كدخبر: ۷۴۴۰
تاريخ انتشار: ۰۷ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۱:۳۸
send ارسال به دوستان
print نسخه چاپي
سخنگوی دولت:
در بخش رسانه و اطلاع‌رسانی ضعیف هستیم
محمدباقر نوبخت ـ معاون رئیس جمهور و سخنگوی دولت ـ به مناسبت هفته دولت در یک گفت‌وگوی صریح و صمیمی تلویزیونی با واحد مرکزی خبر، نخستین بار به برخی پرسش‌های خاص پاسخ داد.
محمدباقر نوبخت ـ معاون رئیس جمهور و سخنگوی دولت ـ به مناسبت هفته دولت در یک گفت‌وگوی صریح و صمیمی تلویزیونی با واحد مرکزی خبر، نخستین بار به برخی پرسش‌های خاص پاسخ داد. متن این گفت‌وگو که مسائل مختلف را دربر می‌گیرد، به این شرح است:



سئوال: در یک سال گذشته پرکارترین روز دولت چه روزی بود؟

جواب: در یک سال گذشته ما دو نوع جلسه بسیار پرکار داشتیم که حتی تا پاسی از شب هم وقت‌گیر شد؛ یکی مربوط می‌شود به نهایی کردن لایحه بودجه 1393 در هیأت دولت و دیگری همین اواخر برای آماده کردن لایحه خروج از رکود اقتصادی که اگر بخواهم از بین این دو، باز یکی را انتخاب کنم، باید بگویم آماده‌سازی لایحه بودجه سال 1393 وقت بیشتری از دولت گرفت.

سئوال: رسانه‌ای‌ترین عضو کابینه یازدهم کیست؟
جواب: فکر کنم خودم باشم. اما به‌جز خودم، فکر کنم وزیر بهداشت این ایام خیلی فعالیت رسانه‌ای دارند و آقای پورمحمدی هم در فعالیت رسانه‌ای کم نمی‌آورند.

سئوال: کم‌حاشیه‌ترین عضو کابینه کیست؟
جواب: به ذهنم می‌رسد دکتر فانی باشد؛ چون کمتر ایشان را در رسانه دیده‌ام و این‌هم شاید از حسن مدیریت ایشان باشد. وزارت آموزش و پرورش وزارتخانه‌ای است که خیلی کارمند دارد و ایشان اصلاً حاشیه‌ای ندارد و البته وزیر دفاع هم کمتر وزارتخانه‌شان حاشیه دارد.

سئوال: شوخ‌ طبع ‌ترین عضو کابینه یازدهم کیست؟
جواب: آقای مهندس زنگنه. ایشان هر چیزی در دولت مطرح می‌شود، حرفی دارند تا شکوفه لبخند بر لبان ما نقش ببندد.

سئوال: ورزشکارترین عضو کابینه کیست؟
جواب: حتماً باید به سمت دکتر گودرزی برویم؛ هم هیبت ظاهری ایشان و هم مسئولیتی که دارند به ورزشکاران بیشتر می‌خورند.

سئوال: دولت بیشتر قرمزه یا آبی؟
جواب: اگر بخواهم دولتی حرفی بزنم باید بگویم سرخ‌آبی؛ البته در دولت هم برخی قرمزند و برخی آبی و پیراهن بعضی‌ها هم نشان می دهد که طرفدار کدام تیم هستند (نوبخت پیراهن آبی به تن داشت).

سئوال: رئیس جمهور در طول یک روز چند ساعت کار می‌کنند و از کی تا کی؟
جواب: ایشان از بامدادان تا شامگاهان فعال هستند و فکر می‌کنم ایشان 19-18 ساعت در روز کار می‌کنند.

سئوال: خانواده شما با فشار کاری که دارید، هیچ وقت شده که گلایه‌ای هم بکنند؟
جواب: خانواده‌ها اکثراً گله‌مند هستند و دلیل آن این است که آن وظایفی که باید در قبال خانواده انجام دهیم، انجام نمی‌دهیم. اصلاً ما وقتی نداریم که فرزندان‌مان را آن‌طور که دل‌مان می‌خواهد، تربیت کنیم. شخصاً از سال 1359 که اولین فرزندم متولد شد تا الآن، واقعاً در تربیت بچه‌هایم قصور کرده‌ام.

سئوال: آیا در مدتی که مسئولیت داشته‌اید، این امکان فراهم شده که برای خرید بیرون بروید؟
جواب: نه، امکان خرید پیش نیامده، اما در بین مردم بوده‌ام؛ مثلاً در نماز جمعه، اما در پارک یا رستوران تا کنون نتوانسته‌ام با خانواده بروم.

سئوال: به‌عنوان سخنگوی دولت بفرمایید بهترین خبری که در دولت یازدهم اعلام کرده‌اید چه بوده؟
جواب: بعد از اجرای مرحله دوم قانون هدفمند کردن یارانه‌ها، زمانی که می‌خواستم اعلام کنم تورم ناشی از اجرای این طرح نه‌تنها افزایش نیافته، بلکه کاهش هم پیدا کرده، خیلی خوشحال بودم، چون پیش‌بینی‌هایی می‌شد که تورم افزایش یابد.

سئوال: بدترین خبری که مجبور شدید اعلام کنید چه بوده؟
جواب: آن روزی که در اجرای مرحله دوم قانون هدفمند کردن یارانه‌ها می‌خواستم اعلام کنم سوخت و بنزین را می‌خواهیم گران کنیم؛ چون همه هدف دولت مهار کردن تورم است و وقتی خود دولت به افزایش قیمت اقدام می‌کند، برای غیردولتی‌ها بهانه مناسبی پیدا می‌شود و جامعه هم از ما انتظار دارد ارزان کنیم. البته ما هنوز در تمام موارد نتوانسته‌ایم ارزان کنیم، به‌جز بهداشت و درمان؛ اما امیدواریم با این روند به جایی برسیم که قیمت غالب کالاها کاهش یابد. ما معتقدیم اگر مردم از ما راضی باشند، خدا هم از ما راضی خواهد بود.

سئوال: به‌عنوان سخنگوی دولت بفرمایید کدام سئوال خاطر شما را بیشتر آزرده کرده؟
جواب: پاسخ یکی ـ دو سئوال برای من سخت بود؛ یکی این‌که هر وقت مرا می‌دیدند، می‌پرسیدند یارانه چه کسانی قرار است حذف شود؟ من تقاضا می‌کردم شما را به خدا این سئوال را نپرسید، چون با پرسیدن این سئوال، اولین کسانی که خاطرشان مشوش می‌شود، افراد کم‌بضاعت هستند، چون قشرهای پردرآمد برای‌شان اهمیتی ندارد. هر بار خواهش کردم نپرسید، باز پرسیدند. البته مورد دیگر هم برمی‌گردد به موضوع 4.2 میلیارد دلار که می‌پرسیدند آن‌ها ندادند و من عرض می‌کردم وقتی من به‌عنوان نماینده دولت به شما می‌گویم واریز شده، دروغ که نمی‌توانم بگویم واریز شده؛ بعضی چیزها را هم نمی‌توانیم بگوییم، به‌خصوص مسائل خارجی. دولت برای این 4.2 میلیارد دلار برنامه‌هایی داشت، اما به‌قدری سئوال شد و ما برای این‌که در مظان اتهام نباشیم، برخی چیزها را افشاء کردیم.

سئوال: در بین دستگاه‌های اجرایی، بهترین اقدام مربوط به کدام دستگاه یا وزارتخانه است؟
جواب: در مسائل داخلی با آن‌که همه دستگاه‌ها تلاش کردند، اما از کار وزارت بهداشت و درمان نمی‌توانیم بگذریم که سبب شد خدمات پزشکی ارزان شود. در بخش خارجی هم انصافاً نمی‌توانیم از کار سخت و سنگین وزارت خارجه در مذاکرات هسته‌ای بگذریم.

سئوال: واقعاً تیم اقتصادی دولت هماهنگ است؟
جواب: حتماً هماهنگ هستند؛ البته اختلاف نظرهایی در اجرای بعضی مسائل هست، اما ما مرتب جلسه داریم و نگاه و مسیر یکی است و کاملاً هماهنگ عمل می‌کنیم.

سئوال: رئیس جمهور از دستگاه‌های اجرایی خواست درباره اقدامات انجام گرفته اطلاع‌رسانی و هم درخصوص وعده‌هایی که انجام نداده‌اند، عذرخواهی کنند، اما هیچ وزارتخانه‌ای عذرخواهی نکرده. آیا این به آن معناست که همه چیز خوب انجام گرفته است؟
جواب: اعضای کابینه تلاش کردند به‌خصوص در هفته دولت در رسانه‌ها حاضر شوند و به ارائه گزارش بپردازند، اما اگر وعده‌ای داده‌ایم که انجام نشده است، من از طرف دولت عذرخواهی می‌کنم.

سئوال: در مورد قیمت خودرو، وقتی شورای رقابت قیمت‌ها را اعلام کرد، شما فرمودید رئیس جمهور به‌خاطر افزایش قیمت مکدر شده است؛ اما بعدها وزیر صنعت گفت به رئیس جمهور اطلاعات غلط داده‌اند. چه کسی به رئیس جمهور اطلاعات غلط داده بود؟
جواب: قطعاً این حرف، حرف غلطی بود؛ البته این بحث خیلی حساس است. در این‌که سیاست دولت، مهار کردن تورم و جلوگیری از افزایش قیمت‌هاست، تردید نکنید و اگر هر دستگاهی بخواهد قیمت خدمات تحت امرش را افزایش دهد، ما قطعاً مخالفت می‌کنیم و شخص رئیس جمهور قویاً مخالفت می‌کند و دستگاه‌های اجرایی هم این موضوع را می‌دانند. اما بعضی موارد دست دولت نیست؛ مثلاً قیمت لبنیات دست دولت نیست و ما اگر بخواهیم قیمت ثابت باشد، باید یارانه بدهیم، چنان‌که سال قبل 100 میلیارد تومان برای گران نشدن لبنیات پرداخت کردیم. درباره خودرو هم مایل نیستیم افزایش پیدا کند، اما در اختیار ما نیست و قیمت خودرو را هم ما تعیین نمی‌کنیم. به هر حال اگر بخواهیم قیمت خودرو افزایش نیابد، باید کمک می‌کردیم که این کمک با تأمین نیاز ارزی خودروسازان از طریق مرکز مبادله ارز انجام شد. این‌جا ممکن است مردم فکر کنند شرکت‌هایی مثل ایران ‌خودرو یا سایپا دولتی هستند، اما دولتی نیستند و اختیار افزایش قیمت خودرو هم دست دولت نیست و شورای رقابت هم یک نهاد دولتی نیست که ما به آن‌ها امر و نهی کنیم قیمت را تعیین کند. در مجموع ما نظر دولت را اعلام کردیم و با توجه به حساسیتی که وجود دارد، به‌خاطر شرایط بورسی این شرکت‌ها یا اثرگذاری روی تولیدات، نمی‌شود بیش از حد سخت گرفت. من باید با قاطعیت اعلام کنم سیاست دولت افزایش قیمت نیست؛ حتی در بخش خصوصی.

سئوال: رهبر معظم انقلاب در دیدار اخیر اعضای هیأت دولت 15 توصیه رفتاری و عملکردی به دولت مطرح کردند. چه برنامه‌ای برای اجرای منویات مقام معظم رهبری دارید؟
جواب: قطعاً برنامه‌ریزی خواهیم کرد، اما به همین سرعت برنامه مدونی نداریم. ما معتقدیم همان‌طور که تلاش می‌کنیم رضایت مردم را جلب کنیم، رضایت مقام معظم رهبری را هم باید طلب کنیم. در مورد صحبت‌های اخیر ایشان هم قطعاً برنامه‌ریزی خواهیم کرد و در عمل نشان خواهیم داد توصیه‌های پدرانه ایشان را اجرا خواهیم کرد.

سئوال: آیا دولت یازدهم تغییر و تحولی در آینده دارد؟
جواب: این‌که الآن تصمیمی گرفته باشیم، خیر، چنین چیزی نیست؛ اما ممکن است باز مجبور شویم به‌خاطر دیدگاه مجلس، وزیر جدیدی به مجلس معرفی کنیم، اما برنامه‌ای برای هیچ تغییری در هیچ رده‌ای نداریم.

سئوال: به‌نظر شما مبارزه با مفاسد اقتصادی سخت‌تر است یا مذاکرات هسته‌ای؟
جواب: مذاکرات هسته‌ای کوتاه‌مدت است، اما فساد در برخی موارد نهادینه شده است و طبعاً زمان بلندمدتی می‌طلبد. پس مبارزه با فساد سخت‌تر است و دولت هم در این مبارزه مصمم است.

سئوال: یک جمله درباره اقتصاد مقاومتی بفرمایید؟
جواب: اقتصاد مقاومتی را ناجی اقتصاد می‌دانیم. اگر اعتقاد داریم کشور باید توسعه یابد، راهی جز اقتصاد مقاومتی برای آن متصور نیست. من قول می‌دهم نه‌تنها برنامه همه دستگاه‌ها را در زمینه اقتصاد مقاومتی گرفتیم، بلکه برنامه ششم توسعه را دقیقاً بر اساس سیاست‌های اقتصاد مقاومتی تدوین خواهیم کرد.

سئوال: مهم‌ترین نقدی که رهبری از دولت یازدهم داشتند چه بود؟
جواب: شاید مباحث مربوط به توجه به تولید داخلی، حتی اشاره‌ای به واردات خودروهای گران قیمت داشتند. ایشان روی تمرکز و توجه به استفاده از ظرفیت داخلی تأکید داشتند و فرمودند نباید با واردات ماشین‌های گران قیمت، فرهنگ غیرانقلابی هم ترویج یابد.

سئوال: مهم‌ترین توصیه کاری رهبری به دولت یازدهم چه بود؟
جواب: تأکید ایشان بر اقتصاد مقاومتی بود.

سئوال: مهم‌ترین توصیه ایشان در باب رفتاری برای دولت یازدهم چه بود؟
جواب: انتقادپذیری. البته ایشان تأکید کردند خیلی از انتقادها واقعاً غیرمنصفانه است، اما ایشان تأکید کردند لازم نیست به این انتقادها پاسخ دهید؛ این نکته ظریف و زیبایی بود که باید مورد توجه ما باشد.

سئوال: مهم‌ترین تحسین رهبری از دولت یازدهم چه بود؟
جواب: ایشان دولت را به‌خاطر کاهش تورم مورد تقدیر قرار دادند.

سئوال: مهم‌ترین نقطه قوت یا ضعف رسانه‌ای دولت یازدهم چیست؟
جواب: ما به یک مجاری برای بیان نظرهای‌مان احتیاج داریم. البته انصافاً هر وقت از صدا و سیما وقت خواسته‌ایم، به ما وقت داده، اما ما رسانه نوشتاری‌مان فقط روزنامه ایران است و مجرای دیگری هم نداریم؛ فکر می‌کنم در بخش رسانه و اطلاع‌رسانی ضعیف هستیم.

فیلم گفت‌وگوی واحد مرکزی خبر با دکتر محمدباقر نوبخت از این‌جا قابل دانلود و مشاهده است.
نظرات بینندگان:
یک عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی گفت: جای خالی یک تیم منسجم که به انتقادات پاسخ دهد در دولت و وزارتخانه‌ها دیده می‌شود. این تیم انسجام یافته با رصد انتقادات و پاسخگویی به آن‌ها، دولت را از حاشیه دور می‌کند.
جهانبخش خانجانی در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا اظهار کرد: شرایط دولت پس از گذشت یک سال سهل و ممتنع است. برای بررسی عملکرد دولت در مواجهه با نقد باید موقعیت‌هایی که برای دولت در این سال به‌وجود آمد را درنظر بگیریم. به نظر من دولت نقدپذیر بوده است و در پاره‌ای از موارد به‌نوعی توانسته تحمل نقد در خودش را بالا ببرد و در واقع با منتقدین خودش از موضع پذیرش وارد شده است.
این عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی در ادامه تصریح کرد: درست است که دولت نقدپذیری بر سر کار آمده، اما نباید فراموش کرد که بین نقد، تخریب و تحقیر تفاوت وجود دارد. دولت شعور و آگاهی خود را در برابر انتقادات سازنده نشان داده است اما از نظر من یک جاهایی نیز در پاسخ‌دهی به نقدهای بی‌جا و مخرب کوتاهی کرده است.
این فعال سیاسی با اشاره به پاسخ رئیس‌ جمهور و دولتمردان به برخی از تخریب‌ها خاطرنشان کرد: رئیس‌ جمهور و دولتمردان در برخی موارد پاسخ تخریب‌گران را داده‌اند، اما به‌جای استفاده از واژه‌های نامأنوس می‌توان به‌صورت شفاف جواب آن‌ها را داد.
وی با تأکید بر ضرورت تقویت تیم رسانه‌ای دولت گفت: یکی از مشکلات و نقاط ضعف دولت در سال اول کارش ارتباط کم تیم رسانه‌ای دولت با افکار عمومی بوده است که در چند ماه اخیر رو به بهبود رفت. تیم رسانه‌ای دولت نباید خودش را بی‌نیاز از افکار عمومی بداند. ساختار دولت در برابر انتقادات منسجم نیست. باید به‌جای به حاشیه رفتن نقدها با یک سیستم منسجم و مکانیزه پاسخ آن‌ها را داد.
این عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی در ادامه توضیح داد: اطلاع‌رسانی شفاف و به‌موقع ابزاری است که می‌تواند جلوی نقدهای تخریبی را بگیرد. به‌جای این‌که رئیس‌ جمهور و وزرا به‌دنبال فرصتی برای پاسخگویی به نقدها باشند، این سیستم مکانیزه می‌تواند انتقادات، تخریب‌ها و تحقیرها را رصد، شناسایی و طبقه‌بندی کند و در اختیار مسئولین برای پاسخگویی قرار دهد.
وی افزود: این کار سبب می‌شود که منتقدان و تخریب‌گران هم مواظب اعمال خود باشند و بی‌محابا دست به نقد و تخریب نزنند.
خانجانی با اشاره به پایبندی دولتمردان به میثاق میان دولت و مردم اظهار کرد: دولت میثاقی با مردم داد و قول برنامه‌هایی را داده است. اگر مبنای اولیه کار دولت این میثاق باشد، بدون توجه به حاشیه‌ها به کار خودش ادامه می‌دهد. الآن هجمه‌های وسیعی علیه دولت و وزارتخانه‌ها توسط افرادی که با پول رسانه‌های زیادی را در اختیار دارند، صورت می‌گیرد.
این عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی در پایان افزود: اگر شرایطی فراهم شود که هر مسئول در سازمان نسبت به کارهایش پاسخگو باشد، فشار از روی وزیر برداشته می‌شود. (خبرگزاری ایسنا، 10 شهریور 1393)
نام:
ايميل:
* نظر:
طراحی و تولید: "ایران سامانه"