشکده ادبیات دانشگاه گیلان نوشه شده، چند نام دیگر نیز وجود دارد و مجوز ادامه تحصیل کوچکی‌نژاد به همراه 5 نفر دیگر کان لم یکن شده است.
بر اساس این نامه، کوچکی‌نژاد به همراه چند تن از نزدیکان رئیس دفتر رئیس جمهور سابق با استفاده از ارتباطات دولتی، موفق به ادامه تحصیل در دانشگاه گیلان شده بودند.
یکی از مسئولان دانشگاه گیلان که نمی‌خواهد نامش فاش شود، به "تدبیر" می‌گوید: "پس از تغییر دولت و وزارت دکتر فرجی‌دانا، دانشگاهیان دانشگاه گیلان، به‌ویژه دانشجویانی که نفرات اول فهرست بودند و از ادامه تحصیل محروم شده بودند، شکایت کردند، که با تأکید وزیر علوم، مسئولان وقت دانشگاه جلو‌ی ادامه تحصیل این افراد را گرفتند."
به گفته این منبع، برادرزاده جبار کوچکی‌نژاد که داماد او هم هست، در دولت قبل به عضویت هیأت علمی گروه مکانیک دانشگاه گیلان درآمده است. این درحالی است که داماد کوچکی‌نژاد مدرک فوق لیسانس مکانیک از دانشگاه امام حسین(ع) دارد و جذب فوق لیسانس در حکم هیأت علمی بر اساس قانون ممنوع است.
از طرفی گروه مکانیک دانشگاه گیلان تا کنون چندین دوره فارغ‌التحصیل دکتری مکانیک داشته و اگر نیاز به هیأت علمی داشته باشد، اولویت جذب از میان دانشجویان برگزیده خود این دانشگاه است.
جبار کوچکی‌نژاد در گفت‌وگو با "تدبیر"، اعمال نفوذ برای دریافت بورسیه تحصیلی را رد می‌کند، اما به "تدبیر" می‌گوید: دامادش بر اساس قانون به دانشگاه گیلان منتقل شده و او در این ماجرا نقشی نداشته است. متن کامل این گفت‌وگو به شرح زیر است:



تدبیر: شما یکی از نمایندگان پیگیر استیضاح فرجی‌دانا ـ وزیر علوم، تحقیقات و فنآوری ـ هستید. بسیاری معتقدند افشای سه هزار بورسیه غیرقانونی در دولت قبل، دلیل استیضاح اوست.
نه، به هیچ وجه این موضوع درست نیست. در کمیسیون آموزش مجلس کمیته‌ای برای بررسی این ادعا تشکیل شده است که البته این کمیته منکر سه هزار نفر بورسیه است؛ چرا که اعتقاد دارند 600  یا 700 نفر پرونده‌شان شائبه دارد و باید بررسی شود. نشست‌ها به ریاست علی زارعی با مسئولان سازمان بورس ادامه دارد تا به نتیجه قطعی برسد. در نتیجه این موضوع ربطی به استیضاح وزیر علوم ندارد.

تدبیر: اما برخی دیگر از اعضای کمیسیون آموزش مانند هروی که رئیس کمیته آموزش عالی کمیسیون آموزش است، در گفت‌وگو با "تدبیر" و چند رسانه دیگر، تخلف در دادن بورسیه به سه هزار نفر را تأیید کرده است و می‌گوید برای گفته‌هایش سند و مدرک دارد.
ببینید! رئیس کمیته، آقای زارعی است. روز یکشنبه نیز در کمیته بررسی سه هزار بورسیه تذکر داده شد تا اعضاء در مصاحبه‌های خود دقت کنند و آقایانی که مصاحبه می‌کنند، حق ندارند بر اساس سندهای خودشان اظهارنظر کنند.

تدبیر: این حرف شما یعنی این‌که سندها و مدرک‌های هروی و نمایندگان دیگر متقن نیست؟
آقای زارعی مسئول بررسی 600 پرونده بورسیه دانشجویی است که مسئولان وزارت علوم سابق می‌گویند ما بر اساس مصوبه هیأت امناء و دستور وزیر درباره آنان عمل کردیم. از سوی دیگر، بارها اعلام کردیم که تعداد دانشجویانی که بورسیه گرفتند، سه هزار نفر نیست، بلکه 600 نفر است و هرکس بر سه هزار نفر تأکید کند، کذب محض گفته است.

تدبیر: برخی نمایندگان مجلس مانند درویش‌پور و قادرمزی گفته‌اند که نام 10 نماینده در میان سه هزار بورسیه غیرقانونی وجود دارد و آنان نیز به همین دلیل خواهان استیضاح وزیر علوم هستند. آیا شما این موضوع را هم تکذیب می‌کنید؟
تعدادی از نمایندگان شاید جزء بورسیه‌شدگان باشند؛ ما منکر این موضوع نیستیم. اما باید ببینیم قانونی است یا غیرقانونی؟ چون در بورس قوانین خاصی وجود دارد. کمیته مربوطه در کمیسیون آموزش مجلس نیز درحال بررسی مستندات وزارت علوم درباره مقررات داخلی سازمان بورس است؛ چرا که آنان قوانین خاص خود را دارند. همچنین باید ببینیم مجوزهایی که وزیر علوم وقت صادر کرده است، به چه دلیل بوده است؟ اما برخی اعتقاد دارند در موضوع بورسیه نمایندگان، نماینده مقصر نیست، بلکه با وزیر یا معاونانش باید برخورد شود. آقای زارعی هم تعهد داده تا زودتر این پرونده را به نتیجه برساند.


تدبیر: یعنی حتی اگر این کار غیرقانونی بوده باشد، باز هم نماینده‌ای که بورسیه گرفته مقصر نیست؟
ببینید! ما تمامی جوانب را می‌سنجیم. ما باید با سند و مدرک حرف بزنیم.

تدبیر: نامه‌ای در اختیار "تدبیر" قرار دارد که در برخی شبکه‌های اجتماعی هم منتشر شده است. بر اساس این نامه، اسم شما به همراه چند نفر از نزدیکان رئیس دفتر رئیس دولت سابق آمده است که با استفاده از ارتباطات دولتی، موفق به گرفتن بورس از دانشگاه گیلان شده بودید، اما پس از روی کار آمدن رئیس جدید، بورس شما لغو شد. در مورد اسم خودتان میان بورسیه‌شدگان چطور؟ باز هم اعتقاد دارید مقصر شما نیستید؟
نه، من اصلاً در این مورد اقدامی نکردم. در واقع آن زمان موضوعی درباره ثبت نام در دانشگاه‌های خارج از کشور مطرح شد و گفتند شما می‌توانید آن را به تحصیل در داخل کشور تبدیل کنید و قرار بود تبدیل کنند. اما ما دیگر پیگیر این موضوع نشدیم. یعنی من حتی ثبت نام هم نکردم.

تدبیر: یعنی شما این نامه را تکذیب می‌کنید؟
ببینید! موضوع مورد بررسی ما در کمیسیون آموزش، آن‌هایی که ثبت نام نکردند، نیست، بلکه کسانی است که از این بورسیه‌ها استفاده کردند و به خارج از کشور رفتند.

تدبیر: سئوال من این است که آیا نامه‌ای که اسم شما در آن به‌عنوان یکی از نمایندگانی که بورسیه‌ غیرقانونی گرفته‌اید و باید این بورسیه لغو شود را تکذیب می‌کنید؟ چون برخی اعتقاد دارند اصرار شما برای استیضاح وزیر علوم به‌دلیل لغو بورسیه تحصیلی‌تان است.
اصلاً چنین چیزی نبوده و من جزء آنان نبودم. آن نامه‌ای را هم که شما می‌گویید، تکذیب می‌کنم.

تدبیر: گویا به‌دلیل آن‌که ممکن است دامادتان از هیأت علمی دانشکده مکانیک دانشگاه گیلان به‌دلیل عدم رعایت قانون در اعطای این پست به ایشان کنار گذاشته شود هم دنبال استیضاح وزیر هستید.
چنین چیزی صحت ندارد. او پیش از این در هوا فضا کار می‌کرده و حدود دو سال پیش منتقل و وارد دانشگاه گیلان شده است.

تدبیر: مسأله بر سر همین انتقال است. آیا این انتقال دامادتان که برادرزاده‌تان هم هست، قانونی بوده است؟
کاملاً قانونی بوده است. خیلی‌ها منتقل می‌شوند؛ داماد من هم یکی از آنان. اما من حتی یک نامه برای سفارش ایشان یا درخواست از مسئولان نداده‌ام.

تدبیر: پس شما تمامی موارد موجود در آن نامه را تکذیب می‌کنید؟
بله! تکذیب می‌کنم.

با این وجود، رضا فرجی‌دانا ـ وزیر علوم، تحقیقات و فنآوری دولت حسن روحانی ـ روز چهارشنبه 29 مرداد ماه با رأی کوچکی‌نژاد و 144 نماینده دیگر استیضاح شد. فرجی‌دانا قربانی افشای تخلف سازمان‌یافته‌ای شد که به گفته برخی نمایندگان مجلس، بزرگترین تخلف علمی کشور را رقم زده است.
نظرات بینندگان:
امیر: واقعاً متأسفم برای قشر تحصیل‌کرده که امثالی مثل [...] و [...]شان که جامعه آکادمیک مملکت‌مان را زیر سئوال بردند!!!؟؟؟ به امید خدا در انتخابات سال آینده باید تکلیف امثال مثل [...]ها را مشخص کرد.
متأسفانه پدرزن من هیچ کاری از دستش برنمی‌آید... خدا شانس بدهد.
احسان: با عرض معذرت، این دعواها بر سر لحاف ملاست. یک سئوال دارم: کدامیک از مسئولان نظام از طریق رقابت با رعایا در یک کنکوری ـ چیزی وارد دانشگاه و مقاطع مختلف علمی شده‌اند؟ نام ببرید! آقای محسن رضایی با کنکور دکتری گرفت، یا آقای توکلی با کنکور رفت انگلستان، یا آقای نوبخت یا تک‌تک نمایندگان مجلس که با دیپلم وارد شدند و با دکتری و عضویت در هیأت علمی دانشگاه‌ها خارج؟ ضمناً به فرض که آن شرایط معقول باشد، آیا برای رعایا هم همین حق را قائل بودند، یا به آن‌ها رسید، شد خلاف قانون؟ چطور می‌شود فردی با داشتن سمت اجرایی، درس هم ـ آن‌هم در سطح دکتری ـ بخواند؟ من از باب مثال، رئیس سابق کتابخانه ملی ایران آقای دکتر صلاحی را مثال می‌زنم که 5 فوق لیسانس و یک دکتری دارند. حتی رئیس فعلی‌اش آقای صالحی امیری. در کشور امام زمان، مدیران مدارس به عوض درس اخلاق دادن، دانش‌آموز فروشی می‌کنند، آن وقت...!
صالح: آقای احسان! دهانت را آب بکش و بعد در مورد مدیران و معلمان نظر بده.
نام:
ايميل:
* نظر:
طراحی و تولید: "ایران سامانه"